Амарантова олія, володіє безліччю корисних властивостей, воно використовується в кулінарії для приготування різних салатів, других страв і випічки. А завдяки високому вмісту вітамінів і особливій речовині – сквален, амарантова олія одержала широке поширення в косметології та медицині.

Амарантова олія: хімічний склад

Амарантова олія отримують з насіння рослини Амаранту. Завдяки високому вмісту вітамінів і мінералів, олія є цінним продуктом. Крім того, 100 г олії містять 736 ккал, що менше ніж у інших сортів.

В його склад входять:

  • вітаміни групи В;
  • жирні кислоти омега – 3,омега – 6, омега – 9;
  • ретинол;
  • бета-каротин;
  • аскорбінова кислота;
  • вітамін D;
  • токоферол;
  • макро — і мікроелементи: кальцій, натрій, цинк, калій, селен, мідь, залізо, марганець;
  • фосфоліпіди.
  • амінокислоти: лізин, аргінін, лецитин та інші.

Однак найбільш цінними корисними речовинами, що відрізняють амарантове масло від інших видів рослинних жирів, є сквален і легкозасвоювана форма вітаміну Е. Сквален – речовина, синтезируемое печінкою акули, яка також міститься в деяких видах рослинних олій. Сквален має протипухлинну, імуностимулюючою дією, знижує рівень холестерину, є антиоксидантом. Вітамін Е (токоферол) володіє антиоксидантним ефектом, уповільнює процес старіння клітин покращуючи їх харчування, крім того, сприяє зниженню рівня цукру в крові.

Амарантова олія отримують декількома способами:

  • Екстрагування. Для виробництва використовується будь нерафінована олія, найбільш часто застосовують кукурудзяна або соняшникова. При экстрагировании частина мінералів і корисних речовин насіння амаранту переходять у масляну основу, проте корисні властивості амаранту знижуються. Масло, отримане таким чином, підходить як для застосування всередину, так і для косметичних процедур.
  • Витяжки за допомогою CO₂. Склад, отриманий таким чином, не підходить для вживання в їжу, а використовується тільки в косметології.
  • Холодного віджиму. Масло, отримане таким чином, найбільш цінне, і зберігає в собі всі корисні властивості цієї рослини.

Корисні властивості амаранту

Користь амарантової олії для організму полягає в профілактиці і боротьбі з багатьма патологічними станами.

Завдяки наявності сквалену, вітамінів і мінералів, масло цієї рослини володіє рядом корисних властивостей:

  • володіє антиоксидантним ефектом;
  • підвищує імунітет;
  • нормалізує обмін речовин;
  • має ранозагоювальну і протипухлинний ефект;
  • сприяє кращому постачанню і насичення клітин киснем;
  • має тонізуючі, зміцнюючими і поновлюючими властивостями;
  • покращує метаболізм.

Застосування речовини дозволяє вирішити ряд проблем:

  • З боку серцево-судинної системи, амарантова олія сприяє зміцненню стінок судин, збільшення їх проникності, розріджує кров, що призводить до зменшення холестеринових бляшок і сприяє зниженню ризику тромбоутворення. Використання речовини ефективно при боротьбі з гіпертонічною хворобою, варикозом, атеросклерозом і іншими патологіями.
  • З боку шлунково-кишкового тракту олія амаранту сприяє загоєнню слизової стравоходу і стінок шлунка, використовується при лікуванні коліту, гастриту, виразкової хвороби ШЛУНКОВО-кишкового тракту та інших патологій.
  • У гінекології масло рослини використовують у боротьбі з такими захворюваннями як ерозія, вагініт, кольпіт та інші.
  • У стоматології склад широко використовується при лікуванні різних захворювань ротової порожнини, крім того його застосовують для полоскань горла при різних простудних захворюваннях.
  • У дерматології олію використовується для компресів. Його застосовують для полегшення стану при псоріазі, опіках, виразках і ранах, а також у боротьбі з вуграми.

Переоцінити корисні властивості цього продукту важко, масло допомагає при лікуванні і профилактиках багатьох захворювань, тому широко використовується в народній медицині і косметології.

Використання в медицині

Амарантова олія – один з найбільш поширених компонентів різних рецептів народної медицини, володіє реальною ефективністю. Регулярне вживання цього продукту всередину сприяє профілактиці ряду захворювань, у тому числі знижує ризик виникнення онкологічних захворювань. У профілактичних дозах, масло слід приймати двічі на день по 1-2 ч. л. натщесерце. Не слід перевищувати добову дозу речовини, яка в середньому становить 10 мл Крім того, олія використовується і для зовнішнього застосування при лікуванні ран, опіків і інших ушкоджень шкіри. Для цього масло наносять на уражені ділянки 2 рази на добу і залишають для впливу на 10 хвилин, після чого залишки видаляють тампоном або серветкою.

 

 

Застосування в косметології

Амарантове масло в косметології застосовується як у чистому вигляді, так і в якості компонента різних косметичних засобів. Крім того, його можна використовувати в домашніх умовах, при приготуванні різних масок для волосся і обличчя.

Для особи

Використання амарантової олії для обличчя сприяє омолодженню і живленню шкіри за рахунок великого вмісту вітамінів Е, В, С. В основному використовується в якості компонента входить до складу різних масок. Наприклад, для приготування омолоджувальної живильної маски знадобиться курячий жовток, мед і масло 1 ч. л. Якщо на шкірі є роздратування, можна приготувати заспокійливу маску на основі банана, свіжого огірка і масла. Крім того, олія амаранту можна використовувати як самостійний засіб, наносити його слід по масажних лініях рівномірно на очищену шкіру обличчя і шиї за допомогою ватного тампона або розподілити пальцями рук.

Для волосся

В якості косметичного засобу, масло дозволяє впоратися з такими проблемами шкіри голови і волосся як: сухість і лущення, випадання волосся, ламкість, тьмяність і пошкодження структури волосся внаслідок хімічної завивки. Для цього кілька крапель олію слід додавати безпосередньо в миючий засіб, наприклад в шампунь або кондиціонер для волосся.

Крім того, можна використовувати масло в чистому вигляді, для цього підігріте масло слід розподілити по всій шкірі голови і довжині волосся, закутати рушником і залишити для впливу на 15-30 хвилин. Після закінчення процедури, змити водою з шампунем.

Перед застосуванням масла слід виконати тест на чутливість до даного компонента, для цього склад наноситься на ліктьовий згин на 10 хвилин. При наявності неприємних симптомів застосовувати речовина протипоказано.

Також масло використовується в якості одного з компонентів домашніх масок, наприклад для зміцнення волосся, можна змішати з 2 ст. л. масла і меду, а також м’якоть авокадо. А для додання блиску можна приготувати суміш з жовтка, 2 ст. л. амарантової олії, ½ ст. лимонного соку і 0,5 л пива. Складом слід змочити волосся і потримати трохи для впливу, після промити шампунем і водою.

Для тіла

В якості косметичного засобу для тіла, масло, в основному, застосовується в чистому вигляді. Таке завдання сприяє рівному і красивого загару, при цьому перешкоджає утворенню опіків. Після сонячних ванн, масло зменшує почервоніння та усуває подразнення.

Крім того, ця речовина має високу ефективність в боротьбі з целюлітом. Його використовують в якості масажного кошти і застосовують для обгортань.

Змащуючи огрубілі ділянки шкіри на ліктях і ступнях, масло пом’якшує і живить пошкоджені ділянки, помітно зменшуючи сухість.

 

Амарантова олія в кулінарії

Застосування масла в кулінарії досить широко, його використовують як для приготування їжі, так і додають в різні соуси і заправки. Безсумнівно, термічна обробка олії призводить до руйнування багатьох вітамінів, що містяться в ньому, тому краще використовувати його як заправку для салатів, або в якості добавки в чистому вигляді до каш. Амарантова олія, отримана методом прямого або холодного віджиму, має темним відтінком і м’яким горіховим смаком. Якщо масло має світлий відтінок, то, швидше за все, воно було отримано методом екстрагування, і відповідно не має смаку і запаху натурального продукту. Необхідно уважно вивчати склад та спосіб виробництва продукту, так як масло, отримане методом витяжки за допомогою CO₂, не підходить для прийому всередину.

 

Протипоказання

Перед застосуванням амарантової олії в якості лікувального засобу, необхідно проконсультуватися з лікарем, особливо якщо є серйозні хронічні захворювання. При різних патологіях, в тому числі онкології, не варто використовувати масло в якості єдиного лікарського засобу.

При застосуванні олії в якості косметичного продукту, слід провести тест на можливі алергічні реакції, для цього суміш наносять на ліктьовий згин на 10-15 хвилин. При наявності сверблячки, печіння та інших неприємних симптомів, застосовувати масло не слід.

Таким чином, амарантова олія – прекрасний і доступне джерело вітамінів, макро — і мікроелементів. З його допомогою можна не тільки оздоровити організм зсередини, але і подарувати молодість і красу шкірі і волоссю.