Скритна болотяний птах баранець звичайний зустрічається все рідше. Через осушення боліт і озер ареал проживання скорочується. Кулик має характерний вигляд і цікаві особливості поведінки, він є популярним об’єктом спортивного полювання.

Опис і особливості птиці

Найбільш примітним в зовнішності птиці – її довгий дзьоб, схожий на спицю, завдяки якому вона здобуває собі прожиток в мулистому ґрунті. А пересуватися по топких місцях їй допомагають тонкі довгі лапки. Все численне сімейство бекасовых, до якого відноситься баранець звичайний може похвалитися довгим дзьобом і ногами.

Опис виду:

  • витончений невеликий кулик із строкатим, бурим оперенням і білим черевцем;
  • довжина тіла – близько чверті метра;
  • маса тіла – від 100 до 180 р.

Забарвлення птиці робить її непомітною для людського ока, добре маскуючи на поверхні грунту, серед сухої трави і купин. На довгих, міцних ногах з тонкими пальцями вона впевнено пересувається по топкою поверхні болота або на березі озера. Високо посаджені очі уважно спостерігають за подіями. У разі небезпеки кулик тікає або стрімко злітає в повітря, видаючи характерний звук «чвек». Бекаса в народі називають лісовим баранчиком. Він отримав таке прізвисько через особливих «бекаючих» звуків, які видають кермові пір’я хвоста у польоті.

Види бекаса

В залежності від місця проживання розрізняють американських бекасів і євроазіатських. У бекасовых, що населяють північ американського континенту, більш темне оперення і є додаткова пара стернових пер. Тому звуки при польоті, які видають птахи, відрізняються від знайомого блеянья.

На території Росії поширено 6 видів бекаса:

  • звичайний бекас;
  • японський бекас;
  • дупель;
  • гірський дупель;
  • азіатський бекас;
  • лісовий дупель.

Птах є об’єктом полювання. Не можна відстрілювати тільки японських бекасів, які занесені в Червону книгу РФ.

Ареал і місця проживання

Середовище проживання пернатих включає вологі, болотисті низини, тундру, береги озер і річок, вологі торфовища. Вони будують гнізда в помірному і субарктичному кліматі євразійського материка, включаючи Британські, Фарерські, Азорські острови, Ісландію, Камчатку та Сахалін. Можна зустріти бекасів на півдні Франції, в Італії та на Україні (південь Луганської області, північ Одеської та Запорізької), в долинах Уралу і Волги. На зиму вони перелітають в Чорноморсько-Каспійський регіон, Західну і Південну Європу, тропіки Азії й Африки.

В Америці бекас населяє великі території від Аляски до Лабрадора, зустрічається на південь до Арізони, Небраски, Іллінойс, Огайо і Нью-Джерсі. Ця птиця широко поширена в світі, можна знайти її тільки в Австралії та Антарктиді.

Чим харчується птах

Раціон бекаса складається з водних безхребетних. Довгий, до 7,5 см, дзьоб допомагає птахові у водній полюванні. Занурюючи його глибоко в мул, кулик знаходить дрібних личинок, черв’яків, мальків риб та іншу живність. Кінчик дзьоба може відкриватися, коли він повністю занурений у топкий грунт. Намацавши здобич, птах вистачає і ковтає її, не піднімаючи голови від поверхні болота.

Коли комах не вистачає, кулик охоче ласує водоростями, насінням, корінцями і іншим рослинним кормом. Розшукує їжу зазвичай на мілководді, користуючись не тільки дотиком, але і прекрасним нюхом. Вважається, що він може відчути їстівних личинок здалеку. Завдяки очам, які розташовані у верхній частині голови, птиці хороший кут огляду. Під час полювання бекас може добре бачити все, що відбувається навколо і врятуватися в очеретах від хижаків при перших ознаках небезпеки.

Розмноження і потомство

Прилітаючи з теплих країв до місця гніздування в кінці березня, самці займають ділянку, на якій буде потім побудовано гніздо. Для залучення самок починається токування. Птахи видають за допомогою пір’я свій знаменитий «блеющій» звук під час стрімкого польоту вниз головою з висоти близько 70 метрів. Сидячи на землі або пні, самці повторюють монотонне «тек-тек-тек». Голос бекаса розноситься над околицями болота, залучаючи самку.

Утворивши пару, птахи влаштовують гніздо серед очерету, на купині або в невеликій ямці. Відклавши невеликі плямисті яйця, самка приступає до насиживанию пташенят.

Робить вона це самостійно, без допомоги самця. Приблизно через 17-20 днів на світло з’являються симпатичні пташенята. Вони при народженні добре розвинені і незабаром зможуть покинути гніздо. Забарвлення пташенят приваблива – шоколадна з темними штрихами і білим крапом. Моногамні птахи, піклуються про потомство обоє батьків, іноді розділяючи виводок під час прогулянок. У місячному віці молоді бекаси роблять перші спроби польоту, а в разі небезпеки ховаються в траву і чекають, коли батьки проженуть ворога.

Тривалість життя, полювання на бекасів

В природі у бекасів багато природних ворогів – лисиці, вовки, хижі птахи. Якщо не з’їдять вони можуть підстрелити мисливці. Тому тривалість життя – 10 років (це скоріше теоретичний термін, ніж дійсність). Підстрелити можуть недосвідченого пташеня, тільки покинув своє гніздо.

Під час гніздування і вирощування потомства полювання на бекасів заборонена. Сезон відкривається в кінці серпня, до цього часу птах стає менш полохливою і нагулює «жирок». Найцікавішим у полюванні на бекаса любителі-мисливці вважають його складний політ. Відриваючись від землі, кулик робить кілька зигзагів, під час яких підстрелити його дуже складно. Піднімаючись вгору, бекас вирівнює політ, мисливцю потрібно бути напоготові, щоб зробити точний постріл.

Полювати на птицю ходять з собакою або самостійно. Лягавий пес, зачувши видобуток, приймає стійку, мисливець підходить ззаду і подає команду. Коли собака злякає бекаса, він зробить постріл і чотирилапий помічник знайде тушку птиці в болотяних заростях. Самостійна прогулянка з рушницею в пошуках здобичі вважається не такою захоплюючою: птах занадто раптово злітає з-під ніг.

Обережні і розумні бекаси, яких вбивають заради забави, – сумна спадщина дикого минулого або бездумне ставлення до цього. Набагато цікавіше просто спостерігати за цими спритними птахами і милуватися їх красою.