Зловісний виття, від якого холоне кров, розумний пронизливий погляд, граціозна постава – перед нами білий вовк. Він вийшов на світ із снігів, щоб заявити «Я – господар суворої Арктики!».

Опис білого вовка

Полярний вовк – підвид звичайної породи.

Від сірого і тундрового побратима його відрізняє:

  • більш великий розмір;
  • чисто-білий або рудувате забарвлення;
  • пухнастий низький хвіст, як у лисиці.

Завдяки кольором хутра, він непомітно підбирається до видобутку, зливаючись з білосніжними кучугурами.

Поєднання жорсткого остьового волосу та густого м’якого підшерстя береже хижака від холоду до – 50 °С і нижче, сильних крижаних вітрів і поранень у жорстоких боях.

Параметри дорослої тварини:

  • висота в холці – 70 – 90 см;
  • довжина тіла, включаючи хвіст – 140 – 180 см;
  • вага -70 – 90 кг.

Самці на 15% більші за самок.

Бакенбарди обрамляють витягнуту і широку морду тварини. По зовнішності вовк нагадує велику собаку.

Статура звіра створено для полювання в умовах Арктики. Довгі сильні кінцівки дозволяють переслідувати здобич на відстанях до 100 км в день.

Швидкість пересування хижака – 10 – 15 км/год, в момент нападу на жертву вона досягає до 60 км/год.

Середовище проживання полярного хижака

Полярний вовк мешкає на території Арктики, за винятком зледенілих площ і плавучих фрагментів. Тут важко добути їжу і підготувати лігво.

Хижак зустрічається на півночі Канади і Росії, на Алясці, в Гренландії. Він добре адаптувався до умов тундри. Температура від – 30 °С, вічна мерзлота, крижані вітри, відсутність сонячного світла протягом 5 місяців – звична для нього середовище проживання. Ніч – основний час його активності.

Характер, соціалізація і харчування

Склад зграї – 5 – 10 особин з числа прямих родичів. Це оптимальна кількість для вовчої сім’ї, щоб ефективно полювати і прогодуватися. Головна пара – самець-ватажок і його самка. Інші члени зграї – дитинчата, кілька молодих вовків від попередніх приплодів і люди похилого віку.

Ватажок – альфа-самець, потім по ієрархії слід його самка. Інші члени сім’ї підпорядковуються їм.

Хвіст піднятий вгору, – на відміну від побратимів ватажка. Головна вовчиця пильно стежить за іншими самками, при цьому тримає дистанцію.

Ієрархія в зграї жорстка. Пара лідерів виробляє потомство, приймає рішення, керує процесом полювання. Решта лише виконують вказівки.

Особини більш низького рангу висловлюють підпорядкування наступними способами:

  • притискаються до землі;
  • лягають на спину;
  • їдять видобуток в останню чергу.

У разі смерті ватажка його місце займає найбільш сильний самець. Іноді молоді вовки залишають гурт, щоб створити свою, стати головними. Вони знаходять нову територію, супутницю життя, мітять межі своїх володінь. Якщо їм не вдається створити сім’ю, то вони залишаються в зграї на другорядних ролях.

Кровопролитні конфлікти всередині сім’ї – велика рідкість. Вовки ворогують з іншими зграями, якщо мова йде про замах на їх територію.

Особини спілкуються між собою гарчанням, гавкотом, підвискуванням. Вовки вітають виттям інші зграї. Вони заявляють про свою присутність, щоб уникнути кривавих бійок за територію. Іноді хижаки вдаються до багатоголосся. Це відлякує потенційних суперників від видобутку.

Полярні вовки не вибагливі в їжі. Вони вживають в їжу все, що зловлять на полюванні. Харчування полярного вовка – це північні олені, вівцебики. Хижаки мігрують слідом за стадами, вистежуючи жертви, влаштовуючи засідки. Зграя обчислює і вбиває слабких загнаних тварин. Іноді вовки втомлюються швидше потенційної здобичі і залишаються ні з чим.

У разі невдалого полювання на великих парнокопитних господарі Арктики їдять гризунів, полярних зайцев, водоплавних птахів, дрібних хижаків. Жаби, жуки, лісові плоди, лишайники урізноманітнюють раціон в літні місяці.

За один прийом їжі вовки здатні з’їсти до 10 кг м’яса, включаючи кістки, шкіру жертви. 42 гострих зуба можуть перемолоти тверді фрагменти. Хижаки можуть обходитися без їжі до 2 тижнів.

Загрузка...

Тривалість життя і розмноження

У природних умовах вовки живуть 7, в неволі – до 20 років. Час шлюбного періоду – з січня по березень. Поза зграї самці б’ються за обраницю, доводячи свою перевагу. Нові пари влаштовують лігво в печері, розколині скелі, поглиблення в землі, заводять потомство.

Період вагітності самки – 62 – 75 днів. У травні – червні на світ з’являється 2 – 3 малюка, рідше – більше 5 особин. Вага новонароджених близько 400 грам. Вовченята народжуються сліпими. Вони відкривають очі на 9 – 12 день, встають на лапи, пробують ходити, проявляють інтерес до того, що відбувається навколо.

Перші 6 тижнів цуценята живляться молоком матері. Потім до процесу годування підключається батько. Він приносить у шлунку подрібнене м’ясо, ділиться ним з вовчицею, потомством. Незабаром малюки починають вивчати мистецтво полювання під чуйним керівництвом батьків. Самець і самка знайомлять їх з прийомами вистежування жертви, запобігання небезпеки. Дитинчата живуть з матір’ю до 2 років.

Цікаві факти

Дізнайтеся цікаві факти про спосіб життя, які притаманні тільки цим хижакам:

  • Тварина білий вовк – один з найкращих батьків у дикій природі. Всі члени родини дбають про щенят. Якщо мати іде на полювання, з дитинчатами залишаються молоді вовки. Вони їх підгодовують, якщо їжі недостатньо, супроводжують у вилазках з лігва, грають.
  • Про розум і організованості хижаків ходять легенди. За словами заводчиків оленів мати-вовчиця здатна відвернути пастуха, щоб зграя змогла напасти на стадо.
  • Звір поїдає видобуток цілком, включаючи шкіру, кістки жертви. Причина такого харчового поведінки – голодні тижня з-за труднощів з пошуком їжі. Успіх на полюванні посміхається вовкам лише 1 із 10 разів.
  • Білі хижаки моногамні. Вони створюють пари на все життя. Сім’ю поповнюють їхні діти.

Полювання на білого вовка заборонена законом. Порода занесена в Червону книгу.

Це красиве і горде тварина викликало у предків бажання його приручити. Частково це вийшло. За однією з версій, полярний вовк – прототип самоїдською собаки. Однак повністю звір так і не підкорився людині.