Білка звичайна — тварина, знайоме багатьом з самого дитинства. Адже вона нерідко виступає героєм літературних творів. А які особливості життя білки в дикій природі? Читаємо нижче.

Короткий опис звичайної білки

Звичайна білка — невеликий звір, що володіє подовженим тілом і пухнастим хвостом. Голова тварини округла, очі — темні, великі, довгі вуха закінчуються китицями.

Морда, живіт і лапки цих створінь оснащені вібриси — специфічними органами почуттів, завдяки яким гризун орієнтується в просторі. Пальці з гострими кігтями, передні кінцівки трохи коротше задніх.

Середня довжина білячого тіла — 20-28 див. Приблизно 2/3 займає плоский хвіст. Він виконує функцію керма при здійсненні стрибків. А стрибає гризун воістину філігранно — на 3-4 м в довжину. Не виключено, що таких показників тварина досягає завдяки своїй легкості, адже вага білки становить 250-350 р.

Беличий забарвлення різноманітний і буває рудим, сірим, бурим, коричневим, а іноді — білим або чорним. Тон шубки залежить від місця проживання звірка та сезонності.

Чи знаєте ви? Слов’яни, що проживали в Стародавній Русі називали білок векшами.

Ареал і місця проживання

Білка зустрічається практично у всіх зонах Євразії: від Атлантики до Хоккайдо, включаючи Сахалін і Камчатку. Це тварина мешкає на Далекому Сході і в Сибіру. Полюбилися їм також Крим і Кавказ.

Середовище проживання білки — ялинники, широколистяні, мішані, хвойні, ялицеві ліси.

Загрузка...

Популяція і статус виду

На загальну кількість особин впливає урожай базового корму. З цієї причини в голодні роки чисельність звірів падає в десятки разів. Зате після родючих періодів відбувається справжній беличий «бебі-бум» (до 400%).

Популяція білок змінюється у напрямку на схід та південь: так, в Підмосков’ї кількість цих тварин становить 20-90 000 на 1 га, а у Східній Сибіру — 80-30 000 на 1 га. Залежить чисельність вєкши також від місця проживання: в кедрових лісах їх налічується більше всього.

Англійських та ірландських звичайних білок потіснили сірі білки, завезені сюди людиною. Саме вони заразили своїх звичайних побратимів поксвирусом. На Кавказі ж ситуація зворотна: векша буквально витіснила з місцевих лісів яка проживала тут раніше перську білку.

До відома. Кількість звірків також багато в чому залежить від промислу. В регіонах, де він високий, популяція оновлюється за 3-4 роки. У цих же місцях відмічають підвищену смертність молодих тварин: першу зиму можуть пережити лише 15-20% малюків.

Чим живиться білка

Білка — своєрідний гурман, обожнює в їжі різноманітність. У її раціон можуть входити понад 130 найменувань різних ласощів, але основною стравою є, звичайно, насіння хвойних дерев. На півдні звірятко ласує жолудями і ліщиною.

У разі відсутності базового корму білка поїдає пагони, бруньки, ягоди та гриби. Захоплені шлюбними іграми вєкши стають хижаками, поїдаючи пташенят, личинок, яйця.

Це цікаво. Про запасливості білок ходять легенди. І дійсно, цей звірок зариває їжу між коренів або набиває своє житло шишками і горіхами. Здатні вони також сушити гриби, розташовуючи їх на гілках.

Одна біда — пам’ять у білок досить коротке і вона тут же забуває про запасеному провіант, знаходячи його часом по чистій випадковості. Подібної забудькуватістю нерідко користуються інші лісові мешканці, наприклад, гризуни, птахи і ведмеді, які охоче поїдають її запаси. Втім, білка теж непроста і здатна знайти під метровим шаром снігу накопичений іншими гризунами провіант.

Добова норма з’їденого білкою корми варіюється в залежності від сезонності. Взимку ці тварини з’їдають не більше 35 р, а в період весняного розпалу шлюбного періоду ця цифра сягає 80 р.

Розмноження і потомство

Білки — надзвичайно плодючі створення і можуть принести близько двох приплодів на рік, «южанки» — навіть до трьох. І лише якутські білки народжують один раз в рік. Шлюбний сезон стартує в січні-березні і закінчується в липні-серпні.

Самка білки дуже популярна, адже за її серце борються від 3 до 5 потенційних «наречених». Доглядаючи за «нареченою», вони б’ються з іншими самцями, гарчать, стукають по гілках. Спарившись з одним з них, дама-білка споруджує гніздо, а іноді кілька, де через 35-40 днів оселяться та її малюки.

У кожному приплоді народжується 3-10 більчат, кожен з них важить близько 8 р. Новонароджені повністю голі та сліпі. Через 2 тижні їх тіло починається покриватися волосками, а очі і зовсім відкриваються через місяць. Дитинчата годуються молоком приблизно 40-50 діб і йдуть від матері, досягнувши 8-10 тижнів. Тварина вважається статевозрілим в 9-12 місяців.

Природні вороги

У лісах векшу підстерігає безліч небезпек, вона стає об’єктом полювання більш великих тварин.

Хижаки, що загрожують білку:

  • соболь;
  • сови;
  • єноти;
  • лисиці;
  • куниці;
  • кішки.

Корисна інформація. Біологи впевнені, що білячої популяції практично не шкодять нападу хижаків. Набагато більшу небезпеку для них є нестача їжі і різні інфекції. Останні поширюються в кінці осені або навесні. Вєкши безперервно страждають від життєдіяльності паразитуючих на них бліх, кліщів і глистів. В результаті ці милі звірятка масово гинуть від кокцидіозу та туляремії.

Взаємодія з людиною

І хоча білки часто використовуються людиною в якості об’єкта промислу, дружба між ними цілком можлива. Так, багато людей приручають білок і містять їх в домашніх умовах. При цьому найкраще звикають до неволі молоді особини і зовсім маленькі білченята. Вагітним самкам звикання знадобиться 1-2 тижні. Незатишніше всього в незвичних умовах відчувають себе старі білки.

Найкращі умови для утримання білок — простора клітка з металевими прутами, висотою не менше 70 див. Нове житло не повинно розташовуватися на протязі, але і на сонці йому не місце. Клітку обладнують будиночком або гніздом. А також гризуну знадобиться біляче колесо для здійснення рухів.

Перший час клітку краще накривати тканиною — так векша відчуває себе спокійніше. У період линьки звірята менш активні, трохи мляві.

Зрідка білку випускають з клітки і дозволяють їй прогулятися по квартирі або кімнаті. При цьому слід закрити всі двері та вікна, а також прибрати предмети, здатні нашкодити гризуну або просто розбитися. Заганяти векшу назад в клітку не варто, краще всього заманити і її туди смачними горішками або ж дочекатися, поки голодне тварина сама не відправиться в своє житло. Не слід залишати білку в приміщенні одну. Надана сама собі, вона може почати все гризти, а також робити продуктові запаси в самих невідповідних місцях. Зрозуміло, під час прогулянок білки з приміщення слід видаляти кішку.

Промислове значення

Білка вважається цінним хутровим гризуном і є одним з найбільш популярних об’єктів для промислу. Так, у Росії на неї полюють в лісах Сибіру, Якутії і Уралу.

У Радянському Союзі беличий хутро за загальною кількістю заготовок випереджав лише соболиний. Однак на сьогоднішній день масовий прийом шкурок цих гризунів обмежений і з 2009 року хутро вєкши рідко виставляється на торги.

Цікаві факти

Спостерігати за білками надзвичайно цікаво і пізнавально.

Мало хто знає ряд фактів про цих тварин:

  • Білки відрізняються найбільшою активністю вранці і ввечері.
  • Щоб пережити зиму, кожної білку необхідно не менше 3 000 горіхів.
  • Народжені сліпі білченята мають розвинені кігті.
  • Векша линяє двічі на рік, однак, на хвостику шерсть змінюється лише один раз за цей період.
  • Білки — тварини-одинаки, але взимку, для порятунку від лютих морозів, вони іноді групуються в дуплах по 3-6 звірків.
  • Гризуни, які зуміли дожити до чотирирічного віку, в умовах дикої природи визнані своєрідними довгожителями. В неволі тварини здатні прожити більше 12 років.
  • Деякі любителі цих тварин здогадуються, що пригощати векш арахісом не можна. Включені в ласощі білки не засвоюються гризуном.
  • Зуби білки продовжують рости протягом всього її життя.
  • З усіх почуттів у білки найбільш розвинений слух.
  • Впавши з висоти 30 м, білка зможе не постраждати зовсім, вона з ентузіазмом відправиться по своїх справах. Адже помічником їй служить хвіст, якою вона вміє застосовувати як парашут.
  • Білка здатна потонути у воді, якщо її хвіст буде намочен.
  • Векша з’їдає лише чверть запасів, заготовлених нею ж на зиму.
  • Ці гризуни не розмножуються в неволі.
  • Біляче м’ясо заборонено їсти вагітним в Хорватії.
  • Вигляд білок залишається незмінним ось вже майже 50 млн. років поспіль.
  • Білки визнані самими чистими гризунами на планеті.
  • За добу білка здатна зібрати близько 100 шишок і забезпечити себе їжею на місяць.
  • Векшу не можна виявити на двох континентах — в Антарктиді та Австралії.
  • Самої дрібної визнана африканська білка.
  • Представники сімейства Білячих прекрасно бачать і орієнтуються в темряві.
  • Тварини здатні спілкуватися один з одним за допомогою рухів хвоста. А про небезпеки, що насувається, ці гризуни сповіщають побратимів пронизливим звуком.
  • Білячі лапи здатні обертатися під кутом 180 градусів.
  • Розсерджена білка, боронячись, встає на задні лапи.
  • Сама крихітна в світі векша досягає розмірів в 2,5 див.

Білка — мініатюрний і милий гризун. Це тварина використовується людиною не тільки в якості об’єкта полювання, але і виступає як домашній вихованець. Запаслива та працьовита, маленька векша незмінно викликає інтерес любителів дикої природи.