Яскравий і величний мешканець лісів благородний олень знайомий людям з давніх часів. Це чудове тварина незмінно вражає своєю статтю і красою. Де мешкає це парнокопитне і який спосіб її життя?

Опис і особливості благородного оленя

Олень, названий благородним, і іменується також цим оленем, — це великий ссавець. Цей рогата гігант — представник сімейства оленевых.

  • Середній зріст у холці цих створінь коливається в межах метра − півтора.
  • Довжина — від метра до двох.
  • Вага може досягати 400 кг, але звичайно становить 200 – 350 кг.

Це цікаво. Представники сімейства оленевых названі благородними за стрункість постави, чудове додавання, довгу шию і велику голову, не кажучи вже про значному зростанні. Весь його вигляд говорить про грації, царственості і солідності.

Очі копитних мають жовто-коричневі відтінок, біля органів зору залягають глибокі борозни. Широкий лоб вінчає помітна вм’ятина. Кінцівки одних підвидів благородних рогатих відрізняються тонкістю і витонченістю, тоді як в інших вони короткі і масивні. Проте всіх представників сімейства відрізняють м’язисті передні і задні ноги, а також розставлені копита, з’єднані перетинками.

По зубах благородного оленя легко визначити його вік. При цьому враховується відсоток сточування іклів та різців, нахил і інтенсивність викривлення.

Характерним атрибутом оленів прийнято вважати, звичайно, чудові гіллясті роги. Їх із гордістю носять лише самці, дами-олені позбавлені подібного прикраси. Більшість оленів щороку позбавляються від рогів, скидаючи, як непотрібний баласт, після чого замість старих дуже швидко виростають нові.

Види і підвиди тварини

Олень благородний — біологічна характеристика, що об’єднує цілий ряд підвидів, серед яких кавказький олень європейський, а також изюбрь, марал та інші.

Представники підвидів нерідко відрізняються один від одного вагою, габаритами, забарвленням і рядом інших характеристик. Так, марали здатні досягати понад 300 кг у вазі і перевищувати 2,5 м в довжину. При цьому висота їх холки становитиме 130 − 160 див. Більш скромний у розмірах бухарський олень важить приблизно центнер, при цьому довжина його тіла досягає 70 − 90 див. Форма оленячих рогів також може відрізнятися — європейський носить на голові безліч відростків, марали ж, у свою чергу, не мають крони, але кожен їх ріг може включати окремо 6 − 7 відростків.

Разом з тим, підвиди благородних оленів відрізняє одна типова особливість — відсутність характерного для інших парнокопитних річного плямистого забарвлення.

Крім того, білий ділянку вовни в районі під хвостом досить великий і простягається значно вище підстави хвостика.

Середовище проживання і спосіб життя

Благородний олень живе в країнах Північної і Південної Америки, Азії, Європи, Австралії, Африки, Нової Зеландії. Ареал проживання парнокопитних включає також Росію.

Ці створіння не надто вибагливі до умов існування і можуть проживати як у гірській місцевості, так і на рівнинних поверхнях. Особливо цінують олені зони тундр і боліт. Багато хто з них воліють території з високою вологістю, а тому живуть в безпосередній близькості від водоймищ.

Благородні олені — рухливі та динамічні тварини, які віддають перевагу кочувати, ніж постійно перебувати на одному конкретному місці. Влітку вони мешкають в лісових хащах, пасясь на галявинах і поєднуючи видобуток їжі з відпочинком в траві. Взимку оленя можна виявити у непрохідних нетрях і хащах. Саме тут можна відшукати корм під товщею снігу.

Гон благородних оленів припадає на вересень − листопад.

Особливості поведінки самців і самок

Благородні олені — досить полохливі створіння, і разом з тим досить примхливі і навіть агресивні. Молоді особини дуже часто перетворюють ігри та забави, типові для їх віку, в справжнє побоїще, ніж-то нагадує боксерський спаринг. Так, противники піднімають на задні кінцівки і норовлять передніми завдати удару супернику.

Не менш відважними є і самки благородних оленів. Захищаючи свого малюка, вони без жодного страху можуть напасти навіть на самого лютого хижака. Ноги матері-оленіхи зламали не одну спину вовків, які після такої зустрічі залишалися просто покаліченими. Самці і зовсім не церемоняться з нападниками і просто тиснуть хижаків ногами, допомагаючи собі важким рогами. Саме з цієї причини навіть у самих голодних лісових головорізів зникає все бажання здійснювати набіги на зграї благородних оленів.

До речі. На чолі комбінованого стада, що складається з молодих оленів, часто стоїть саме самка благородного парнокопитного.

Харчування парнокопитного

Меню благородних оленів включає рослинну їжу — ці створення ласують пагонами чагарників, дерев, а також нирками або листям. Влітку в їх меню додаються гриби, ягоди, мохи. Ці рогаті створення здатні також закусити викинутими на узбережжі водоростями. Можуть олені є і гілки листяних дерев.

З настанням весни в раціон благородних оленів входять також злакові культури. Якщо з ряду причин настають голодні для рогатих часи, їжею їм може послужити навіть хвоя сосни.

Розмноження та тривалість життя

Як правило, більшість ссавців паруються навесні. Благородні олені — виняток. Шлюбний період у них відбувається восени та знаменуються жорстокими битвами, що проходять між самцями, які зазвичай супроводжуються оглушливим басовитим ревом суперників.

Після спарювання самка виношує малюка 9 місяців. Зазвичай потомство з’являється в травні − червні. Теля вже повністю сформований, але перші кілька діб мати ховає його в притулок, де він залишається в стані повної обездвиженности. Нечисленні руху малюк здійснює виключно з метою посмоктати мати.

Малюки тижневого віку намагаються твердіше встати на ніжки, хоча ще не можуть слідувати за самкою. Двотижневі молоді оленята вже щосили пустують і стрибають, а трохи згодом і зовсім можуть відділятися від стада.

Олені здатні прожити у дикій природі близько 20 років. У стінах зоопарків тривалість їх життя дещо збільшується, досягаючи 30 і більше років.

Природні вороги

Найзапеклішим ворогом благородних оленів вважаються вовки. Останні не ризикують нападати на зграю оленів, а атакують одиноких тварин, найчастіше — молодих. Ласою здобиччю для зубастих хижаків є також малі оленята або слабкі особини. Найчастіше вони піддаються нападу тигрів, ведмедів або рисей.

Взаємовідносини з людиною

Але самим страшним і небезпечним ворогом всіх оленів (і благородні — не виняток), вважається, звичайно ж, людина. Відчувши поява людей, рогаті велетні переживають справжній панічний жах і беруть врозтіч при найменшому запаху двоногого, що витає в повітрі. Навіть люблячі й самовіддані самки не ризикують кинутися на захист свого оленя, що знаходиться в руках людини, і просто мовчки спостерігають за ситуацією.

Це цікаво. Незважаючи на жах до людей, благородні олені часто бувають приручені ними. Древні слов’яни використовували оленів для перевезення речей і людей.

Нерідко стародавні люди також розводили оленят в своїх будинках, зігріваючи їх теплом і ласкою. Деякі сучасні народи на території Росії досі присвячують життя оленеводству. При цьому рогатих вирощують не тільки для вживання в їжу, але і з міркувань підвищення їх популяції. Такий підхід дозволяє підтримувати чисельність благородних оленів в різних частинах світу.

Олень благородний — бажана здобич для більшості мисливців. А все із-за значних молодих рогів тваринного, так званих пантів. З них отримують сировину, на основі якого готують спиртові екстракти для різних лікарських препаратів, що використовуються в лікуванні неврастенії або гіпотензії.

Чи знаєте Ви? Існує навіть спеціальна галузь, звана пантовым оленярством. Найчастіше таке ремесло процвітає на Алтаї. Тварин утримують у спеціальних загонах, а панти зрізають тільки з живих оленів, не завдаючи їм шкоди, і тим більше не позбавляючи їх життя. На жаль, цього не можна сказати про браконьєрів, які знаходять бажаними рогу благородного оленя.

Полювання на благородних парнокопитних, що населяють численні території по всьому світу, в деяких місцевостях заборонена, а самі копитні охороняються законом, як рідкісні представники тваринного світу.

Цікаві факти

Тим, хто цікавиться чудовим тваринам під назвою благородний олень, напевно буде цікаво дізнатися декілька цікавих фактів про нього:

  • Це тварина занесена в Червону книгу і знаходиться під охороною багатьох організацій по захисту тварин.
  • Образ благородного оленя часто застосовується в створенні геральдичних гербів.
  • Олень благородний — одне з найбільш швидких тварин світу, здатний досягати швидкості 55 км/год.
  • Побачити благородного оленя в лісах Росії — велика рідкість. Ці ссавці вдень ховаються в густій рослинності. Частіше ці звірі зустрічаються в заповідниках і зоопарках по всьому світу.

Чудовий, благородний олень — представник тваринного світу, що вражає уяву своєю граціозністю, статностью і силою. Відносини з людиною у цього рогатої дуже непрості — з одного боку, люди здавна приручали оленів, іноді ставлячись до них як до членів родини. З іншого боку — молоді роги парнокопитного дуже цінуються в фармакологи, що робить оленів бажаною здобиччю для мисливців і браконьєрів.