Бхакті-йога – унікальна йогічна практика, спрямована не на саму людину, а на служіння Верховній особі. Суть напряму полягає у відкритті любові до Бога і пізнанні себе через відданість і поклоніння. Це досить легке і доступне для вивчення напрямок йоги, яке являє собою суто духовну практику.

Що таке бхакті-йога

У кожної релігії є свої правила і переваги вираження любові до Бога або Вищим силам. Як правило, всі вони засновані на підпорядкуванні і мовчазного виконання волі вищих сил. Бхакті-йога є унікальним напрямком, адже вчить безумовної любові до Бога і пізнання себе в служінні через це світле почуття. Причому поняття любові в цій практиці не має нічого спільного зі сліпим поклонінням і залежністю.

Йог бхакті, практикуючий це напрямок, пізнає Бога і навколишній світ через звичайну людську любов, яка, по мірі збільшення його духовного потенціалу, трансформується в чисту і світлу енергію.

Головною особливістю цієї йоги є те, що вона проста і зрозуміла кожному. На відміну від складних духовних практик, такий напрямок легко освоюється європейцями, адже поняття чистої і непорочної кохання існує в будь-якій релігії.

Суть і цілі практики

Саме поняття «бхакті» — це і є філософія індуїзму. Воно описує відносини між відданим Богу людиною і вищими силами в різних формах. Основа практики полягає в дисципліні, яка стирає кордони між власним «Я» людини і навколишнім світом.

Бхакті можна трактувати як звернення до Бога без прохань, бажань і молитов, а лише з любов’ю і чистотою в серце. Саме цьому і вчить дана йогічна практика.

Мета практики – розкриття своєї любові до Бога за допомогою медитації, мантри і служіння вищої мети.

Для кращого розуміння філософії бхакті потрібен наставник. Він допоможе учневі зрозуміти і прийняти суть цього напряму в йозі, яка проста і складна одночасно: Бог є причиною і наслідком усього сущого, а кожна людина являє собою малу частку Його сутності. Відкинувши ілюзію реального світу, переставши «підгодовувати» своє его і збудивши в собі справжню любов до Бога, людина зможе пізнати щастя в служінні.

Техніка виконання та методика освоєння для початківців

Розібравшись в питанні і зрозумівши, що це таке бхакті-йога, слід детально вивчити філософію індуїзму, а лише потім переходити до практики. Тут важливо знайти духовного вчителя, відданого послідовника Крішни.

Щоб стати на духовний шлях, необхідно подолати тяжіння матеріального світу. Це здійснюється з допомогою медитації, очищення свідомості і мантр, які сприяють просвітлення і відкривають шлях до любові і служіння.

Цікаво! Бхакті-йога передбачає служіння Крішні, але, за словами філософа Свамі Вівекананда, відкрити вищу любов може абсолютно будь-яка людина, адже Бог один, просто люди наділяють Його різними іменами.

Бхакті-йога означає служіння Богові в храмі, тому найкращим вибором стане приєднання до Товариства свідомості Крішни. Оскільки храм є далеко не у всіх регіонах, можна використовувати домашні програми шляху служителя Крішни – аудіо — і відео уроки, друковані матеріали тощо

Крім того, необхідно дотримуватися принципів служителя. До них відносяться:

  • суворе вегетаріанське харчування, яке складається виключно з овочів і фруктів;
  • повна відмова від алкоголю, наркотичних речовин, нікотину;
  • вживання тільки чистої води і соків, ніякого чаю та кави;
  • заборона на позашлюбні сексуальні стосунки.

Служитель Крішни повинен зберігати чистоту душі і тіла, тому важливо стежити за своєю мовою, дарувати людям чисту любов і добро, не вдаватися до брехні і лихослів’я.

Загрузка...

9 ступенів індійської філософії служіння і відданості Богу

Вища любов доступна людині не відразу. До неї необхідно прийти через подолання карми матеріального світу і дев’ять ступенів служіння. Практика бхакті-йоги заснована на дев’яти рівнях, які допоможуть привести служителя до усвідомлення і любові.

  • Першою з них є слухання писань разом з однодумцями або на самоті.
  • Друга полягає у прославленні і оспівуванні Бога (мантри).
  • На третьої щаблі, служителя очікує пам’ятання про Бога, яке полягає в тривалих медитаціях. Під час цієї практики всі думки людини зосереджені виключно на Бога.
  • На четвертому етапі належить освоїти особисте служіння Богу.
  • П’ята сходинка передбачає поклоніння і шанування статуї, що зображає одну з форм Бога.
  • Наступним кроком є молитва.
  • Сьома ступінь – це знову служіння, але вже спрямоване на задоволення наказів Бога.
  • На восьмому етапі служителю належить встановити дружній зв’язок з Богом.
  • Заключний крок – жертвування себе Богові: своїх думок, почуттів, бажань і особистих прагнень.

Щоб досягти вищої любові, необов’язково проходити всі дев’ять ступенів. Людина може вибрати лише одну або декілька, і старанною роботою прийти до вищого духовного просвітлення.

Методи досягнення світлої і чистої любові

Просвітлення досягається через служіння, але от стосунки з Богом людина має право вибрати сам.

Виділяються наступні різновиди бхакті:

  • нейтральні відносини;
  • Бог – пан, чоловік – слуга;
  • дружні стосунки і любов;
  • любов до Бога, як до сина;
  • любов до Бога, як до партнера.

Таким чином, бхакті-йога залишає людині право вибору. Незалежно від того, які стосунки з Богом практикуються на ранньому етапі, по мірі розкриття духовного потенціалу служитель відкидає своє «Я» і поступово пізнає вищу божественну любов.

Музика для медитації в бхакті-йоги

Досягнення поставленої мети здійснює за допомогою медитації. Під час процесу людина проходить якусь з дев’яти ступенів або послідовно освоює їх одну за одною. В цей час можуть використовуватися чотки для кращої концентрації, також допомагає налаштуватися бхакті-музика. Однодумці і духовний наставник завжди допоможуть підібрати необхідний музичний супровід, яке створить позитивні вібрації і допоможе пробудити в починаючому піднесені почуття.

Бхакті-йога не тільки дозволяє розкрити свій духовний потенціал, знайти щастя в служінні, але й навчає вищої любові, яка змінює саму суть людини.