В Америці, де живе пума, у цього звіра немає рівних за спритності і швидкості. Він нерідко нападає на алігаторів і здобич, яка перевищує його власні розміри в два рази. За легендами, хижі кішки жили в будинках у стародавніх індійців, що населяли колись Американський континент.

На яких материках, в яких країнах живе пума

Анди, що простягнулися уздовж західного узбережжя Південної Америки – найдовша гірська система в світі. В цих горах мешкає пума – одна з найбільш великих кішок Американського континенту. Її називають ще гірський лев або кугуар.

Інки шанували цих умілих хижаків. Вони полюють на різних мешканців гір, від невеликих за розміром до найбільших. Ці великі кішки зустрічаються в Північній і Південній Америці. Мешкають в лісовій і пустельній місцевості, джунглях і полях півночі і півдня. На території США і Канади пума збереглася тільки на заході, в гористій місцевості.

Опис, розмір і тривалість життя

Цей великий хижак входить в сімейство котячих, його висота в холці може досягати 90 см, а довжина тіла разом з хвостом – 2,5 м. Самці важать 80-100 кг, самки трохи менші.

У тварини невелика голова і витончене, мускулисте тіло. Морда самки трохи вужче, ніж у самця. Хутро густий, короткий, однотонною сірувато-коричневого забарвлення. На хвості, морді, вухах є чорні відмітини, на череві і грудях – білі плями.

У природі пуми рідко доживають до старості. У тих місцях, де на них дозволено полювання, вони масово гинуть від куль. Тварини вмирають від хвороб та ран, буває, потрапляють під колеса автомобілів.

Середній термін життя хижаків у природі – 10-12 років. Якщо пума мешкає в зоопарку, вона може дожити до 20 років.

Спосіб життя хижака

Пуми – одиначки з величезними мисливськими ділянками. Вони воліють полювати ввечері, вночі або рано вранці. Здобич вони ховають під листям або снігом. А після довгого нічного полювання сплять у лігві. Вміють чудово лазити по деревах і плавати.

Тварини пристосовані до життя на відкритій, пересіченій місцевості, вони легко пересуваються по гірських схилах. Залишаючи пахучі мітки на гілках дерев і каміння, позначають, таким чином, свою територію. Ареал пуми багато в чому залежить від щільності проживання дичини, розмір мисливської ділянки коливається від 30 до 1000 км2.

Кугуары не вміють видавати ричання й рик в силу особливого фізіологічного будови. Це мовчазні звірі. Самки в шлюбний період видають гучні крики, з кошенятами спілкуються тихими, ніжними звуками. Крім того, тварини вміють муркотіти і бурчати, як домашні кішки.

Харчування в природному середовищі існування

Навесні пума полює на магелановых гусей і нанду. Самі незамінні тварини – зайці, невичерпне джерело їжі. Крім дрібних особин, в раціон хижака входять гуанако.

Він полює, як правило, вночі, але ніколи не упустить необачну видобуток днем.

Пуми прекрасним об’єктом для полювання вважають овечі стада, але фермери ставляться до цього вороже. У Чилі заборонено полювання на пум, але власники отар готові порушити закон, захищаючи своїх овець, іноді вони пропонують нагороду за голову пуми.

Розмноження і вирощування потомства

Статева зрілість у пум настає приблизно у 2 року, вони шукають пару, коли мають власний мисливський ділянку. Гірські леви можуть розмножуватися в будь-який час року. Самець не бере участі у вирощуванні потомства. Зазвичай кошенята народжуються на світ навесні. Готуючись до появи дитинчат, самка влаштовує притулок у печері, між каменів або серед заростей. Після 3-місячної вагітності з’являється 2-3 сліпих кошеня вагою близько 0,5 кг У них шерстка в чорно-бурих плямах, вона стає світліше з 3-4-місячного віку. А потім плями зовсім зникають.

Кошенята швидко набирають вагу в перші тижні життя, через 15 днів після народження у них відкриваються очі і вуха, вони починають активно повзати. Пума йде на полювання і приносить в лігво м’ясо, а з 2-місячного віку починає брати малюків з собою, вони перестають пити материнське молоко в 2-3 місяці. Разом з матір’ю молоді особини продовжують полювати ще 1-2 роки.

Цікаві факти про пуме

Це дуже красива і граціозна кішка.

Вивчаючи це тварина, можна дізнатися багато цікавих фактів:

  • молоко кугуара жирніше коров’ячого приблизно в 6 разів;
  • зі своїми кошенятами пума спілкується ніжними звуками, схожими на цвірінькання птахів;
  • дитинчата не залишають укриття, поки не почують заклик матері;
  • особливими виростами, розташованими на мові, хижак допомагає собі розривати видобуток;
  • щоб вижити, однією пуме в рік потрібно з’їсти близько 1 тис. кг м’яса.

В доколумбової Америці пуми населяли південну і північну частину континенту, вони шанувалися індіанцями, як священні тварини. В даний час зустріти цих красивих хижаків можна тільки на території охоронюваних парків, у західній частині Америки, серед гір. Незважаючи на заборону відстрілу, їх вбивають фермери.