Пума — чудовий представник сімейства котячих, що вражає своєю силою, грацією і красою. Багато років цей хижак приковує незмінний інтерес натуралістів. Де живе пума, і який спосіб життя веде ця велика кішка?

На яких материках, в яких країнах живе пума

Пума, іменована також кугуаром або сріблястим левом, поряд з плямистим ягуаром, вважається єдиним хижаком сімейства котячих, які проживають в Америці. Ареал пуми займає практично весь континент. Кілька століть тому кугуары мешкали на території, що займає південь нинішньої Аргентини і досягає Аляски і Канади. Сучасний ареал тварин значно звузився: їх можна зустріти в Північній і Південній Америці, причому на північному континенті звір живе не скрізь, а лише в західній частині і у Флориді. Пуми не люблять північних широт і воліють селитися в гірських місцевостях, уникаючи рівнин, хоча здатні жити і на низовинах, трав’янистих або болотистих територіях. Також кугуары населяють хвойні тропічні ліси.

Численні дослідження дозволили прийти до висновку, що пума мешкає там, де зазначається ареал поширення диких оленів. У цьому немає нічого дивного, адже ці травоїдні — основні промислові об’єкти сріблястого лева.

Це цікаво! В сучасному тваринному світі налічується 6 підвидів пум, 5 з них живуть в країнах Латинської Америки. Кішки, що живуть на просторах Північної Америки, іменуються північноамериканським підвидом. В Аргентині живе так званий аргентинський гірський лев, в околицях Коста-Ріки проживає ще один дуже малочисельний підвид пум, насилу витримує конкуренцію ягуарів. Виділяють також південноамериканські підвиди кугуаров, що живуть в Перу, Венесуелі, Колумбії, на півночі Бразилії.

Опис, розмір і тривалість життя

Сріблясті леви можуть досягати довжини до 2 м, а висоти в холці 1 м. Дорослі особини важать 80-100 кг (самці) і 50 кг (самки).

Шерсть у пуми коротка і густа, має рудуватий відтінок. При цьому верхня частина тіла кішки темніше нижньої, а на вухах і морді проступають чорні вкраплення.

Пуми мають зубами і міцними щелепами, саме по них, як правило, можна визначити вік хижака.

Задні лапи масивніше передніх, що допомагає пуме підійматися на дерева і перестрибувати з гілки на гілку. Їх задні кінцівки забезпечені чотирма пальцями, в той час як передні — п’ятьма.

Сильний і довгий хвіст допомагає їм тримати рівновагу при здійсненні стрибків. Довжина котячого стрибка може складати 7 м, а висота — 2 м, Переслідуючи здобич, кугуары можуть розігнатися до 50 км/год. В умовах дикої природи пума допоможе жити близько 20 років.

Спосіб життя хижака

Кугуары — це хижаки-одинаки, якщо, звичайно, мова не йде про пари, які збираються заводити потомство. Але і такі тандеми розпадаються після запліднення самки, і кішки повертаються до одиночного перебування.

Ці великі звірі бувають активними і вночі, і вдень, але полюють переважно в сутінках. Території, які вони вважають своїми, пуми мітять сечею і спеціально розставляють подряпини на деревах.

Спритність і рухливість дозволяють їм з легкістю дертися на найвищі гілки дерев, полюючи за мавпами. Цьому хижакові не складе праці наздогнати навіть бистроногій страуса нанду. У дикій природі пума практично не має ворогів, тільки хвора тварина може стати здобиччю для ягуара, алігатора або вовків. Кугуары всіляко уникають зустрічатися з людиною і нападають на нього виключно при реальній загрозі, що виходить від двоногих.

Харчування в природному середовищі існування

Мисливські території пуми задоволена великі і можуть становити 100-700 км2. Полюючи, кугуар залягає в засідці і різко вискакує на нічого не підозрює видобуток. З великими тваринами, наприклад, биками, їм впоратися важко. Тому хижак йде на хитрість, застосовуючи фактор несподіванки. Розташувався зверху видобутку кугуар, давить їй на шию і спину усією своєю вагою. Величезна кішка або впивається в горло жертви, або ламає їй шию натисканням свого тіла.

Втім, не гребує гірський лев і більш дрібними тваринами.

У раціон кугуара можуть входити такі ссавці:

  • різні різновиди оленів;
  • миші, кролики;
  • койоти, рисі;
  • опосуми, лінивці;
  • дикобрази, бобри;
  • білки, єноти, скунси.

Це цікаво! В голодні періоди кугуары можуть здійснювати акти канібалізму, поїдаючи своїх родичів.

При необхідності пума допоможе закусити також пернатими, рибами, равликами або комахами. Безстрашна кішка, полюючи, кидається на дорослих ведмедів грізлі і алігаторів. Кугуар не робить відмінностей між дикими тваринами, які живуть поруч з людиною, тому може пополювати на домашню птицю або худоба. Під гарячу лапу сріблястого лева можуть потрапити навіть кішки або собаки.

Чи знаєте ви? В рік одна доросла пума може з’їсти від 860 до 1300 кг м’яса. У загальній масі подібна цифра вага становить приблизно 50 копитних. Є у кугуаров особливість знищувати видобуток з запасом, тобто в кількості, що значно перевищує потрібне їм для втамування голоду. Які дізналися про це індіанці часто спостерігали за хижаком, забираючи прикопанную тими дичину. При цьому остання часто залишалася абсолютно недоторканою.

Розмноження і вирощування потомства

Певні тимчасові рамки, що стосуються розмноження, характерні тільки для північноамериканських пум: вони спаровуються з грудня по березень. Для інших різновидів цих диких кішок фіксованого періоду розмноження не існує. Самки готові до союзу близько 9 днів. Про подібної готовності свідчать грізне гарчання пум-самців і їхні бої за самок. Переміг самець злучається з усіма «дамами», що зустрічаються в межах його території.

Виношування потомства триває 82-96 доби. Самка приводить до 6 кошенят, довжина тіла яких становить близько 30 см, а вага — 200-400 р. Малюки пуми народжуються сліпими, прозріваючи тільки через 2 тижні. Цікаво, що колір очей, спочатку блакитний, починає змінюватися приблизно до шести місяців, стаючи сірим або бурштиновим. В півтора місяця у малюків прорізаються зуби, і вони з задоволенням пригощаються м’ясом, хоча й не відмовляються від молока матері. В цей час на матері-пуме лежить основний обов’язок — забезпечувати своїх дитинчат м’ясом, якого необхідно втричі більше, ніж для неї однієї.

В 9 місяців на вовни молодих пум починають зникати плями, якими покриті дитинчата з моменту їх народження. Остаточно такі мітки пропадають до 2 років. Молодняк кугуаров проживає з матір’ю приблизно до 2 років, хоча полювати пуми вміють, вже починаючи з 9-місячного віку. Покинувши матір, молоді кішки деякий час тримаються разом, остаточно розбігаючись в період статевозрілості. Самки вважаються готовими до продовження роду в 2,5 роки, самці — у 3.

Цікаві факти про пуме

Пума — дуже гарний хижак, за яким цікаво спостерігати.

Зоології та просто любителі дикої природи відзначають кілька цікавих фактів, пов’язаних з цим тваринам:

  • Кугуар по праву займає друге місце найбільшого американського представника сімейства котячих. За розмірами пума поступається лише ягуара.
  • Молоко гірського лева жирності перевищує коров’яче у 6 разів.
  • Мова пум оснащений спеціальними горбиками. З їх допомогою вони здатні відривати від жертви маленькі шматочки м’яса.
  • У межах американського континенту пуми є єдиними однотонними кішками.
  • Зі своїми дитинчатами самка спілкується дивовижними звуками, що нагадують цвірінькання птахів.
  • Маленькі кугуары не покинуть укриття до тих пір, поки їх не покличе мати.
  • Гірські леви вважалися священними тваринами у індіанців племені зуни і черокі.
  • Полювання пум виявляється вдалою в 80% випадків.
  • Тварини, народжені в результаті схрещування пуми і леопарда, називаються пумапардами.
  • Полювання на кугуара в межах США і Канади заборонена. Це робиться з метою відновлення популяції цих тварин.
  • Пума надзвичайно рідко нападають на людей. У разі якщо людині загрожує цей хижак, ні в якому разі не потрібно від нього тікати. Краще всього подивитися йому в очі і почати вити (вважається, що такий звук відлякує цих хижаків).

Граціозна, гнучка і сильна пума — справжня господиня американських просторів. Безстрашно вступаючи в бій з тваринами, за розміром переважаючими її власні, ця дика кішка у більшості випадків виходить переможницею, забезпечуючи собі прожиток. Кугуар цурається людини і дуже рідко нападає на нього, вважаючи за краще триматися на відстані від людей.