Сімейство Кенгурові дуже різноманітно. Серед його численних представників є види, які більшу частину свого життя проводять на деревах. Вони об’єднані в рід Деревний кенгуру (Dendrolagus). Представників останнього за невеликі розміри часто називають «валлабі». Ці милі забавні створення зовні нагадують ведмежат, а за темпераментом схожі з лінивцями. В їх життєдіяльності багато незвичайного і цікавого.

Особливості і середовище існування

Батьківщина деревних кенгуру — високогірні тропічні ліси острова Нова Гвінея. Людина сприяв їхньому поширенню по австралійського континенту, тому нині валлабі живе і на інших прилеглих островах.

На відміну від своїх родичів, що ведуть виключно наземний спосіб життя, деревні кенгуру значно дрібніше. Вага самих великих особин не перевищує 18 кг, а довжина від маківки до кінчика — 1.5-2 м.

Тіло валлабі вкрите густою шерстю.

Видовими ознаками вважається її довжина, структура і забарвлення:

  • Шерстяний покрив може бути м’яким і нагадувати плюш або жорстким, щетинистым.
  • У більшості видів спинка, кінцівки і хвіст пофарбовані в темні, чорні або коричневі відтінки, часто з поздовжніми або поперечними смугами. Живіт і підстави лап світліші — жовті або білі.

Крім невеликих розмірів, особливостей структури та забарвлення шерсті, деревні валлабі відрізняються:

  • округлою формою голови, короткою мордочкою і невеликими заокругленими вушками, додають зовнішності тварини схожість з ведмежатами;
  • короткими задніми лапами з широкою підошвою, на якій розташовані подушечки з твердими покривами, що дозволяє тваринам легко переміщатися по будь-якій поверхні і приймати стійкі пози;
  • довгими гострими і загнутими кігтями, допомагають валлабі пересуватися по гілках дерев, захоплювати, притягувати і зривати листя і плоди;
  • довгим опушеним хвостом, виконують при бігу і стрибках функцію керма і балансира.

Під час руху деревні кенгуру тримають своє тіло горизонтально, що також відрізняє їх від наземних форм, що пересуваються суворо вертикально.

Характер і спосіб життя деревного кенгуру

Сумчасті деревні кенгуру справляють враження неквапливих, які люблять поспати і постійно жують добродушних тварин, віддають перевагу самотності суспільство. Більша частина видів живе сім’ями (самець, самка і дитинчата) або зграями (кілька самок з дитинчатами підпорядковуються одного самця).

Всі представники роду ведуть нічний спосіб життя:

  • вдень, до 15 годин поспіль, сплять або ніжаться, затишно влаштувавшись на великих гілках;
  • з настанням темряви починають проявляти активність і вирушають на пошуки їжі.

При всій своїй неспішності деревні кенгуру чудово стрибають, долаючи до 9 м в довжину і 18-20 м вниз, не причиния собі шкоди. Зрідка, в основному для пошуку води, спускаються на поверхню землі і пересуваються повільно і незграбно, невеликими стрибками.

Загрузка...

Раціон харчування

Сумчасті кенгуру харчуються рослинною їжею.

Основу їх раціону складають листя, невеликі гілочки дерев, пагони ліан, квітки, плоди і трава. Вони більш перебірливі в їжі, ніж їх наземні родичі і можуть годинами шукати улюблені ласощі — листя маракуї і евкаліпта. Відшукавши бажане, тварини спритно захоплюють гілки лапами. Згинаючи пальці, відривають або відщипують листочки і їх відправляють у рот.

Рослинна їжа малокалорійна, тому валлабі змушені багато є, за що придбали славу ненажерливих тварин.

Шлюбний період і розмноження

У деревних кенгуру немає вираженого шлюбного періоду.

Перебуваючи в безпеці і маючи достатньо їжі, вони розмножуються круглий рік.

Процес починається з залицяння, під час якого самці видають своєрідні звуки, що нагадують кудкудакання курей. Вибравши собі подругу, самець намагається погладити її по голові. На знак розташування самка повертається спиною і дозволяє погладити себе по хвосту. Це своєрідний знак згоди, після якого настає спарювання.

Через 30-40 днів на світ з’являється маленька (близько 2,5 см) дитинча, що нагадував ембріон. За заздалегідь вилизаної мамою-кенгуру доріжці він перебирається в її кишеню або сумку. Дитинча настільки безпорадний, що не може самостійно смоктати, тому прикріплюється до соску, з якого періодично в його рот викидається молоко.

Через 8-12 місяців малюк починає проявляти активність. Спочатку просто визирає з сумки, потім ненадовго залишає її, але при найменшій небезпеці повертається назад. Повністю самостійним він стане через 2 роки. Як тільки це відбудеться, в кишені з’являється новий малюк. Деревні кенгуру живуть 17-20 років.

Природні вороги

Валлабі можуть піддаватися нападам лисиць і собак, завезених на австралійський континент людиною, сумчастих куниць, великих хижих птахів і змій. Деревні кенгуру рятується втечею від хижаків і лише іноді здатні постояти за себе. Вони несподівано зупиняються, швидко повертаються до переслідувачу, обхоплюють його передніми кінцівками і нещадно наносять удари задніми.

Велику небезпеку для деревних кенгуру являють собою не природні вороги, а вирубка лісів.

Валлабі не здатні мігрувати на великі відстані, тому без прожитку, гинуть. Чисельність тварин поступово скорочується. Деякі види, наприклад, кенгуру Гудфеллоу, знаходяться на межі зникнення. Для збереження виду створюються заповідні зони, де займаються штучним розведенням цих тварин.

Цікаві факти про кенгуру

У життєдіяльності валлабі багато цікавих моментів. Наприклад, 2-3 самців сподобалася одна самка. Вибір вирішує поєдинок. Збуджені самці, немов борці сумо, зчіплюються передніми лапами, використовуючи як опори хвіст, і з силою гатять один одного задніми кінцівками. Під час таких турнірів тварини нерідко отримують серйозні каліцтва.

Багато унікального і в поведінці особин жіночої статі.

Наприклад:

  • Самки деревних кенгуру здатні змінювати тривалість своєї вагітності. Якщо малюк в кишеньці з якихось причин гине, на його місці незабаром з’являється інший. Виявляється, новий ембріон вміє чекати, уповільнивши розвиток і чекаючи звільнення маминого кишеньки.
  • Цікавим фактом є і те, що молоді самки народжують дитинчат жіночої статі, а зрілі особини чоловічої.
  • Самки деревних валлабі — дбайливі й віддані матусі. Дозволяють залізти в сумку, де вже знаходиться дитинча, його підрослим братові або сестрі, якщо тим загрожує небезпека чи захочеться відчути материнське тепло. Під час погоні намагаються непомітно викинути малюка з кишеньки і відводять переслідувача, відволікаючи увагу на себе. Якщо тварині вдається врятуватися, вона обов’язково повертається і знаходить своє дитинча.

Вивчення деревних кенгуру триває. Досі публікують нові цікаві факти, що підтверджують унікальність цього виду тварин.