Дубонос звичайний отримав назву за характерний дзьоб – непропорційно масивний, міцний і гострий. Потайну птицю рідко вдається розглянути: при найменшій небезпеці вона миттєво злітає і вміло ховається в кронах дерев.

Особливості та середовище дубоноса звичайного

Дубонос входить в сімейство вьюрковых, близькі родичі – клесты, снігурі, зяблики, щиглики, чижі і канарки. Ареал виду поширюється на всю Євразію від Західної Європи до Аляски, Далекого Сходу, Японії, майже немає дубоносов тільки в країнах Скандинавії. Під час перельотів на зимівлю птахи досягають Північної Африки. Великі популяції живуть на Кавказі, в Іспанії, Криму, Болгарії.

Дубоносы люблять селитися в листяних гаях, іноді зустрічаються в розріджених хвойних і змішаних лісах. Часто обживають міські сквери, парки, закинуті і оброблені сади, виноградники.

Птахи вміють майстерно маскуватися в листі, тому нечасто трапляються людині. Дубоносы вважаються півчими, але щебечуть тільки навесні в шлюбний сезон, решта мовчать. Спів дубоноса нагадує уривчасте «циканье», зрідка переходить у протяжний свист.

Зовнішній вид птиці

Опис виду включає характерні зовнішні ознаки дубоноса:

  • Середня довжина становить 18-20 см, вага коливається в межах 50-60 г, самки трохи дрібніше самців.
  • Тулуб щільне, кремезна.
  • Голова округла.
  • Дзьоб великий, конусовидної форми, в теплу пору сіро-блакитний, в холодну – блідо-жовтий з кремовим відтінком.
  • Очі круглі з райдужкою пісочного кольору, чорними зіницями.
  • Крила на кінцях загострені, розмах крил досягає 32 див.
  • Хвіст короткий, до 5 див.
  • Ноги невисокі сіро-рожевого кольору.

Птахи приваблюють ошатним опереньем, забарвлення поєднує кілька відтінків:

  • голова коричнева з рудизною;
  • навколо дзьоба, очей чорна окантовка, темна відмітина на горлі;
  • грудка і черевце рожево-сірі;
  • плечі, верхня частина спини каштанового відтінку,
  • надхвістя в тон «шапочці» буро-коричневе;
  • рульові і махові пера чорні, блискучі з білою поперечною смугою.

Статевозрілі самці забарвлені яскравіше, у молодих птахів і самок оперення бліді з поперечним візерунком з боків і на голові у вигляді рідкісних крапин і завитків.

Характер і спосіб життя

Орнітологи відзначають спокійний, навіть повільний темперамент пернатих. Вони можуть довго сидіти нерухомо на одному місці, літають швидко, але ваговито. У повітрі пересуваються групами або поодинці на короткі відстані по дугоподібній траєкторії. Висота польоту не перевищує 250 метрів.

Птахи тримаються поблизу дерев, які стають укриттям у хвилину небезпеки і джерелом корму. Через природну боязкість на землю спускаються рідко, пересуваються важкуватими стрибками або повільно крокують, незграбно перевалюючись. У моменти небезпеки дубоносы проявляють сміливість і кмітливість, вміють захищатися.

У північних районах до настання холодів птахи відлітають зимувати на південь, з березня по травень повертаються до місць гніздування. У регіонах з м’яким кліматом ведуть кочовий спосіб життя: перелітають у пошуках корму на невеликі відстані в межах однієї місцевості.

Загрузка...

Розмноження дубоноса

Статева зрілість пернатих настає на другий рік життя. У березні-квітні вони створюють пари. Самець розпускає пір’я, нападається на самку, стрибає, щебече. Якщо вона приймає його залицяння, птиці ласкаво труться дзьобами. Потім пара майструє гніздо в кроні дерева на відстані 1,5-6 м від землі. Матеріалом для будівництва стають прутики, гілочки. Дно вистилається сухими травинками, листям, мохом. Дубоносы споруджують круглі міцні гнізда до 20-22 см в діаметрі, 9-10 см у висоту.

На початку літа самка відкладає 4-5 блідо-зелених візерункових яєць і висиджує їх протягом 2 тижнів. Зрідка її замінює самець. Пташенята після народження до 15 днів залишаються в гнізді. Батьки приносять їм корм і охороняють. У липні молодняк вчиться літати, кожен виводок тримається окремо. У серпні пташенята готуються до самостійного життя, поступово збиваються в групи. Восени птахи залишають місця гніздування. За теплий сезон дубоносы роблять тільки одну яйцекладку.

Тривалість життя

У природних умовах дубоносы живуть 5 років. Максимальний вік, зафіксований на території Європи, – 12 років 7 місяців. В неволі термін життя збільшується до 15 років, якщо птицю правильно містять збалансоване годують, стежать за здоров’ям і без затримки лікують.

На волі пернаті передчасно гинуть через нестачу корму, нещасних випадків, хвороб, отрутохімікатів, якими обприскують посадки від комах-шкідників. Серйозною небезпекою стають погодні аномалії: сильні морози для кочових птахів, град, урагани, шторми при перельотах на зимівлю над морем. Молодняк гине при зустрічі з хижими ссавцями і птахами.

Особливості утримання в домашніх умовах

Дубоносов заводять рідше, ніж інших співочих птахів. Перші 3-4 тижні птиця ховається і губиться, але поступово смелеет і звикає до людини. Для утримання дубоноса в домашніх умовах потрібно металева простора клітка, не менше 50 см в довжину, ширину і висоту. Дерев’яні прути він легко перекушує. Місце проживання періодично чистять по мірі забруднення залишками корму, послідом.

У раціон дубоноса включають:

  • насіння соняшнику, проса, ріпаку, гарбуза, клена, вівса, ясена, льону;
  • кісточки черешні, вишні, черемхи, сливи;
  • ягоди горобини, обліпихи, бузини, глоду;
  • яблука, горох, огірки, груші;
  • зелень: листовий салат, кульбаба, подорожник, капуста;
  • горішки кедра;
  • готові корми для лісових зерноядных птахів з зоомагазинів;
  • навесні приносять гілки плодових дерев, бузку з набряклими нирками;
  • двічі в тиждень для різноманітності дають сир, курячий жовток, черв’яків;
  • для поліпшення травлення потрібні чисті пісок, крейда.

Птиці щодня міняють воду в поїлки і ємності для купання. За кігтями вихованця постійно стежать і вкорочують, якщо вони сильно відростають і заважають нормально рухатися. Місце зрізу роблять за 2 мм до кровоносної судини, останній просвічує крізь роговий шар кігтя.

Цікаві факти

У представників виду помічають цікаві особливості:

  • Дубоносы спритно розгризають кісточки, іноді відкидають ядра і відразу беруть наступний плід. Імовірно вони захоплюються разламыванием твердої шкаралупи.
  • Головне засіб захисту дубоноса – сильний гострий дзьоб. Розсерджена птах боляче кусається, сила здавлювання перевищує 45 кг.
  • Перші дні батьки годують пташенят тільки комахами і личинками. Рослинну їжу додають, коли молодняк зміцніє.
  • Восени дубоносы розкривають галли на черешках осик і тополь, годуються попелиць, яка склалася всередині.
  • Насиченість забарвлення усередині виду змінюється у залежності від області проживання: в Європі, Криму кольору оперення яскравіше, в Киргизстані – тьмяніше.
  • Дубоносы – моногамні птахи птахи, які створюють пару один раз і залишаються вірними все життя.

Зграї дубоносов серйозно шкодять садам, городам і виноградникам: вони скльовують набубнявілі бруньки, поїдають зрілі фрукти, овочі. Група з 6-7 особин може повністю спустошити вишневе дерево.