Яскравим представником рідкісних і незвичайних створінь природи є гривистий вовк (альтернативна назва — агуарачай, гуар). Від своїх родичів сімейства псових його відрізняє незвичайна загривок і оригінальну будову тіла. Де живе це унікальне створення та які особливості способу його життя?

Опис гривистого вовка

У гуаре (лат. Chrysocyon Brachyurus) дуже важко розпізнати вовка, хоча, звичайно, деякі риси цих хижаків в його зовнішності простежуються. Крім того, в ньому є щось від собаки і лисиці.

Гривистий вовк має не дуже великі розміри: висота в холці становить 60-90 см, а довжина тіла — трохи більше 1 м. Дорослі особини можуть важити близько 25 кг.

Морда гуара гостра, нагадує лисячу, шия — довга, вуха стирчать і великі. Непропорційність тіла хижака обумовлена коротким тулубом і довгими тонкими лапами. Забарвлення вовка дуже незвичайний: бурий на череві, він поступово змінюється жовтим, а на гриві волоски і зовсім червонуваті.

Шерсть гривистого вовка густа, м’яка. Волосяний покрив уздовж спини довше, ніж на інших ділянках і формується в загривок. При найменшій небезпеці тварина здатна піднімати його практично вертикально. З-за цього «прикраси» вовк і був наділений своєю назвою.

Середовище проживання і спосіб життя

Агуарачаи переважно одинаки, у пари тварини групуються виключно в шлюбний період. На відміну від більшості вовків, вони не утворюють зграї. Активність гуара здебільшого припадає на вечір і ніч. Вдень тварини відпочивають у лігві або в траві. Житло гривистого вовка розташовується під поваленими деревами або в покинутих норах інших тварин. Вдень вовки можуть пересуватися виключно на невеликі відстані. Ввечері вони починають патрулювати свою територію.

Чи знаєте ви? Гуар не потрібна компанія навіть в полюванні, тому добувають їжу вони також поодинці. Тонкі довгі кінцівки допомагають їм вистежити видобуток навіть поверх високої трави. Великі вуха розрізняють звуки навіть у темряві. Для максимального огляду гуара може підніматися на задні лапи.

Самці зазвичай більш активні, ніж самки. З настанням шлюбного періоду тварини утворюють пари, кожна з яких займає свою ділянку, який згодом вовки позначають своїми екскрементами. Навіть в період спарювання гуара тримаються відокремлено, поодинці полюючи, харчуючись і патрулюючи територію. Вовки, змушені жити в неволі, більш соціалізовані і намагаються триматися разом. У цьому випадку самці починають вибудовувати ієрархічну систему.

Гривистий вовк мешкає у країнах Південної Америки. Ця тварина живе переважно на рівнинній місцевості. Крім того, ці хижаки можуть жити в лісах і пагорбах, рідше — на болотах. У гірській місцевості відстежити гуара не вдасться.

Раціон харчування тваринного

Гривистий вовк — хижак, як і практично всі його побратими. Тим не менш, його раціон більш різноманітний і, крім м’яса убитих тварин, включає також рослинну їжу. У меню вовка входять гризуни, риби, комахи, молюски, птахи і їх яйця. У разі якщо гуара проживає неподалік від людини, він може здійснювати набіги на ферму, нападаючи на курей, ягнят, свиней.

Полювати на велику здобич вовк гуара не може — йому заважає невеликий об’єм легенів і слабкі щелепи.

Розмноження і потомство

Підходить для розмноження гуара період — середина осені і зима. Цуценята ж народжуються в червні-вересні.

Самка створює лігво в затишних куточках, покритих рослинністю. Малюків вона носить 60-66 діб, після чого народжує від 1 до 7 сліпих цуценят, розміри яких не перевищують 20-30 см, а вага — 400 р.

Забарвлення цуценят темно-сірий з великим білим кінчиком хвоста. Вуха молодих вовків починають стояти через місяць, а шерсть набуває типову для дорослих забарвлення через 3 місяці після народження. Протягом першого місяця вовчиця годує дитинчат молоком, потім в їх раціон входить полупереваренная їжа, яку мати відригує для своїх вовченят.

Це цікаво! Самці і самки гуара піклуються про потомство разом. Батько-вовк також приймає участь у вихованні молодняку, захищаючи самку і вовченят від непрошених гостей, добуває їжу. Крім того, самець грає з дітьми і вчить їх полювати.

Молоді вовки вважаються статевозрілими, досягнувши року, але починають розмножуватися тільки у віці 2 років.

Природні вороги гривистого вовка

На сьогоднішній день вченим не вдалося виявити в природі природних ворогів агуарачая. Вважається, що найбільший шкоди популяції цих тварин завдає людина. Не хочуть змиритися з нападами гуара на худобу люди масово відстрілюють цих хижаків. Крім того, ці вовки схильні чумке, у зв’язку з чим масово гинуть. Ще однією проблемою вважається брак території. Щороку все більша кількість рівнин задіюються під ріллю, а це позбавляє гуара типового для нього місця проживання.

Велика кількість гривистых волков також гинуть в капкани браконьєрів або під колесами машин. Крім того, деякі аборигени Південної Америки і понині полюють за очима гуара, вважаючи їх своєрідним талісманом удачі.

На сьогоднішній день не зафіксовано випадки нападу агуарачая на людину.

Це цікаво! Гуар занесений в Міжнародну червону книгу і вважається твариною, чия популяція знаходиться в небезпеці. В останні кілька десятиліть їх кількість зменшилася приблизно на 1/10 частину. У всьому світі налічується не більше 10 000 гривистых волков.

Середня тривалість життя гуара становить 10-15 років.

Цікаві факти про родини псових

Гривистий вовк — яскравий представник сімейства псових, відрізняється численними цікавими особливостями.

Спостерігаючи за ними, вчені з’ясували кілька цікавих деталей:

  • Гривистий вовк — реліктовий вид тварин, вижив ще з часів плейстоцену (ера мамонтів).
  • Гаурі дуже любить сезонні ягоди і нерідко включає в своє меню полуницю і суницю в період їх дозрівання.
  • Голоси самці та самок різняться — звуки видавані вовком більш низькі, вовчиці спілкуються на високих тонах, вовченята і зовсім повизгивают.
  • Незважаючи на наявність довгих кінцівок, гривистые вовки не дуже добрі бігуни. Навпаки, ці тварини відрізняються деякою неповороткістю.

Агуарачай або гривистий вовк — дивовижне істота, своїм зовнішнім виглядом і звичками нагадує декількох тварин разом. Характерною особливістю, що відрізняє цих істот від побратимів-вовків, вважається схильність до живлення рослинною їжею. Чисельність гуара невелика, а тому ці хижаки знаходяться під захистом природоохоронних організацій.