Яскраві бордові суцвіття амаранту багато людей сприймають тільки як елемент декоративного оформлення квітників і садових ділянок. І навіть не здогадуються, що масло амаранту володіє величезним лікувальним потенціалом.

Без перебільшення можна сказати, що цей продукт — один з найбільш цінних серед рослинних аналогів, оскільки його склад дозволяє поліпшити самопочуття практично при будь-яких захворюваннях людини.

Хімічний склад

Історія вивчення та застосування амаранту людьми рясніє суперечливими фактами. На історичній батьківщині рослини, в Південній Америці, амарантовая борошно, отримана з перемелених насіння, багато століть була основним джерелом білка і використовувалася для випічки хліба і приготування різноманітних страв.

Але коли насіння амаранту потрапили в Європу, його поживна цінність залишилася без уваги. І якщо у Мексиці і Перу рослину називали «золотим зерном Бога», то в Іспанії амарант багато років висаджували в квітниках як декоративну культуру.

Наші співвітчизники змогли оцінити корисні властивості амаранту ще в минулому столітті. Сьогодні цінний продукт з успіхом застосовується в медицині — для лікування хвороб, і в косметології — як одне з найбільш ефективних рослинних засобів, що володіють цілющим і омолоджуючим потенціалом.

Корисні речовини

Цілюща сила і користь олії амаранту обумовлена його хімічним складом:

  • ліноленова кислота — речовина з групи незамінних жирних сполук Омега-3. Підтримує метаболізм, перешкоджає виникненню окисних процесів у клітинних мембранах, покращує зір, стимулює мозкову активність;
  • лінолева кислота — складні ліпіди з групи сполук Омега-6. Відновлює функціональність клітин, забезпечує спалювання жирів, пригнічує злоякісні процеси;
  • пальмітинова кислота — сприяє відновленню клітин епідермісу. Рекомендується для зовнішнього застосування;
  • олеїнова кислота — мононенасыщенное з’єднання з групи Омега-9. Знижує рівень холестерину в крові, забезпечує організм енергією;
  • стеаринова кислота — жирне липидное з’єднання, що забезпечує зволоження і захист епідермісу. Застосовується зовнішньо;
  • каротиноїди, вітаміни групи В, Е, РР, С і D, необхідні для повноцінного функціонування клітин;
  • амінокислоти, які не виробляються організмом людини — джерело білка, за допомогою нього організм синтезує клітини, підтримує обмінні процеси і зберігає структуру м’язової тканини;
  • фітостероли — сполуки, що знищують поганий холестерин. Сповільнюють ріст пухлин, і попереджають появу нових утворень. Сприяють синтезу колагену;
  • мікроелементи, що надають оздоровчий вплив на всі системи організму — кальцій, мідь, селен, магній, фосфор, калій, залізо, цинк, марганець, натрій;
  • флавоноїди, пектини, біогенні аміни — речовини, що володіють високим рівнем біологічної активності. Найбільш виражений оздоровчий ефект забезпечує сквален — антиоксидант з унікальними лікувальними властивостями.

В масляному екстракті амаранту акумулювали весь лікувальний потенціал рослини, тому його застосування приносить максимальну користь для здоров’я організму.

Корисні властивості амаранту

 

Лікувальні властивості амаранту актуально в лікуванні більшості відомих захворювань.

Масляний екстракт рослини:

  • чинить антиоксидантну дію, захищає організм про впливу вільних радикалів, а також наслідків радіаційного і променевого ураження, перешкоджає утворенню онкологічних процесів;
  • підсилює імунні сили, зміцнює організм, омолоджує;
  • підтримує структуру кісткових і хрящових тканин, сприяє відновленню рухливості при лікуванні патологій опорно-рухового апарату;
  • нормалізує функціональність нервової системи, допомагає протистояти психоэмоциальному напрузі. Призначається при неврозах, депресії, деменції, дистонії;
  • покращує травлення, усуває застійні явища в кишечнику, стимулює перистальтику, виводить токсини. Рекомендується для дієтичного харчування;
  • очищає судини від холестерину, відновлює якісний склад крові, запобігає розвиток судинних та серцевих патологій;
  • покращує зір, насичує капіляри очного яблука активним киснем. Застосовується при лікуванні катаракти, кон’юнктивіту, ретинопатії, блефарити;
  • знищує мікроби, купірує запальні процеси. Рекомендується до застосування при інфекційних і вірусних захворюваннях, а також ураженнях порожнини рота і носоглотки;
  • прискорює загоювання будь-яких ушкоджень шкіри, незалежно від їх етіології.

Крім того, амарантова олія успішно застосовують для відновлення здоров’я післяопераційних хворих.

Для жінок

Антибактеріальні та протизапальні властивості амарантової олії дозволяють скоротити терміни одужання при терапії гінекологічних захворювань. Олія насіння амаранту успішно застосовується при безплідді, а також забезпечує виражений лікувальний результат при лікуванні циститу, вагініту, кісти яєчників, ерозії шийки матки і міоми.

Крім того, застосування продукту дозволяє нормалізувати рівень гормонів і полегшити самопочуття в дні, що передують менструації, під час вагітності, в клімактеричний період.

Для чоловіків

Лікувальні можливості амарантової олії застосовні і для поліпшення здоров’я чоловіків. Завдяки здатності нормалізувати функції сечостатевої системи, продукт надає потужний вплив при лікуванні патологій передміхурової залози, безпліддя, простатит та статевому безсиллі.

Характерно, що тривале вживання олії з амаранту не тільки відновлює роботу сечостатевих органів, але і приводить в норму показники аналізу сечі.

Використання в медицині, як приймати при лікуванні захворювань

 

Щоб повною мірою скористатися цілющим потенціалом рослини, необхідно розуміти, як приймати олію амаранту при різних захворюваннях.

З метою профілактики або лікування патологій олія амаранту може бути використано:

  • як внутрішній засіб — до трьох столових ложок натще, за тридцять хвилин до сніданку або під час прийому їжі. Мінімальний рекомендований обсяг протягом курсу лікування — літр. Загальний річний обсяг — чотири літри;
  • зовнішньо. Тампони з маслом на ніч — вагінально, при лікуванні жіночих гінекологічних захворювань, або ректально при лікуванні простатиту і аденоми простати. Курс лікування — місяць;
  • для загоєння ушкоджень епідермісу і при дерматологічних ураженнях наносять на шкіру два рази в день, втираючи легкими рухами.

Вибираючи амарантова олія, необхідно враховувати, що якісний продукт отримують, використовуючи метод холодного віджиму — тільки так можна максимально зберегти його лікувальні характеристики. Вміст сквалену в цьому маслі не повинен перевищувати 8%.

 

 

Загрузка...

При схудненні

Завдяки наявності в складі мононенасичених жирів, олія амаранту і рекомендовано в якості продукту для схуднення та дієтичного харчування.

Вплив олії виражається в:

  • прискорення метаболізму;
  • стимуляції росту м’язів на тлі зниження щільності жирового прошарку;
  • поліпшення травних процесів і виведення речовин, забруднюючих кишечник;
  • спалювання зайвих калорій;
  • тривалому почуття насичення, за рахунок забезпечення організму великою кількістю поживних речовин.

Введення амаранту в раціон дозволяє не тільки скинути кілограми, але і наповнює організм силою та енергією.

 

Застосування олії амаранту в косметології

Використання олії з амаранту у косметологічних цілях забезпечує оздоровлення і омолодження шкіри і волосся, відновлює зруйновані клітини.

Амарантова олія для обличчя

Унікальний склад масляного екстракту дозволяє забезпечити необхідний догляд для будь-яких типів шкіри. При цьому продукт можна додавати в готові косметичні засоби, готувати на його основі маски або компреси.

Повернути свіжість і тонус сухої в’янучої шкірі допоможе маска з олії амаранту, меду і яєчного жовтка. Всі складові змішати в однаковому обсязі, нанести на обличчя на 15 хвилин, змити і зволожити кремом.

Для пом’якшення епідермісу масляний екстракт наносять безпосередньо на шкіру, а потім вкривають шаром живильного крему.

Для нормалізації жирної шкіри рекомендується наступний склад маски — дві ложки олії амаранту, дві ложки соку апельсина, кілька крапель соку лимона.

Чим корисно для волосся

Застосування масок з амарантовою маслом дозволяє швидко повернути втомленим волоссю силу, блиск і шовковистість. Особливо корисні такі процедури для тьмяного, пошкодженого і сухого волосся після фарбування і хімічних завивок.

Для зміцнення волосяної цибулини — роблять суміш з двох столових ложок амарантової олії, одного авокадо і ложки меду. Маску тримають на волоссі двадцять хвилин і змивають звичайним способом.

Для відновлення блиску — кілька літрів живого пива змішують з однією ложкою олії з амаранту, ложкою соку лимона і одним жовтком. Суміш використовують для ополіскування волосся. А щоб нейтралізувати пивний запах, після процедури волосся обполіскують чистою водою.

Для сухих і пошкоджених волосся — дві ложки меду і ложку олії нагрівають на водяній бані, наносять на шевелюру і загортають. Через півгодини маску змивають шампунем з нейтральним рівнем рН.

Додатковий оздоровчий ефект волоссю забезпечить регулярний прийом масляного екстракту амаранту разом з їжею.

Корисні властивості для тіла

Екстракт амаранту чинить на організм загальнозміцнюючу, оздоровчий та відновлюючий вплив.

Косметологи рекомендують:

  • наносити олію на шкіру перед відвідуванням солярію, пляжу чи прогулянкою для захисту від впливу ультрафіолету. Характерно, що при контакті з сонячними променями сквален перетворюється у вітамін D;
  • робити аплікації з олії і кілька крапель лимонного соку для ослаблених і ламких нігтів;
  • використовувати при виконанні масажних процедур для стимуляції обмінних процесів;
  • застосовувати для живлення шкіри рук і попередження її обвітрювання;
  • змащувати ступні ніг для усунення натоптишів і огрубілих ділянок шкіри.

Також засіб знімає подразнення та висипи, загоює ранки і подряпини, стимулює оновлення клітин епідермісу.

 

Протипоказання

Використання амаранту в лікувальних цілях дозволяється з 18 років і може бути обмежене при наявності гострих форм жовчнокам’яної і сечокам’яної хвороби, панкреатиту та холециститу.

З обережністю приймають масло в період вагітності та годування груддю.

Розвиток побічних реакцій при внутрішньому прийомі кошти спостерігається вкрай рідко і, як правило, є наслідком індивідуальної чутливості до продукту.

Для інших категорій населення використання олії з амаранту — це унікальна можливість повернути здоров’я, молодість та красу.