Полярний вовк є підвидом вовка, який мешкає в областях суворого Півночі. Це найбільш витривалі і розумні тварини. Вони пристосувалися довгий час жити без сонячного світла при мінусових температурах з будь-яким кормом, який трапляється їм на очі.

Особливості та середовище полярного вовка

Білий полярний вовк не витримує конкуренції з людьми, у зв’язку з чим мешкає на своїй історичній батьківщині. Його розміри в довжину можуть досягати 150 см. Висота тваринного доходить до 90 см в холці. Причому у самки ці показники менше, ніж у самця.

До споріднених підвидів відноситься європейський, японський вид. Білий вовк живе на найбільш безплідною, території з суворим кліматом, коли температури рідко підвищуються вище мінус 30 градусів. У місцях проживання постійно дмуть суворі вітру, при яких температура відчувається набагато нижче, ніж вона є насправді.

Регіон проживання тундрового вовка простягається від Кольського півострова до Камчатки. Зазвичай звірі водяться на рівнині, але можуть зустрічатися і в тайзі, на Північному морському узбережжі. Дані тварини не відрізняються постійністю місця перебування, так як вимушені пересуватися за зграями оленів.

Характер і спосіб життя

Полярний вовк – відмінний мисливець з прекрасно розвиненим нюхом, зором, слухом. Звірі полюють зграями. Причому під час переслідування видобутку кожен з хижаків строго виконує конкретну роль. Хтось є нападником, інші стають загоничами. У цей час рух зграї проводиться ланцюгом, тварини потрапляють точно в слід, залишений переднім родичем. Часом здається, що тут був тільки один звір.

Полярні вовки проживає групами, в яких знаходяться домінуючі особини і молоді хижаки. І також до складу зграї можуть входити особи чужий зграї, якщо вони в молодому віці. Прогодуватися великій групі тварин в умовах Півночі досить складно. Виходячи з чого в маленьких угрупованнях тільки головна пара може стати батьками. Якщо інший хижак вирішить обзавестися потомством, то він покидає зграю для утворення власної сім’ї.

На замітку: полярний вовк має трохи ворогів, зрідка хижак страждає від нападу ведмедів або собі подібних.

Звірі між собою спілкуються контактним, дистантным способом. Перший заснований на визге, скулении, рычании, пирхання, наприклад, попереджаючи родичів про небезпеку, що насувається, проявляючи акт дружелюбності, агресії. Такий вид комунікації включає виття, за допомогою якого члени зграї повідомляють один одному про якусь загрозу. Виття хижака розноситься на велику відстань.

Крім того, полярні вовки спілкуються не вербально, висловлюючи таким чином свій настрій. Вовна, піднята на загривку, смаку зі злим оскалом, говорить про агресію. Якщо звір падає на спину, показуючи черево, то це свідчить про його намір підкорятися домінантним сородичу.

Живлення хижака

При вдалому розташуванні справ, до основного раціону полярного вовка відносяться наступні тварини:

  • олень;
  • баран;
  • вівцебик;
  • домашню худобу.

На крупну здобич полювати звір може тільки зграєю. В силу несприятливого середовища існування даний вид відрізняється всеїдністю.

При відсутності можливості отримання великої здобичі, звір може харчуватися наступними видами:

  • мишами;
  • зайцями;
  • птахами;
  • дрібними хижаками;
  • морськими ссавцями, яких викинуло на берег море.

При вдалому полюванню полярний вовк за один раз може з’їсти до 10 кг м’яса. Решту здобич він ховає, щоб потім за нею повернутися. Якщо ситуація складається для звіра критичної, то в раціон піде падло, поранені та хворі тварини.

На замітку: полярні вовки відрізняються особливою витривалістю. Вони здатні обходитися без їжі протягом 2 тижнів не тільки залишаючись життєздатними, але і досить енергійними.

Розмноження та тривалість життя

Гон полярного вовка припадає на кінець зими. Утворюються пари зберігаються все життя. Самка, що очікує вовченят, знаходить місце, щоб влаштувати лігво. Виношування цуценят відбувається протягом 2,5 місяців. Зазвичай на світ народжується від 3 вовченят. Народилося потомство сліпе, вушні раковини у малюків закриті. Самку забезпечує харчуванням самець. Інші члени зграї розташовуються неподалік. Вовченята перебувають з батьками до року. Зазвичай тварина проживає не більше 17 років.

Цікаві факти про тваринний

Зважаючи важкої середовища проживання, відомі наступні цікаві факти про витривалості полярних вовків:

  • щоб дійти видобуток, звір може пройти за день не менше 100 км;
  • мисливську територію в зимовий період хижак збільшує в три рази;
  • завдяки білому забарвленню, вовк залишається непоміченим довгий час;
  • спіймавши здобич, полярний хижак з’їдає її повністю разом з кістками та шкірою;
  • у зграї домінантні особини беззаперечно підкоряються парі домінуючих, виконуючи роль охоронців, няньок.

Свої межі звірі позначають виттям, мітками. Таким способом різні зграї уникають конфліктів.

Полярний вовк і людина

Люди і білий вовк проживають в різних місцях проживання. Людина складно опановує заполяр’ї, тому звір і людина рідко перетинаються один з одним. Цивілізація не завдає прямої небезпеки тваринам. Однак в останні роки відбувається погіршення екології на Крайній Півночі, що, природно, негативно позначається на популяції хижаком. На людей вовк може напасти тільки при наявності захворювання на сказ або у випадках дефіциту їжі.

Полярний вовк – дуже красиве і витривала тварина, яка виживає в найскладніших кліматичних умовах.