В природі серед хижих сухопутних звірів рекордсменами за розмірами виступають види з сімейства Ведмежих. Зоологія досі не вирішила питання, представник якого підвиду – самий великий ведмідь у світі. Але конкурентами в негласному змаганні залишаються кадьяк і білий ведмідь.

Опис зовнішнього вигляду і середовище існування

Обидва види ведмедів характерні розвиненим кістково-м’язовим апаратом і товстої міцної шкурою.

Відмінність полягає в наступному:

  • кадьяки відрізняються щільним хутром бурого кольору, який захищає звіра від морозів, що не заважає ведмедям-кадьякам залягати в барлогу на зимову сплячку;
  • полярний ведмідь характерний зменшеними вушними раковинами, видовженою шиєю та сплющеним черепом у порівнянні з бурим ведмедем, а також білої забарвленням шерсті;
  • білі ведмеді йдуть в сплячку тільки на місяць раз в пару років. Але самки здатні відпочивати два-три місяці у період вагітності.

Організм ведмедів настільки пристосований до різноманітності раціону, що вони не є хижими в чистому вигляді, ставлячись до розряду всеїдних тварин. Але доступом до різнорідної їжі здатні користуватися лише кадьяки, що живуть в порівняно більш теплих широтах, а ось їх північні побратими задовольняються м’ясом і морепродуктами.

Білий ведмідь

Білий полярний ведмідь виник на планеті більше сотні тисяч років тому, відбувшись від бурого ведмедя. Розселення популяції і адаптація до навколишнього середовища зумовили формування північного підвиду, пристосованого до постійних морозів і виживання в засніженій місцевості при температурі до -60 градусів.

Найбільш великі особини полярного ведмедя мешкають нині в районі Берингової моря, в прибережних областях Льодовитого океану, а загальна чисельність коливається між двадцятьма і тридцятьма тисячами.

Усереднені фізичні показники білого ведмедя:

  • вага білого ведмедя сягає 500 кг для самця, для самки – 300 кг;
  • висота за рівнем холки – 1, 5 м;
  • довжина тіла у самців – від двох до двох з половиною метрів, у самок – півтора-два метри.

Основу виживання полярного ведмедя становить полювання. Тварина ховається за перешкодою і завдає жертві смертоносний удар лапою. Атакує як моржів або нерпу, так і інших мешканців на околоводной території. Здатний займати місце у проталин і водойм, добуваючи рибу.

Шкура північного ведмедя відрізняється парадоксальним будовою: біла шерсть служить для маскування серед снігу, а посилена пігментація шкіри захищає тварину від сонячної радіації. Адже під світлими шерстинками ховається така ж абсолютно чорна шкіра, яка покриває ніс звіра. Під шкірою розташовується жировий прошарок товщиною десять сантиметрів, охороняє тіло від переохолодження в північній холоднечі.

Кадьяк

Дана різновид теж відбулася від бурих ведмедів, названа на честь острова Кадьяк в районі узбережжя Аляски, де виявлена дослідниками. Але підвид заселяє та інші острівні території на Кадьякском архіпелазі, загальна популяція становить до трьох тисяч самців і самок.

Кадьяков відрізняє розвинена мускулатура при довгих лапах, широке тулуб і укрупнений череп.

Усереднені фізичні показники кадьяка:

  • маса самця – чотириста п’ятдесят кілограмів, самки – двісті п’ятдесят кілограмів;
  • висота в холці – півтора метра;
  • довжина тіла у самців – до 2,8 метрів, у самок – між одним і двома метрами.

Бурий ведмідь кадьяк воліє одиночне проживання. Активне виживання різноманітніше в порівнянні з полярними ведмедями – кадьяки не тільки ведуть полювання і добувають рибу біля водойм, але і їдять ягоди і рослинну їжу, здатні поїдати падаль. Найкращі умови для кадьяков увазі різноманітний раціон і відсутність затяжної зими.

Найбільший хижак у світі — білий ведмідь або кадьяк

Дані про рекордної масі окремих екземплярів не вирішують наукові суперечки про те, ведмідь якого підвиду є найбільшим.

Заяви очевидців і мисливців виявляються недостовірними і перебільшеними, а завмер показників всіх особин популяції не є фізично здійсненним.

Заради розуміння суті проблеми слід врахувати два моменти:

  • Рішенням стане тільки знаходження стійко закономірного переваги тварин певного підвиду по середньому рівню. Тоді представників підвиду можливо буде назвати найбільшими.
  • У даний момент будь-категоричний відповідь на питання: «Який ведмідь найбільший в природі?» зводиться до приведення у приклад конкретних випадків, але не зіставленню об’єктивної інформації, що суперечить науковому підходу.

Полярні ведмеді і кадьяки, безумовно, виступають найбільшими серед родичів, але між собою підвиди залишаються рівними за показниками маси і розмірів, тому питання в зоології залишається відкритим. В майбутньому проблема може розв’язатися, якщо параметри популяції одного з підвидів збільшаться або зменшаться-за змінених умов існування, вимушеної міграції в новий ареал або генетичних мутацій.

Книгою Рекордів Гіннеса за найбільш великого ведмедя приймається полярний білий підвид зважаючи сталості маси тіла, тоді як кадьяк володіє підвищеною вагою до настання сплячки і схильний втрачати його у весняний період.

Вага самого великого тварини

Рекордом для північного ведмедя є маса тіла у вісімсот кілограмів і довжина тіла в три метри. Зустрічаються згадки про кадьяках масою більше тонни і звіти про особинах вагою від шестисот до семисот вісімдесяти кілограмів. Але це залишається винятком на тлі загальних параметрів за масою серед обох підвидів.

Відомий вага найбільшою особини:

  • найбільший кадьяк в історії важив 680 кілограмів;
  • самий великий білий ведмідь, за різними даними, важив від дев’ятисот кілограмів до однієї тонни і двох кілограм. В довжину тіло тварини становила три з половиною метри.

Заслуговує на уточнення, що параметри самих великих особин, помічених у середовищі проживання або вбитих мисливцями, залишаються нетиповими для загального фону популяції.

Наприклад, американськими зоологами в 1983 р. виловлений і оглянутий ведмідь, що сягав масою восьмисот сімдесяти кілограмів, але вивчення проводилося в умовах браку часу та інструментарію, тому не уточнюються подробиці і належність особи до підвиду. А також згадується ведмідь-кадьяк, володів масою тіла в тонну і 134 кілограми. Імовірно екземпляр був спійманий для зоопарку Берліна, але немає офіційних джерел, що підтверджують прецедент.

Загрузка...

Полювання на представників цих видів

Обидва підвиди відносяться до охоронюваним твариною, тому видобуток північних ведмедів заборонено, а полювання на кадьяков піддана суворому регламентом і обмеженням.

Північний ведмідь числиться в Червоній Книзі як вид під загрозою вимирання. Причина – уповільнене розмноження тварин і дозрівання потомства, чому молоді особини стають жертвами хижаків. Згідно з офіційними звітами, браконьєри вбивають не менше двохсот білих ведмедів протягом року.

Підвид кадьяк на Алясці охороняється як близький до межі зникнення, але мисливцям дозволяється річний видобуток даних ведмедів у кількості не більше ста шістдесяти особин.

Зоологи прагнуть збільшити чисельність підвиду кадьяков штучним розведенням, центром якого став офіційно охороняється Кадьякский Національний Заповідник.

Цікаві факти

У давнину ведмідь був популярним тотемним тваринам, який розглядався як покровитель або навіть прабатько людей. Причиною стали здатність ведмедя пересуватися, подібно людям, – на задніх лапах. А ще анатомічне пристрій передніх лап, схоже з людською рукою, високий серед представників тваринного світу інтелект, а також всеїдність звіра.

І також варто відзначити:

  • ведмеді відрізняються розвиненими силовими і швидкісними показниками. При атаці схильні не тільки наносити удари і кусати, але і обхопити жертву лапами, з зусиллям здавлюючи її тулуб і буквально душили в «обіймах»;
  • документально засвідчений прецедент, коли самка білого ведмедя подолала сімсот кілометрів, пливучи в крижаній воді;
  • доведено, що ведмеді здатні цілеспрямовано харчуватися падлом, залишаючи свіжу здобич на дві-чотири доби до деякої міри розкладання;
  • північні ведмеді здатні схрещуватися з особинами підвиду грізлі, одно славящимися своїми значними габаритами. Помісь отримала найменування «полярні ведмеді грізлі».

Палеонтологією встановлено, що ведмеді зберігають звання найбільших наземних хижаків з давніх часів. У 1930-х роках, на будмайданчику в Аргентині, вперше знайдений предок сімейства Ведмежих – доісторичний коротконосый ведмідь. В холці звір становив більше трьох метрів, а маса його 1600 кілограм. Раціон хижака становили вовки і навіть лосі.

Дослідники залишають відкритим питання, який же ведмідь найбільший в природі. Але білий ведмідь залишається ближче до цієї категорії. З іншого боку, найбільшими закономірно визнати обидва підвиди, так як величезних габаритів особини досягають серед кадьяков і білих ведмедів, а можливості зоологів в обстеженні тваринного світу залишаються обмеженими.