У лісостепах Сибіру живе цікаве парнокопитне – сибірська козуля (capreolus pygargus). Це граціозний представник сімейства оленевых відрізняється особливими звичками і способом життя. Дізнатися про це вигляді детальніше можна з представленого матеріалу.

Опис особливостей сибірської козулі

Козуля – дуже витончений олень, на яку приємно подивитися. Він може дещо відрізнятися кольором вовни, що залежить від регіону проживання, але для тварини завжди характерний темно — або світло-вохристий забарвлення. Максимальна довжина тіла самця становить півтора метра, висота в холці близько метра, самки трохи дрібніше. Маса тіла сибірської козулі становить від 30 до 50 кг.

Опис виду:

  • морда подовженої форми, на переніссі помітна світла відмітина;
  • голова вкорочена, звужена до носа;
  • вуха довгасті, загострені на кінцях;
  • хвостик рудиментарний, майже непомітний;
  • очі великі;
  • передні ноги трохи коротше задніх;
  • копита вузькі і короткі;
  • шия довга.

Самці мають ліровидні розгалужені роги, які скидають у грудні, і знову відрощують навесні. У цьоголіток ріжки ростуть з 4 місяців – спочатку вони гострі без відростків, а повністю розвиваються тільки до 3 років. Забарвлення шерсті новонароджених малюків плямиста з округлими темними плямами, розташованими в 4 ряди, а не 3, як у європейського вигляду.

Ці невеликі парнокопитні чимось схожі на кіз. Тому в народі, навіть серед мисливців їх називають дикими козами що, з точки зору систематики, неправильно. Від європейських вони відрізняються більшими розмірами тіла, рудим, а не сірим забарвленням голови в літній час. Околохвостовое дзеркало (каудальний диск) взимку біле, а влітку стає непомітного рудого відтінку.

Середовище проживання особини

Для стада при виборі території проживання в зимовий час важлива глибина снігового покриву. Хоча парнокопитні пристосовані до сніжним, холодних зим, замети вище 50 см і слизький сніжний наст представляють загрозу виживанню.

Ареал сибірської козулі включає ліси, високотравні луки і лісостепу. Степові популяції прекрасно обходяться без деревної рослинності, поїдаючи траву. На просторих луках, де немає укриття, стада не селяться навіть при великій кількості соковитої трави.

Козуля сибірська мешкає на півночі Монголії і заході Китаю, а також в Росії (Урал, південь Далекого Сходу, Сибіру). В кавказькі мисливські господарства тварину було привезено навмисно, де цілком успішно розмножується.

Розмноження та тривалість життя

У косуль дуже цікава, унікальна для копитних історія життя, починаючи з часом гону кожної особини, і продовжуючи наступною вагітністю. Основний гон у них проходить в середині літа. Ті самки, які не запліднені, але знаходяться в половозрелом віці, беруть участь у повторному періоді спарювання. Вони можуть бути покриті ще пізньої осені.

У самок, які запліднені влітку, настає латентна вагітність. Зародився ембріон зупиняється в розвитку на 4 місяці. Сам період вагітності настає взимку, в січні. В цей час козулі ведуть себе обережно, намагаються високо не стрибати і менше бігають. Завдяки природній «відстрочення» ембріонального розвитку, потомство народжується в сприятливе для малюків, теплий час року. Загальна тривалість вагітності становить близько 300 днів, а при заплідненні пізньої осені, всього 5 місяців.

Косулята або, як їх називають, козенята, з’являються на світ навесні. Вони мають плямисте забарвлення. У перші тижні після народження дитинчата лежать, зачаївшись в траві, їх важко помітити, тому що вони ховаються. Мама сама приходить до своїх дитинчат і годує молоком. Потім вони встають і починають рухатися разом з іншим стадом. До початку літнього гону молоде покоління стає цілком самостійним. Для інших видів оленів така поведінка потомства нетипово: новонароджене ягня починає ходити за матір’ю з першого дня появи на світ.

У перші 20 діб козуля годує дитинчат до 9 разів на день, її молоко в 3 рази жирніше і корисніше коров’ячого. Зазвичай в кладці 2 козеняти, рідше один або три. Коли дітям виповнюється 2 місяці, вони вже їдять свіжу траву, і мамине молоко отримують двічі на день. Лактація у козулі закінчується в серпні або жовтні.

Статеве дозрівання самок відбувається в перший рік життя, а потомство з’являється в 2-річному віці. Самці беруть участь у розмноженні з 3 років. Середня тривалість життя парнокопитних у природі — близько 10 років, а в неволі зустрічаються 25-річні старожили.

Живлення козулі

Влітку тварина вдосталь насолоджується молодими деревними пагонами, трав’янистими рослинами, їстівними лісовими плодами, грибами та ягодами. Взимку поїдає бруньки дерев і кущів, активно риє копитами сніг, підбирає опале листя, торішні зів’ялі і замерзлі плоди, жолуді, горіхи.

Звички козулі змінюються протягом року. Взимку вона активна в будь-який час доби, добуваючи собі корм. Влітку, у сильний спека, найчастіше відпочиває у високій траві або чагарнику. На відкриті місця пасовищ виходить рано вранці або пізно ввечері.

Лісові козулі охоче вживають у їжу деревні породи – осику, бук, вербу, дуб, липу, березу і т. д. Польові популяції віддають перевагу різним трав і злаків, люблять кипрей, кровохлебку, борщівник, щавель, водний аїр і образки. Парнокопитні ласують лісовими яблуками, грушами, обліпихою, горобиною, шипшиною, брусницею, горіхами, але така їжа становить не більше 5% від загального раціону. Для заповнення мінеральних речовин тварини ходять на солонці або п’ють воду з мінеральних джерел. Взимку для втамування спраги їдять сніг.

Природні вороги

Більшість великих і середніх хижаків полює на сімейство оленевых. Активно переслідують молодих і дорослих особин вовки, бродячі собаки і рисі — для них це ласа здобич. Маленьких косулят знищують єнотовидні собаки, борсуки, лисиці, шуліки, куниці.

Взимку популяції загрожують не тільки рисі і вовки, але й голод. Молоді та ослаблені тварини часто гинуть від нестачі їжі. Якщо випадає багато снігу, можуть об’їдати кору з дерев і є хвою, але роблять це дуже неохоче.

Рятуючись від переслідування хижаків, козуля може розвивати швидкість бігу до 60 км/год, роблячи стрибки до 2 м у висоту і до 7 м в довжину. Але максимальну швидкість зберігають недовго. На відкритих ділянках пробігають максимум 400 м, а в лісі і того менше – до 100 м. Потім починає робити кола, заплутуючи хижака.

Соціальні стосунки в стаді

Цікаво спостерігати за стадом козуль. Рух тварин дуже схоже на біг зайцев. Вони на задніх ногах вистрибують вище верболозу, одночасно оглядаючи околиці, спостерігаючи немає поблизу небезпеки. Стада козуль різні за чисельністю — від десяти до сотні голів. Нечисленні групи пасуться в лісових угіддях, більш численні – на луках і полях.

Голос козулі має велике значення в соціальному житті.

Вона може видавати різні звуки в залежності від ситуації:

  • пищить або свистить, висловлюючи занепокоєння, або підкликаючи до себе (зазвичай так спілкуються косулята з матір’ю);
  • гавкає «бяу-бяу», якщо стривожена доросла особина;
  • стогне або верещить тварина, що потрапило в кігті хижака або будучи пораненим;
  • шипить, перебуваючи в збудженому або агресивному стані.

Маленькі косулята вміють тільки пищати. Крім звукових сигналів, важливі візуальні. Відчувши небезпеку, тварина застигає в нерухомій позі, що є попередженням для всього стада.

У літній час вони ведуть одиночний або сімейний спосіб життя. Самки з потомством і самцями розбрідаються по своїх територіях. Взимку тварини об’єднуються в стада, кочують разом у пошуках їжі. Домінуючу роль грають дорослі самки-матері, за ними слід молодняк і однорічні самці, які влітку откочевывали в інші угіддя. Дорослі особини чоловічого роду, які скинули рогу, рідко приєднуються до стада, навіть взимку вони воліють одиночний спосіб життя.

У березні зимові групи починають поступово розпадатися. Ще з лютого від них відокремлюються старі самці. Найдовше, майже до травня, ходять самки разом з однорічним молодняком. Коли настає час отелення, вони займають свої родові ділянки і проганяють звідти інших козуль. У цей період стають дуже агресивними, намагаючись забезпечити виживання і безпека майбутнього потомства. Тільки до жовтня, коли козенята підростуть, козулі стають спокійними, починають збиратися групи для зимової міграції в пошуках кормів.

Сибірська косуля Червона книга

У більшості районів Росії чисельність сибірських козуль невелика. Міграція стад проходить за одним і тим же місцях, які добре відомі браконьєрам. Вид занесений до регіональної Червоної книги Томської області, а також Краснодарський край, як неухильно скорочується.

Для захисту виду полювання на сибірську косулю заборонено цілий рік. У природних заповідниках тварин не тільки оберігають, але і підгодовують, надають медичну допомогу, регулюють чисельністю вовків та бродячих собак.

Цікаві факти

Влітку козулі воліють годуватися вночі або рано вранці, що пов’язано з активністю кровосисних комах. У нічний час очі парнокопитних світяться червонувато-жовтим світлом.

Здогадатися про місцеперебування тварин можна за слідами на землі. Вони залишають на спокійному ходу серцеподібний слід завдовжки від 4,5 до 6 див. На сирій землі або снігу відбиток копит виходить роздвоєним вгорі, видно обриси двох зовнішніх копытцев. Самець сибірської козулі активно мітить свою територію навесні і влітку. На рогах і копитах у нього знаходяться спеціальні залози.

Рідкісних сибірських парнокопитних розводять у неволі, випускаючи потім в природу. В загородах є ручні особини. Якщо вигодовувати косулят з пляшечки з 3-денного віку, вони потім не бояться людини і легко підпускають до себе.

Сибірська косуля – красива і рідкісна тварина, яке потребує охорони. Полювання на неї заборонене законом.