Примарна або визжащая сова, птах з обличчям мавпи – так в народі називається сипуха звичайна. Ця надзвичайно красива пташка явно відрізняється від інших видів сов. Щоб це побачити, достатньо подивитися на її обличчя незвичайної форми.

Опис сови і відмінності від інших видів

Сипуха – сова середніх розмірів з довгими повністю покритими опереньем ногами.

Характеристики:

  • у довжину її тіло досягає не більш як 39 см;
  • вага варіюється залежно від місця проживання – від 200 до 700 грам (середня вага сови – близько 350 грам);
  • розмах його крил становить 85-95 див.;
  • верхня частина тіла птаха зазвичай рудуватих тонів з численними сірими цятками, катишкамі і плямами;
  • інша частина тулуба і морда мають біле забарвлення, також з рідкісними темними плямами.
  • сова має круглою головою і плескатої мордою;
  • лицевий диск сипухи серцеподібної форми – це її головна відмінна риса від інших видів;
  • крім того, сипухи відрізняються від своїх родичів більш світлим забарвленням і стрункою витягнутою формою.

У даного виду асиметричне розташування вух: одне вухо – в області чола, інше – в області ніздрів. Така особливість дозволяє чути звуки, які видає її жертва, під різними кутами.

Місця проживання і спосіб життя

Сипуха звичайна – дуже поширений вид сов по всьому світу. Її можна зустріти на якому материку, крім Антарктиди. Ці птахи володіють хорошою пристосовністю до будь-яких кліматичних умов, але вони не наділені здатністю накопичувати жирові запаси, з-за чого не можуть вижити в холодних умовах. Тому сипухи не водяться в північних регіонах, віддаючи перевагу більш м’який клімат. У Росії цих сов можна зустріти тільки в Калінінградській області.

Сипуха – одиночна птах. Якщо при обльоті своїй території сова зауважує родича, атакує його. Намагаючись залякати ворога, загрозливо ляскає крилами і клацає дзьобом.

У денний час сова-сипуха ховається в своєму житлі, а при настанні темряви хижий птах виходить на полювання. Сипуха безшумно пересувається, за що і отримала серед людей назву «примарна сова». Вона має добре розвиненими зором і слухом, що дозволяє їй вишукувати видобуток в повній темряві.

У пошуках їжі птах цього виду облітає свою територію, постійно змінюючи висоту польоту, або чекає жертву в засідці.

Птиця з обличчям мавпи веде осілий спосіб життя, але може перекочувати на нове місце при нестачі кормових ресурсів.

Гніздування птахи

Звичайна сипуха часто селиться біля людей:

  • на горищах будинків;
  • у коморах і сараях;
  • на дзвіницях;
  • в закинутих будівлях.

У природі ці птахи воліють відкриті ділянки:

  • відкриті рівнини з малою кількістю дерев;
  • болота і водойми;
  • луки;
  • яри.

Сови сімейства сипуховых не люблять густі ліси і високогірні ділянки, воліють займати залишені житла інших тварин – дупла або нори.

Раціон харчування

Сипуха – хижак.

У її раціон входять:

  • дрібні гризуни, наприклад, кроти і землерийки;
  • птахи, в тому числі і хижі;
  • жаби;
  • кажани;
  • ящірки;
  • комахи.

Схопивши жертву, сипуха відносить її у відокремлене місце, де вбиває гострими і чіпкими пазурами, а після розриває дзьобом, притримуючи її своєю сильною лапою.

Сови сімейства сипуховых потребують мінімум трьох повноцінних прийомах їжі, наприклад, три гризуна, в день. У зоопарках суворо дотримуються графіка, в потрібній кількості згодовуючи їм мишей, щоб хижаки зберігали хорошу фізичну форму.

Як відбувається розмноження

Шлюбний сезон птахів сімейства сипуховых залежить від місця проживання:

  • у помірному кліматі – початок весни;
  • у тропічних широтах період розмноження цих птахів не обмежений тимчасовими рамками.

В Європі цей вид сов виводить пташенят один раз в рік. В жаркому кліматі сипухи роблять від трьох кладок в рік.

Сови даного виду моногамні, однак бувають випадки, коли на одного самця припадає кілька самок.

При настанні сезону розмноження самець вибирає гніздо в затишному місці, ретельно захований від сторонніх очей, і привертає увагу самки за допомогою різких і хрипких звуків. Якщо їй подобається, вибране її партнером гніздо, вони спаровуються, після чого сипуха відкладає від чотирьох до восьми яєць.

Яйця сови-сипухи дрібні, довгасті, зазвичай білого кольору. Інкубація триває близько місяця. Весь цей час самка сама висиджує майбутнє потомство, а самець дбайливо годує свою партнерку.

Тільки що вилупилися пташенята покриті білим пушком. Через 30-45 днів після вилуплення пташенята залишають гніздо, при цьому вони починають літати тільки на п’ятдесятий день після свого народження.

Більша частина цих птахів гине на першому році життя. Частина проживає приблизно 11 років.

Голос сипухи звичайної

Назва «визжащая сова» цей птах отримала за особливість свого голосу. Сипуха не вміє їхати, як звичайні сови, однак видає безліч різних звуків. Але переважаючим є її сиплий і деренчливий крик «хее», який дуже схожий на хрипкий кашель хворого людини.

Зазвичай вона мовчазна і видає крики тільки в шлюбний період або під час небезпеки. Тому голос сови сипухи вдається почути не часто.

Цікаві факти

Про кожній живій істоті можна знайти цікаві факти, сипуха не виняток:

  • На відміну від немовлят інших видів птахів, які борються між собою за кожен шматок їжі, пташенята сипухи відмовляються від їжі на користь голодних пташенят. Це зовсім нетипова поведінка для птахів викликає великий інтерес до виду сипуховых.
  • У 1949 році сипух заселили на Сейшельські острови, що спричинило за собою зниження популяції мешкає там боривітра – птахи роду Сокіл, що стала здобиччю сови.
  • У XVII столітті в Європі люди робили спеціальні отвори-вікна в будинках і коморах, в які сипухи могли проникнути, з метою знищення дрібних шкідників.
  • Сипуха в перекладі з англійської назви «barn owl» — комірну сова. Це пов’язано з любов’ю цих птахів селитися по сусідству з людиною.
  • При вигляді людини птах підводиться, похитуючись і змальовуючи кумедні гримаси.
  • В Англії сипуха прожила двадцять два роки в неволі і є рекордсменом серед свого виду за тривалістю життя.
  • Вирубка людиною лісів добре позначається на поширенні сімейства сипуховых, на відміну від інших птахів і тварин.

Вивчивши всі особливості сови-сипухи можна зробити висновок, що це дійсно особлива птах, який відрізняється від своїх родичів не тільки дивовижною зовнішністю, але і незвичайними звичками, не властивими іншим птахам.