Сліпак звичайний, південно-українська або малоглазый (лат.Spalax microphthalmus) – ссавець роду Сліпаків, загону Гризуни, яке живе під землею. Досить велика тварина важить більше 700 г, довжина тіла – 20-32 див.

Особливості і середовище існування

До роду Сліпаків відносяться:

  • сліпак звичайний;
  • буковинський;
  • подільський;
  • гігантський;
  • піщаний.

Звірятко дуже своєрідний, має такі відмінні риси:

  • циліндричне тіло, шию не видно;
  • лапи короткі;
  • хвостик знаходиться під шкірним покривом;
  • форма голови, сплощена, нагадує лопату, якщо розглядати зверху;
  • очі атрофовані і приховані шкірним покривом;
  • тварина повністю сліпе, чого отримало таку назву;
  • зовнішнє вухо нагадує валик, вкритий шерстю;
  • ніс прихований чорної або бурою роговий пластиною;
  • різці великі, видаються з рота, їх добре видно;
  • звичайний забарвлення палево-сіро-бурий.

Середовище проживання сліпаків – степові і лісостепові райони Росії, України, Молдови. Південний кордон поширення обмежують Кавказькі гори. Звірятко селиться серед трави, лісові ділянки не любить і далеко в них не забирається.

Іноді зустрічається в лісосмугах, на галявинах, поруч з лісовими дорогами. Визначити його місце проживання допоможуть купи землі, схожі на горбки кротів, але значно більше за розміром.

Сліпаки внесені в Червону книгу Міжнародного союзу охорони природи, тому їх вилов у деяких районах проживання заборонено.

Характер і спосіб життя

Тварини з сімейства Слепышовые живуть під землею. Практично не виходять на поверхню. У землі цей великий гризун проробляє зазвичай розгалужені ходи в двох ярусах. Верхній – кормовий, розташовується на глибині 20-25 см, другий – гніздовий, який знаходиться на глибині 3-4 метри.

Довжина ходів на одного звірка досягає 450 м, буває і більше. Щільність особин – 3 слепыша на 1 гектар.

Тварина растительноядное, вживає в їжу бульби, коріння і цибулини. Навесні і на початку літа їсть стебла і листя. Перевагу віддає бобовим, складноцвітим, зонтичним культурам. Запасає На зиму понад 10 кг кормів.
Характер у слепыша агресивний. Дорослі особини оселяються окремо. При зіткненні справа закінчується загибеллю одного з забіяк.

Сім’я складається з самця і двох самок. У посліді – 2-3 малюка. Самки приводять потомство по черзі.

Харчування слепыша звичайного

Сліпак звичайний – вегетаріанець, чого не можна сказати про крота. Навесні, щоб поласувати надземною частиною рослини, вони затягують його всередину тунелю і там з’їдає.

Загрузка...

Розмноження і потомство

Дитинчата з’являється в кінці зими-початку весни. Самка приносить 2-3 малят. Через рік самочки йдуть з гнізда по поверхні, молоді самці залишають гніздо через два роки частіше всього під землею. Багато самок гине під час розселення.

Малюки народжуються голі. Пухнаста шерсть з’являється через деякий час.

Тривалість життя

Сліпаків можна назвати довгожителями. Окремі екземпляри можуть прожити 9 років. Середня тривалість життя становить 2,5-4 роки.

Природні вороги

До природним ворогам підземних жителів можна віднести степового тхора, лисиць і великих хижих птахів. Тхір проникає в житло слепыша і вбиває дитинчат. Птахи і лисиці ласують молоденькими самочками під час розселення.


З паразитів відомі гельмінти, кліщі, блохи. Людина теж шкодить тваринам своєю сільськогосподарською діяльністю, а сліпак звичайний приносить шкоду людям.

Звір – шкідник. Способи позбавлення від слепыша

На городі звірок може принести велику шкоду: унести урожай картоплі, буряка, моркви. Не гребує він і цибулею, а ось часник йому зовсім не подобається. Іноді знищує молоді деревця.

Боротьба з тваринами полягає в розкладанні приманок з сильними отруйними речовинами. Препарати нагадують отруту від щурів і дуже токсичні. Краще використовувати капкани або живоловки, але в них звірки потрапляють дуже рідко.

Сліпаки дуже агресивні, при лові їх потрібно бути гранично обережним, щоб не отримати ран і подряпин.

Капкани і отрути – негуманні способи боротьби. Краще використовувати воду або електронний відлякувач. Шланг вставити в тунель і щедро пустити воду. Тварина постарається врятуватися на поверхні, в цей момент його можна зловити. Але водні процедури не завжди допомагають. Справа в тому, що ходи мають дуже велику довжину. Якщо грунт м’який, волога просто розтечеться, а не заповнить лабіринт.

Можна спробувати влаштувати протяг, відкривши один з ходів. Сліпак ненавидить протяги, тому постарається якомога швидше закрити отвір. Ось тут-то його можна знищити.

Цікаві факти про гризуна

Сліпець – це не пацюк і не кріт, а гризун, має спорідненість з морськими свинками і дикобразами. Деякі бачили його і знають про існування такого підземного жителя. А ті, кому довелося зіткнутися з тваринами, воліли б ніколи не бачити результати їх прихованої від людських очей життя – зниклі з городніх грядок рослини і вкрадений урожай.

Цікаві факти:

  • сягає від 3 до 35 см в довжину, масу – від 40 г до 700 м;
  • голі сліпаки покриті рожевою шкірою зі 100 волосками, розташованими на хвості і голові. Волоски є органом дотику і допомагають орієнтуватися в підземних ходах;
  • різці ростуть все життя, нижні можуть рухатися вперед і назад, розсуватися в сторони;
  • зуби самозаточуються, але цього мало. Сліпаки точать зуби один про іншого. В неволі тварини пристосовуються і знаходять можливість поточити різці;
  • звірята володіють відмінним дотиком і нюхом;
  • шерсть на тілі вкладається в будь-якому напрямку і це допомагає без перешкод рухатися в різні боки тунелю;
  • при випадковому потраплянні на поверхню тварина якийсь час не рухається, потім починає рух по колу задом і тільки після цього швидко заривається;
  • сліпаки риють землю потужними різцями, а кроти роблять це лапами;
  • взимку в сплячку не впадають, але діяльність помітно знижують.

Ці тварини все рідше зустрічаються в природі. Щоб сліпаки не зникли зовсім, постарайтеся бути гуманними, не вбивайте без гострої необхідності.