Сніговий барс – один з найзагадковіших звірів у світі. Він пересувається по горах або тайзі в пошуках видобутку. Це потайний та обережний звір, символ доблесті, мужності і сили. Його зображення було магічним оберегом, що охороняв стародавніх воїнів. Полювання на сніжного барса – цинічне породження ХХ століття.

Особливості і середовище проживання сніжного барса

Ирбисы зустрічаються в країнах Центральної Азії, їх середовище проживання включає самі високогірні хребти світу.

Ареал охоплює монгольські, китайські, пакистанські, російські землі, Непал, Індію та інші території. У Росії, на півдні Сибіру, знаходиться сама північна межа світового ареалу ірбіса.

З 2010 року Всесвітній фонд дикої природи займається тут дослідженнями цього рідкісного звіра.

Дикі гірські козли – це основна їжа хижака. З настанням літа слідом за ними ірбіс піднімається на високогірні плато. А взимку сходить з гірських вершин і альпійських лугів, покритих високим сніговим покривом, туди, де росте хвойний ліс.

На маралів сніговий леопард теж нападає, але рідше. Весною, коли в їжі мало, він любить поласувати бабаками. Зустрічі з ведмедями намагається уникати, але є свідчення вдалого полювання двох ирбисов на цього звіра.

Харчовим конкурентом сніжного барса можна вважати росомаху, тому що вона нерідко розтягує його видобуток, подорожуючи по тим же стежках. Природних ворогів у ірбіса немає, тому під час небезпеки він рідко тікає. Це призводить до сумних наслідків при зустрічі з браконьєрами – вони можуть спокійно підстрелити зачаївся хижака.

Різновиди ирбисов

Снігових барсів не прийнято ділити на різновиди. Їх чисельність занадто мала для цього.

Є свідчення того, що забарвлення шерсті у ирбисов, що населяють Південне Забайкаллі, містить жовтуваті і буруваті тони, нехарактерні для більшості особин.

Всіх ирбисов відносять до окремого роду Uncia. Вони єдині представники цього роду. Генетична експертиза показала спорідненість снігових барсів з тиграми, тому раніше їх відносили до роду Пантер. Однак пізніше було доведено, що ирбисы мають унікальні особливості, які відрізняють їх від інших великих представників, які входять в сімейство котячих. Наприклад, сніговий барс не вміє гарчати, муркоче, як домашня кішка, добре піддається дресируванню в неволі, ніколи не нападає на людину.

Опис, розмір, тривалість життя

Висота тварини в холці близько 60 см, він приземкуваті своїх африканських родичів пантер, з якими має схожий генотип. Довжина тіла з хвостом перевищує 2 метра, максимальна вага близько 55 кг.

Хутро ірбіса дуже гарний – світло-димчастий, майже білий, з темними, кільцевими або суцільними плямами. Він відрізняється густотою і м’якістю, добре зберігає тепло в суворі сніжні зими. Боки, живіт і внутрішні поверхні кінцівок пофарбовані світліше, ніж спина.

Самець більший, ніж самка.

Загальна писання:

  • опуклий череп;
  • округла голова;
  • є під’язикова кістка;
  • очі мигдалеподібні, невеликі, широко посаджені;
  • 30 зубів, як і у більшості котячих;
  • маленькі округлі вуха без пензликів, взимку із-за довгого хутра їх майже не видно;
  • стрункі кінцівки і широкі потужні лапи з втяжными кігтями;
  • довгий хвіст, який перевищує три чверті довжини тіла, покритий густим хутром, тому здається дуже товстим.

Моторні ирбисы відомі своєю здатністю стрибати на велику відстань – від 6 до 15 метрів. Під час стрибка їм допомагає довгий хвіст, він є «кермом» і ефективним противагою.

Загрузка...

Спосіб життя і соціальна поведінка

Ирбисы – дуже обережні тварини, вони виходять на полювання в основному рано вранці або ввечері. Завдяки світлого пятнистому хутрі вони майже зливаються з навколишніми скелями, людині дуже складно помітити їх присутність. Вдень снігові барси можуть відпочивати в ущелинах скель або гніздах чорних грифів.

Ирбисы воліють вести одиночний спосіб життя. Вони позначають межі своєї території, залишаючи особливі мітки на скелях і деревах.

Розміри володінь можуть значно відрізнятися в залежності від кількості дичини, придатної для харчування. Так, в Гімалаях особиста територія одного ірбіса може становити 12 км2, а в місцевості з невеликою кількістю видобутку – до 200 км2.

Сніговий барс здійснює кругові обходи своїх мисливських угідь, куштуючи пасовища диких козлів. Він воліє ходити завжди за одним і тим же маршрутам, вибираючи стежки, що йдуть по гірському хребту, уздовж водного потоку. В одному і тому ж місці звіра можна зустріти через певні проміжки часу, необхідні йому для проходження всього свого ділянки.

Розмноження і вирощування потомства

Шлюбний сезон у ирбисов настає наприкінці зими або ранньої навесні. Приблизно через 3 місяці на світ з’являються від 1 до 5 дитинчат, зазвичай їх двоє або троє.

Самка ірбіса народжує раз в два роки та сама виховує потомство.

Для лігва вона вибирає скельні тріщини, вкриті мохом, затишні печери. Вага новонароджених малюків до 500 г, забарвлення у них яскравіше, ніж у дорослих особин, чорні плями позбавлені світлої центральній частині. Очі у дитинчат відкриваються на 6 день після народження. Перші 6 тижнів малюки харчуються молоком матері, а через два місяці вже починають їсти тверду їжу.

В кінці літа самка разом з дитинчатами виходить на полювання. Вона виховує їх досить довго, тому можна зустріти кілька ирбисов, на одній території. До самостійного існування її потомство остаточно готове на другий рік після народження.

Занесені тварини в Червону книгу

Люди винищують сніжного барса заради наживи, і скоро ці прекрасні тварини можуть назавжди зникнути з лиця Землі. Сьогодні їх залишилося всього кілька тисяч.

У 90-х роках ХХ століття найбільше снігових барсів на Алтаї проживало в місцевості під назвою кластер «Аргут», але до початку XXI століття ирбисы практично зникли з цих місць. Добути сніжного леопарда було великою удачею для місцевих мисливців. За одну шкуру браконьєр отримував нечуваний гонорар.

В наші дні ирбисы охороняються державою. Вони внесені в Червону книгу МСОП і РФ.

Близько 2 тисяч особин мешкає в різних зоопарках світу і дає потомство. Більшість ирбисов знаходиться у китайських зоопарках, у росіян проживає близько трьох десятків. Однак Червона книга і розмноження у неволі не гарантують збереження популяції сніжного барса від повного знищення до тих пір, поки є попит на хутро.

Для захисту ірбіса на Алтаї проходить щорічна міжнародна конференція. Представники країн, де мешкає цей плямистий хижак, збираються, щоб обговорити проблеми збереження і дослідження ірбіса.

У Росії дослідники встановлюють фотоловушки в місцях, де з великою ймовірністю може пройти ірбіс, біля каменів або скель, які метил звір на межі своєї території. Після збору даних з фотоловушек, фотографії і відео обробляються і ретельно вивчаються. Це дозволяє контролювати число ирбисов на певній території.

Цікаві факти про сніжному барсі

Цей звір володіє унікальною зовнішністю і котячими звичками. Домашні кішки люблять грати своїм хвостом. Так грають кошенята або дорослі тварини, коли не можуть отримати бажане. У снігового барса дуже довгий хвіст, і він часто тримає його в зубах не тільки для гри. Наприклад, коли переходить гірський струмок або хоче зігріти свій рожевий ніс від лютої зимової холоднечі. Є забавні знімки малюків ірбіса з хвостом в зубах.

У природі снігові барси живуть близько 13 років, а в неволі набагато довше.

Відомий випадок, коли самка прожила до 28 років у зоопарку.

Незважаючи на заборону відстрілу і відлову, на волі ирбисы часто гинуть від рук браконьєрів.

Вчені стверджують, що археологічних свідоцтв полювання на снігової барса немає. Наші далекі предки обожнювали цих звірів, вони вважалися недоторканними. У знаменитої мумії знатної скіфської жінки, яку називають принцеса плато укок збереглися татуювання ірбіса на плечі. Зображення котячих хижаків – тигрів, барсів часто зустрічалося в скіфській культурі. Особливо багато їх знаходять на Алтаї – в наскальних малюнках, на предметах побуту.

У сучасної нумізматики зображення сніжного барса можна знайти на пам’ятних монетах. У 2000 році в Росії були випущені монети із золота і срібла з зображенням ірбіса, номіналом від 25 до 100 рублів.

Сніговий барс мешкає на високогірних плато, це красивий і гордий звір, він ніколи не загрожує людині. При зустрічі без зайвої метушні ховається з очей щасливчика, адже за давнім повір’ям зустріч з ирбисом приносить удачу.