Симпатична невелика сова сплюшка звичайна отримала таке смішне і ласкаве назву не за любов до сну. Її гучний крик «сплю», від якого дуже важко заснути, чується не тільки вночі, але і на сході сонця, через що в народі совку дали прізвисько «зорька». Цей птах легко переносить присутність людини і, опинившись з яких-небудь причин в міській квартирі, стає ручний. Але забезпечити їй правильний догляд та харчування – непросте завдання.

Опис звичайної совки

Оперення совки робить її непомітною серед гілок. Відчувши небезпеку, птах притискає пір’я до тіла, закриває очі і завмирає нерухомо, стаючи схожою на гілку дерева. Активність вона проявляє вночі, добуваючи собі їжу. Під час токування навесні, можна почути совиную «пісню» навіть вдень, у похмуру, теплу погоду.

Сплюшка походить із родини Совині, роду Совки.

Особливості зовнішнього виду:

  • Це невеликий птах розміром від 16 до 20 см і вагою тіла в 70-130 р.
  • Розмах крил становить півметра.
  • Райдужка великих сумних очей жовта або оранжева.
  • Забарвлення пір’я коричнево-сіра зі світлими плямами на плечах, темними, строкатими штрихами і ажурним малюнком у сірих або коричневих тонах.

Як і у інших представників совок, у сплюшки зустрічається 2 варіанти забарвлення – руда і сіра колірні гами. При цьому переважаючий колір не залежить від віку, місця проживання або статі особини.

Поширення сплюшки

Живе совка в Малій та Середній Азії, на півдні європейського континенту і в Північній Африці. Місцем проживання вибирає гаї і ліси, фруктові сади, міські парки, соснові рідколісся, плантації оливкових і цитрусових дерев. Для влаштування гнізда, спостереження під час полювання і денного відпочинку птиці необхідні дерева.

Зимує совка звичайна в африканських саванах, з’являючись у Росії тільки в середині весни. Знову відлітає на південь в кінці літа або у вересні. Популяції, що живуть в Середземномор’ї і теплих азіатських країнах, не залишають взимку рідні місця.

Харчування, спосіб життя

Як і всі сови, сплюшки воліють тваринний корм. Вдень вони сплять в гілках дерев, а з настанням сутінків вирушають на промисел. Поведінка птахів на полюванні дуже своєрідно: вони нападають на обрану здобич з гілки дерева, наче з засідки. Перед цим активно крутять головою на всі боки, немов розглядаючи майбутній обід. Іноді, побачивши пролітаючу зграю нічних комах, починають спритно і безшумно ганятися за ними і хапати на льоту.

Раціон совок складається переважно з комах – метеликів, жуків, павуків. Полюють вони також на дрібних хребетних – жаб, мишей, ящерок, пташок. Можуть витягти з землі дощового черв’яка або велику личинку. В домашніх умовах в якості десерту їдять солодкі, стиглі фрукти, ягоди винограду, шматочки овочів. Але основу здорового раціону повинні складати таргани, миші і черв’яки із зоомагазину.

Спійману здобич сплюшки тримають в одній лапі, спритно затиснувши пальцями. Можуть «обмацати» жертву чутливими волосками, що знаходяться поруч з дзьобом, прикриваючи для захисту великі жовті очі. Потім приступають до «обробленні» видобутку – у літаючих комах відривають крильця, пташок обскубують і розривають на частини, тарганів ковтають цілком.

Розмноження та тривалість життя

У природі совки ведуть одиночний спосіб життя, утворюючи пари тільки на час гніздування. На думку орнітологів, ці моногамні птахи, вони вибирають одного супутника життя, з яким будують гніздо щорічно. Тривалість життя особини в дикій природі – близько 6 років, в домашніх умовах при правильному догляді може жити в 2 рази довше.

Сплюшка виводить пташенят у скелях, дуплах, норах зимородків або гніздах дрібних хижих птахів. Висиджування кладки з 2-6 яєць відбувається в травні, червні або липні. Близько 25 днів триває час інкубації і 4 тижні – вигодовування потомства. Птенчики з’являються на світло в пуху, але сліпі. У перший час годуванням потомства займається тільки самець. Пташенята дуже ненажерливі, і йому доводиться прилітати з кормом кожні 11 хвилин. Вилітають молоді совки з гнізда приблизно в місячному віці.

Особливості співу совки

Самці в період розмноження дуже голосно токують, видаючи протяжні однотонні звуки, що нагадують слово «сплю». Самки більш мовчазні, тому їх можна тримати в домашніх умовах. Часто можна почути токування двох самців, вторять один одному в різній тональності. Іноді вдається розібрати узгоджене спів утвореної пари. Голос сплюшки нагадує іноді переривчасту скоромовку, в якій можна розібрати звук «тю».

В неволі самці також охоче токують, лякаючи сусідів по ночах, але самка відкладає яйця дуже рідко. Коли це відбувається, насиживать починає з першого яйця і сидить дуже щільно, не йде, навіть якщо доторкнутися до неї рукою.

Поради з утримання домашньої сплюшки

Заводчиків, які офіційно займаються розведенням сплюшек в Росії, не існує, тому потрапити в будинок совка може тільки з дикої природи. Фахівці радять підбирати випадково знайдених совят, якщо їх життю нічого не загрожує, вони здорові. В домашніх умовах забезпечити птахам хороший догляд досить важко, і більшість підібраних совок гинуть болісною смертю. Якщо пташеня сидить на землі, можна посадити його на найближче дерево, щоб він не став здобиччю кішки або собаки. Вночі совеня обов’язково знайде мама сова і нагодує.

Якщо залишити на вулиці пташеня не можна – він поранений, виснажений або знаходиться в жвавому міському районі, доведеться забрати його додому. Не можна тримати совку в клітці, для неї потрібен вольєр по 1,5 метра в ширину, довжину та висоту. Нічна птиця повинна літати в зручний для неї час доби, і отримувати правильне харчування. Їсть сплюшка тарганів, жуків, черв’яків, маленьких мишок, розрізаних на частини. Ніякими курячими сердечками і філе годувати її не можна, вона загине. Деякі совки охоче їдять сирі овочі і фрукти, але це не основний раціон, а швидше ласощі. Бажано разом з птахом відвідати ветеринара і здати аналізи, щоб переконатися в її здоров’я.

Цікаві факти про птаха

На голові у совок стирчать з боків пучки пір’я, зразок вух, які роблять їх схожими на пугачів. Ці пір’я ніяк не пов’язані з справжніми слуховими отворами. Під час небезпеки пір’яні «вуха» приймають вертикальне положення, надаючи птиці насторожений вигляд.

Сплюшки, які мешкають у містах, вдень можуть піддаватися атакам ворон. На одну перелякану совку іноді нападає ціла зграя з 10 великих чорних птахів, які забивають його до смерті. Не можна проходити повз, помітивши недобре, треба відбити птицю, і принести додому. Якщо вона не отримала пошкоджень, можна відпустити її на волю з настанням темряви.

А ось підходити до гнізда сплюшки небажано. Самець буде відчайдушно захищати яйця і потомство у будь-який час доби. Може напасти навіть на людину, раптово вчепившись в тіло гострими кігтями. У птиці прекрасний слух, великі очі, які хоча і не можуть дивитися в різні боки, але це компенсується максимальною рухливістю голови. Вона може повернутися на 270 °.

Маленькі вухаті совки досить поширені в природі, їм не загрожує зникнення. Популяція може скорочуватися за обробки полів пестицидами. У кімнатних умовах утримувати птахів досить складно із-за особливостей харчування і гучного голосу самців.