Вовк — тварина, відоме людині з дитинства завдяки народним казкам. У них хижаки поставали підступними і кровожерними, а головне — мали незмінно сіре забарвлення. Але від своїх родичів відрізняється чудовий тундровий вовк, проживає в північних широтах.

Опис тундрового вовка

Тундровий (тундряной) вовк (Canis lupus) відноситься до підвиду свого найближчого побратима — вовка звичайного.

Ці тварини досягають досить великих розмірів. Самці можуть виростати до 119-137 см при вазі 40-49 кг. Самки мініатюрніша — 113-136 см, при вазі 36-41 кг. Довжина хвоста може становити 41-52 див. Цих тварин також називають полярними вовками.

Шерсть тундряных тварин довга, пухнаста і густа. Складається з м’якого підшерстя і основний вовни. Забарвлення верхнього покриву зазвичай світло-сірого або брудно-білого відтінку, підшерстя розділяється на дві колірні зони — рудувато-сірий і темно-сіру.

Забарвлення вовчої шуби змінюється в залежності від сезону: в період з листопада по лютий вовки значно темніше, ніж навесні, а влітку шерсть і зовсім вицвітає, роблячи хижака дуже світлим.

Середовище проживання і спосіб життя

Як неважко здогадатися по назві тварини, білий тундровий вовк проживає на території тундрової частини Росії, що тягнеться від Камчатки до Кольського півострова. В більшості своїй ці тварини воліють мешкати на рівнинах, але можуть проживати і на узбережжі Північних морів або в тайзі.

Вовки тундри не живуть на одному місці, особливо взимку. Ці тварини пересуваються слідом за своєю здобиччю, наприклад, з настанням холодів переслідуючи зграї оленів.

Тундровий вовк по праву вважається чудовим мисливцем. У цих тварин прекрасно розвинений нюх, слух і зір. Хижаки полюють зграями, при цьому кожен її член виконує своє завдання. Одні вовки беруть на себе функцію нападників, інші — загоничів. Переслідуючи здобич, білі вовки рухаються єдиної ланцюгом. При цьому кожен з них намагається потрапити лапою в сліди, залишені йде попереду членом зграї. Подібні хитрощі спантеличують недосвідчених слідопитів. Останні впевнені, що по дорозі проїхав лише один хижак.

Поза полювання вовки також намагаються триматися групами. До складу кожної з них, як правило, входить зріла домінуюча пара і молоді особини. Іноді в таких групах зустрічаються звірі з інших зграй. Зазвичай вони займають положення підлеглих. Закони з півночі суворі — прогодуватися великим зграй тут не під силу. Саме з цієї причини в невеликих групах батьками стають лише представники домінуючої пари. Якщо один з членів групи бажає обзавестися потомством, він повинен залишити зграю, пізніше утворюючи власну сім’ю.

Основним ворогом тундрових волков визнаний осіб. Природних супротивників у цих тварин небагато. Зрідка вовк піддається нападу росомахи або ведмедя, але це відбувається не дуже часто.

Це цікаво. На просторах тундри вовки можуть спілкуватися між собою за допомогою різноманітних звуків.

Вчені встановили кілька способів взаємодії цих тварин між собою: дистантне і контактне. Останнє передбачає застосування у разі близького контакту вовка з родичами і включає пирхання, гарчання, вереск і скавчання. Таке спілкування допомагає попередити про небезпеку або вихідного від іншого вовка страху, агресії, дружелюбності. До дистантної різновиди спілкування відноситься вої — з його допомогою вовки подають один одному тривожні сигнали або попереджають про наближення чужинця. Ці звуки розносяться в радіусі кількох кілометрів навколо.

Хижаки можуть спілкуватися і жестами. Наприклад, рух хвоста в різні сторони, а також притиснуті вуха, можуть сигналізувати про доброзичливому настрої хижака. Піднята на загривку шерсть і злобний оскал, навпаки, натякає на агресію. Падаючи на спину і відкриваючи черевце, вовк показує, що підпорядковується більш сильному сородичу.

Загрузка...

Чим харчується хижак

Материкові полярні вовки живуть полюванням.

У їх раціон входить наступна їжа:

  • Північний олень. Великий ссавець, весящее від центнера до двох. Як правило, здобиччю тундрових волков стають молоді, нещодавно народжені особини.
  • Заєць-біляк. Його ефектна маскування від хижаків на снігу не завжди рятує дорослих особин і молодняк від нападу полярних вовків.
  • Біла куріпка. Птах, що населяє тайгу і тундру. Взимку ці пернаті змінюють буре оперення біле, ночуючи під шаром снігу. Разом з зайцями, оленями і сибірськими леммингами складають раціон волков.

Тундряные вовки можуть харчуватися і травою кормом. Опинившись у зоні узбережжя моря, ці хижаки стають падальниками — їх раціон складають трупи морських риб, ссавців та безхребетних.

Розмноження вовків

Арктичні вовки по своїй природі моногамні, тобто, знайшовши собі пару, залишаються вірними на все життя. Шлюбний період у тварин триває з березня по квітень. При цьому молоді хижаки відокремлюються від зграї і проводять час виключно в товаристві один одного.

Через два місяці на світло народжуються 4-6 глухих, сліпих і немічних цуценят. Батьки піклуються спадкоємців разом. Середня тривалість життя вовка в природі становить близько 10 років.

Цікаві факти про тваринний

Довгі роки спостережень за дивовижними хижаками тундри дозволили виділити кілька цікавих фактів про їх життя:

  • Найбільші представники тундрових волков проживають на півночі Євразії та Америки. Ці самці здатні досягати більше 80 кг.
  • Дорослий самець може розвивати швидкість до 65 км/год і стрибати в довжину до 5 м.
  • Голодний тундровий вовк здатний з’їсти близько 20 кг їжі за один раз.
  • У переміщається зграї неважко виділити ватажка, його хвіст завжди піднятий. У решти членів зграї вони завжди спрямовані вниз.
  • Із загального числа з’явилися на світ вовченят виживає лише половина. Частина, що залишилася, стає жертвою ведмедів, росомах, а також гине від суворих кліматичних умов і браку їжі.
  • Цуценят, які досягли однорічного віку, називають прибылыми, з 1 року до 2 років вовченят звуть переярками.

Тундряные вовки, що живуть у північних широтах — найближчі родичі лісових хижаків. Ці тварини тримаються невеликими зграями, полюючи і мігруючи. Суворі закони Півночі наклали свій відбиток на їх звички, наприклад, заборона потомство всім членам зграї за винятком домінуючою пари.