Мабуть, самий унікальний зовнішній вигляд має ведмідь-губач, який веде відмінний від звичного способу життя. Всім любителям тварин буде цікаво дізнатися цікаві факти, що стосуються довкілля і раціону хижака.

Опис і особливості ведмедя-губача

За зовнішнім виглядом тварина більше нагадує лінивця або мурахоїда. Звички у нього теж своєрідні. Генетично губач відноситься до косолапым. Свою назву він отримав з-за будівлі морди:

  • форма її вузька і подовжена;
  • губи відстовбурчені і пухкі;
  • дуже довгий язик;
  • дрібні зуби;
  • високий лоб.

У довжину звір досягає 1 м 80 див. Середня висота дорослої особини – 70 див. тварина Важить близько 50-70 кг. Є у губача довгі лапи з широкими стопами, великі вуха і біла мітка на грудях у вигляді букви V.

Даний вид є одним з найбільш довгошерстих серед представників сімейства ведмедів. Блискуча шерсть має чорний колір з рудими і коричневими вкрапленнями.

Спосіб життя і середовище проживання

Говорячи про органи почуттів, варто сказати про чудовий нюх губача. Слух і зір його далекі від ідеалу. Ведмідь не відразу помічає поблизу людини, однак, чує його.

Ведмідь-губач мешкає на півдні Азії, цей регіон вважається батьківщиною білогрудого ведмедика. Зосереджений вигляд переважно в Індії. За ареалом Азії хижака можна побачити лише в установах для утримання звірів з метою демонстрації.

Іноді зустрічаються з ведмедем в гірських регіонах. Мешкає він в хребтах Гімалаїв. Губач не прагне підкорити гігантські вершини. Йому комфортно на висоті близько 3 тисяч метрів над рівнем моря. Саме тому друга його назва — «гімалайський ведмідь».

Губач здатний знищувати урожай на оброблюваних землях. Вдень зустріти ведмедика досить складно. Він відсипається в замаскованому місці. Активний звір у нічний час. Лише жіночі особини з дитинчатами виходять шукати їжу вдень. Коли молоді тварини підростають, вся родина повертається до звичного розкладу.

Загрузка...

Раціон харчування

Улюблене ласощі губача – терміти і мурашки. Звір орудує ротом і кігтями, які довгі і гострі, подібно до ножа. Він здатний дістатися до центру будь-якого мурашника.

Хижак прочищає ходи від бруду і вилизує комах. Тих, що ховаються у вузьких щелках, ведмідь висмоктує за рахунок своїх губ, які він згортає в трубочку. Причому цей процес супроводжується сильним шумом, який чути на відстані 120 м. За один «присід» звір здатний з’їсти велику колонію мурах.

Деякі ведмеді їдять фінікові пальми. Вони можуть їсти цукровий очерет і кукурудзу, а з голоду поглинають корені, розоряють пташині гнізда і атакують інших тварин.

Влітку губач живиться ягодами і фруктовими плодами. Він обожнює продукти бджільництва. Тому ведмедика іноді називають «медовим».

Розмноження та тривалість життя

Живе ведмідь-лінивець приблизно від 20 до 40 років за умови існування у дикій природі. В неволі хижак здатний доживати до 45-50 років, але розмножується гірше. Самки дають потомство один раз у 3-4 роки. Зачаття відбувається в квітні, а по зимі з’являються ведмежата – від одного до трьох.

Малюки народжуються на світло незрячими і глухими. Через кілька місяців у них відкриваються очі, прорізується слух. Мати опікується ведмежат до біологічної статевої зрілості – третього року життя. Після цього самка готується до чергового запліднення.

Чому занесений в Червону книгу

Червона книга включає в себе види, що знаходяться під загрозою. До них відноситься і губач. Сьогодні налічується лише 20 000 гімалайських ведмедів. З цієї причини вони занесені до списку рідкісних тварин.

Землероби і звичайні мисливці незаконно вбивають ведмедів. Деякі роблять це, рятуючи своє життя, адже губач – досить агресивний представник тваринного світу. Є й інші причини зниження чисельності виду:

  • видобуток звіра для продажу в зоологічні парки;
  • полювання браконьєрів;
  • погана екологія і забруднення природних умов;
  • втрата звичного місця проживання.

Сьогодні популяція знаходиться в стабільному стані. В даний час немає різкого скорочення чисельності ведмедів.

Цікаві факти

Є кілька цікавих фактів, без яких короткий опис виду було б неповним:

  • Губач з легкістю залазить на дерево висотою 8 метрів. Заради меду він здатний на багато що.
  • Тварини сполучаються кілька разів в день, спарювання триває близько півгодини.
  • Самки ведмедів носять своїх дитинчат на спині. Ніякий інший вид цього не робить.
  • Сало губачей є лікарським засобом проти ревматизму.
  • За період з 1989 до 1994 року було зафіксовано понад 700 випадків нападів даного виду на людину. Близько 50 з них – зі смертельним наслідком.

Примітно і те, що губач не впадає в сплячку. Він активний протягом усього року. Ще і тому «медовий» ведмедик є одним з найцікавіших серед своїх родичів.