Страшніше ведмедя-шатуна звіра немає. На межі між життям і смертю, без розуму від холоду і голоду, йому вже все одно. Тварина нічого не боїться і смертельно небезпечний для кожного, кого зустріне на своєму шляху.

Хто такий ведмідь-шатун

Шатун – бурий ведмідь, якому влітку з якоїсь причини не вдалося накопичити достатньої кількості підшкірного жиру. Тепер, коли настала зима, він не спить у барлозі. Хитаючись від виснаги, нишпорить по лісі в пошуках їжі.

Рухи тварини невпевнені, він мало не падає, хитаючись з боку в бік. Виглядає дуже виснаженим, худим і пошарпаним. Нерідко виходить до людського житла.

Особливості поведінки ведмедя

Тяжке становище позначається на звичках. Всі органи почуттів знаходяться в режимі загострення: краще чує, бачить, розпізнає запахи, відчуває вібрацію землі та повітря. Він стурбований тільки однією проблемою – знайти їжу. Навіть інстинкт самозбереження з-за голоду відключається.

Тварина робить те, чого в нормальному стані за ним не спостерігається. Нападає на більш великих представників живої природи, часто в пошуках їжі приходить в населені пункти. Якщо виявляє барліг свого родича, він його з’їдає і засинає.

Таке буває дуже рідко. Частіше бадьорі ведмедики бродяжать в пошуках їжі. Вони об’їдають з дерев кору, відкопують мох, коріння, водорості. Іноді в шлунках убитих шатунів знаходять по кілька кілограмів глини.

Таку тварину становить небезпеку для людини.

Загрузка...

Спосіб життя і середовище проживання

Бурий ведмідь – один з найбільших сухопутних хижаків. Розумний, сильний, нещадний. Його довжина становить від 1,3 до 2,5 метрів, важить 200-450 кілограмів. Самки менші самців в 1,5 рази.

Щільна, густа шерсть захищає від комах влітку і зігріває восени і навесні. У шкури є ще одна важлива особливість – волога скочується і шерсть залишається практично сухою. Пофарбована вона від золотисто-палевого до майже чорного кольорів.

Бурі ведмеді – територіальні одинаки. Іноді володіння дорослого самця досягають 400 км2, самки з дитинчатами займають територію майже в 7 разів менших розмірів. Господар мітить кордону, залишаючи пахучий секрет або дряпає стовбури дерев. Воліють осілий спосіб життя, але іноді переходять у місця, де більше їжі і вона максимально доступна.

Характерна риса – настирливість. Тварини здатні проявляти упертість в різних ситуаціях.

Ведмедики володіють чудовою пам’яттю. Вони розумні і легко навчаються. Досвідчені мисливці розповідають, що ведмеді, які раніше бачили капкан і зрозуміли, як він працює, знешкоджують його закидаючи камінням чи гілками, тільки потім з’їдають приманку.

Клишоногі цікаві від природи, але уникають зустрічей з людиною. Якщо вона все ж відбувається, поведінка звіра залежить від ситуації, яка призвела до такої зустрічі. Зазвичай він не здійснює напади на людей. Загрозливо фиркає, підстрибує і йде, кілька раз зупиняючись і озираючись. У них швидко змінюється настрій, і це норма.

Якщо ведмідь зустрічається з людиною несподівано і абсолютно випадково, то у нього відбувається спорожнення кишечника. У людей такий стан називається «ведмежа хвороба».

З настанням морозів особини залягають у зимову сплячку. Цей період може тривати від 2,5 до 4 місяців. Перед зимівлею тварини намагаються активно набрати вагу, накопичивши достатню кількість жиру, який витрачається під час сну на підтримання функцій організму.

Сплять дуже чуйно. Тварина не засинає, якщо прокинулося серед зими. Злий і роздратований бродить по засніженому лісі в пошуках корму.

Харчування тваринного

Бурі ведмеді всеїдні. Їх раціон на 75% складається з рослинної їжі: коріння, ягід, цибулин, молодих пагонів чагарників і дерев.

Можуть заглянути в сад, на кукурудзяна або вівсяне поле. Їдять жуків, метеликів, іноді ласують мурахами. Не відмовляються від риболовлі, полювання на жаб, ящірок або гризунів.

На Камчатці виходять до річок в період руху лосося на нерест. Прекрасно плавають, люблять ловити рибу.

Ще одне джерело живлення – падаль.

Бурі ведмеді воліють не полюють, але інколи скоюють напади на косуль, оленів і лосів. Їх активність проявляється головним чином вночі або під час сутінків, хоча в деяких випадках бродять по лісовій частіше вдень.

Розмноження і потомство

Кожні 2-4 роки у ведмедиці народжуються малюки. Період вагітності триває майже 200 днів. Зазвичай буває 2-3 дитинчати. Вони з’являються на світло в барлозі серед зими.

Глухі, сліпі та практично голенькие. Через 14 діб у них з’являється слух, і тільки через місяць відкриваються очі. Новонароджений ведмежа важить 500 грамів, а його довжина 20-23 сантиметрів.

З моменту народження і до пробудження ведмедиці малюки надані самі собі. Якщо мати розбудити – вона кине зимівлі і дитинчат і не повернеться в це житло.

Молоком ведмежата харчуються майже 120 діб, потім воно замінюється рослинною їжею. Поживність ведмежого молока в 4 рази вище коров’ячого. Нерідко за дітьми доглядають дитинчата з минулого приплоду. Вони дбають і намагаються охороняти молодшеньких.

У віці 3 років молоді ведмежата досягають статевозрілості і йдуть від матері. До дорослого стану їм рости ще близько 8 років. На волі ведмеді живуть близько 30 років, в зоопарку – майже 50.

Можливі хвороби

Порушення сну може бути викликано пораненнями або недугами. Особа не здатна харчуватися в достатньому обсязі, навіть коду їжі багато.

Вбивши ведмедя-шатуна взимку, мисливці часто в кишечнику виявляють круглих черв’яків 7-10 см завдовжки. Жертва паразитів не могла насититися і накопичити достатньо запасів, щоб залягти в зимову сплячку.

Це найпоширеніша причина, з якої тварина стає шатуном і бродить по лісі. Токсини, що виділяються паразитами, отруюють організм. Звір худне, слабне і відчуває непомірний голод. В сплячку зазвичай клишоногі впадають в жовтні. Якщо їх сліди виявлені в листопаді або грудні, означає, що в лісі є шатун.

Сплячка хижака

Зимівля надзвичайно важлива для клишоногого. На його тривалість впливають різні фактори. Вона займає 2 і більше місяців. У теплих районах, де росте багато ягід і горіхів, ведмедики не впадають у зимовий сон.

Підготовку до таежному зимовью починають з літа. Вони знаходять відповідне місце, облаштовують його, накопичують жир. Барліг зазвичай влаштовують в ямі серед коренів кедрових сосен або ялин, під вивернутим негодою деревом.
Зсередини лігво укріплено сучками. Коли звір вкладається спати, він закривається до весни, перед цим заплутавши сліди, щоб його ніхто не зміг знайти.

Спить клишоногий, згорнувшись клубочком, можна сказати, «в позі ембріона», підібгавши задні лапи до живота, передніми закриває морду. Самки залягають у сплячку з дитинчатами, які з’явилися минулої зими.

Щорічно хижаки змінюють зимівлю, але, якщо не вийшло вибрати нове місце, повертаються в торішню барліг. Зазвичай дорослі особини в самоті залягають у виготовленому житло. На Курилах і Сахаліні іноді об’єднуються в одній барлозі.

Небезпека ведмедя-шатуна для людини

Зустріч людини з шатуном несе велику загрозу для першого, тому що, втративши від голоду страх, тварина здатна на все. У цьому випадку зовнішній вигляд звіра оманливий. Він тільки з вигляду здається зовсім немічним. Коли настає потрібний момент, звір мобілізує останні сили і йде напролом.

Шатун не може полювати на лісову живність. Його витривалість і спритність практично на нулі. В такий час його приваблює худобу, який не може втекти. З цієї причини неспляча тварина приходить до села.
Причаївшись, терпляче чекає на здобич.

На це може піти кілька днів або тижнів. І коли їжа з’являється, звіра вже ніщо не може втримати. Він кидається в гущу стада, розриваючи на частини домашню худобу. Траплялося, що жертвою стає і пастух, який не встиг вчасно сховатися.

Нерідко бурі ведмеді стукають у вікна людського житла. Вони здатні вибити скло, забратися в будинок і вбити всіх, кого знайдуть. Жителі районів, де подібне може статися, завжди тримають напоготові заряджена рушниця.

Як уникнути зустрічі з ним

Щоб уникнути зустрічі з ведмедем-шатуном, не можна:

  • з’являтися на вулиці у вечірній час;
  • зберігати харчові відходи у дворі, тому що їх запах приваблює голодного звіра.

Північні народи, які живуть в юртах, мають багатовіковий досвід захисту від ведмедів-шатунів. Вони свої оселі обкладають дерев’яними жердинами і поливають їх водою, яка швидко стає льодом. Подібна стіна здатна врятувати юрту від натиску голодного ведмедя.