Велика панда – азіатське ссавець з сімейства Ведмежих. До сімейства Панд не має ніякого відношення, незважаючи на деякі ознаки ракунових. Пандою ведмедя називають на заході, тому що були припущення про спорідненість з малою пандою. У Китаї цей звір зветься ведмідь-кішка.

Історія вивчення виду

Це досить потайне тварина, вивчати його не дуже просто. В Європі про такого звіра дізналися у другій половині 19-го століття. Спостерігати за пандою в дикій природі натуралісти змогли лише на початку 20-го століття.

Багато років серед вчених були суперечки, ким є панди. Що маленькі, що мають великі ознаки ракунових і ведмежих. Але більше ста років тому при ретельному вивченні декількох шкур бамбукового ведмедя з’ясувалося, що гігантська панда – найдавніший представник Ведмежих. Ймовірно, вони могли бути предками сьогоднішніх ведмедів.

На початку минулого століття американський вчений визначив, що у панд є багато спільного з єнотами-полоскунами. Він вирішив, що велика панда – це величезний єнот.

Нарешті, з допомогою ДНК-тестів стало ясно, що це ведмідь. Панда знаходиться в близькому спорідненні з південноамериканським очковим ведмедем.

Опис і особливості великих панд

Як виглядають бамбукові плямисті ведмеді:

  • Довжина тулуба варіюється від 120 до 180 см. У висоту − 60 − 70 см, вимірюється в плечах.
  • Маса тіла дорослих тварин змінюється від 17 до 160 кг. Середнє значення – 102 кг
  • Значна різниця між самками і самцями. Жіночі особини легше, приблизно, на 20%. Довжина тіла менше на 10%.
  • Окрас чорно-білий плямистий. Зазвичай голова біла, вуха і шерсть навколо очей чорні. В основному біле тулуб, кінцівки чорні.

Корпус великий і масивний. Шерсть густа, щільна. Недовгі товсті кінцівки, широкі лапи, пазурі сильні і міцні. Подушечки на пальцях і підошві добре розвинені, щоб тварини могли зручно тримати гладенькі і ковзкі бамбукові стебла у процесі поїдання.

Для зручності утримання стебла у великих панд розвинувся так званий шостий палець. Він знаходиться навпроти інших. Але це еволюціонована за мільйони років п’ястно кістки.

Короткі округлі стопи при ходьбі не ставляться повністю на землю. Велика голова і вуха, не витягнута морда. Це всеїдні ссавці, але їх зуби відрізняються від зубів інших ведмедів, зважаючи на необхідність поїдання стебел бамбука.

Це опис виду, найбільш поширеного. Є ще один підвид.

Характеристики:

  • колір коричневий світло-коричневий;
  • розмір менше такого у чорно-білих родичів;
  • мешкають в гористій місцевості тільки в провінції Шеньсі;
  • живуть на висоті 1,3 − 3 км.

Їх виявили у 60-х роках двадцятого століття. Однак опис окремого підвиду зробили тільки в 2005 році.

Спосіб життя і середовище проживання

Велика панда живе в гористій місцевості в центрі Китаю. Це місцеві провінції Ганьсу, Сичуань і Тибет.

Самки вибирають для життя бамбукові ліси, щоб надати потомству надійне місце в хороших заростях. Їх ареал менше, ніж самців.

У жарку пору року звірі ховаються в гірських вершинах, приблизно, на рівні 4 кілометри. Це необхідно, щоб сховатися від спеки. Панди не йдуть в сплячку і активні весь рік.

Зазвичай панди проживають в густих, майже непрохідних бамбукових лісах. З усього місця проживання (30 тис. кв. км) вони населяють близько 6 тис. кв. км.

Плямисті ведмеді живуть невеликими групками. Більша частина з них припадає один одному родичами.

Загрузка...

Чим харчуються ссавці

Панда належить до хижаків, але харчується в основному бамбуком. Іноді з’їдає інші рослини, наприклад, шафранові цибулини. За добу тварина може з’їсти 15 − 30 кг бамбука. У зоопарках роблять пресоване «печиво» з волокон цієї рослини. Там же підгодовують тварину яблуками, морквою, рисовою кашею, цукровим очеретом.

Іноді панда з’їдає невеликих звірів, птахів, падло, яйця, комах. Їй це потрібно, щоб поповнити запас білка. Тому можна з упевненістю сказати, що бамбуковий ведмідь – всеїдна тварина.

Якщо їх місці проживання раптово загине весь бамбук, пандам загрожує голодна смерть. Таке траплялося в 1975 і 1983 роках.

Більшу частину активного проведення часу звір витрачає на пошуки і вживання їжі. Бамбук не дуже поживна і засвоюється їжа. У цьому рослині знаходиться понад 50% рідини, а в молодих пагонах – близько 90%. Але плямистим ссавцям цього недостатньо, вони додають свій раціон водою з прісних джерел.

З-за того, що вони звикли жити в заростях, ведмеді можуть залишитися без їжі. Наприклад, якщо розділити ліс дорогою, вони побояться переходити на іншу сторону. Навіть якщо на цій стороні їжі вже не залишилося, а там повно бамбука. Їм страшно виходити на відкрите місце.

Розмноження та тривалість життя

В дикій місцевості велика панда стає статевозрілої у віці близько 4,5 років. Плодитися вони починають ще через 2 − 3 роки. В неволі трохи раніше. Всю весну триває сезон спарювання. Заводять потомство панди приблизно раз в 2 роки, так як близько 1,5 років мати доглядає за попереднім дитинчам.

Самка виношує плід, в середньому, 135 днів. В залежності від його розвитку, кількість днів варіюється від 84 до 181 дня. Плід може затримуватися в розвитку від 1,5 до 4 місяців. Тому народжуються ведмежата у зручний для них і матері час.

За раз на світло з’являються 1 − 2 дитинча. Другого мати залишає, а першого вигодовує. На двох у неї сил не вистачить.

В неволі розмножуються рідко, до 2000 року таких випадків не було взагалі. У природному середовищі гірські ведмеді живуть 20 років.

Життя в неволі і збереження виду

Гігантська панда занесена в Червону книгу. За рахунок заходів з охорони, прийнятих урядом, з 2016 року панда знаходиться тільки в «уразливому становищі», а не «вимираюча», як було раніше.

В світі зараз близько 1600 панд. З них 300 мешкають у китайських зоопарках. У зоопарках інших країн вони присутні вкрай рідко. Уряд Китаю забороняє вивозити їх з країни і продавати. Вони дають тварина в оренду на 10 років за 1 млн доларів. При цьому все потомство орендованих ведмедів є власністю КНР.

Що, якщо в неволі у панди народилася двійня? Одного малюка залишають, другого забирають ненадовго. Їх міняють кожні кілька днів. Так виходить зберегти дві особини.

Цікаві факти

Пропонуємо список цікавих фактів про бамбукового панду:

  • Відносяться не до сімейства Пандових, а до сімейства Ведмежих.
  • Незважаючи на те, що харчуються виключно дрібними звірками, бували випадки нападу плямистого ведмедя на людину.
  • Найстаріша панда померла у віці 34 років.
  • У Китаї передбачено суворе покарання за вбивство панди: смертна кара.
  • У перші дні після народження дитинчати мати не виходить навіть поїсти і попити. Годує його молоком до 14 разів на добу, одне годування, буває, триває до півгодини.
  • Велика і мала панди не пов’язані спорідненістю.
  • З з’їденої їжі організмом панди засвоюється близько 20%.
  • У КНР цей ведмідь вважається неофіційним символом, і при цьому велика панда − офіційний символ Всесвітнього фонду дикої природи.
  • Пересувається з місця на місце, тільки якщо навколо себе з’їла весь бамбук, щоб не витрачати енергію.

Бамбуковий, плямистий або гірський ведмідь, велика або гігантська панда – все це назви однієї тварини. З-за своєї скритності воно досі вважається маловивченим.