У сучасній дикій природі налічується безліч різновидів волков — від класичних, сірих, до полярних. Однак не всі знають, що існує так званий земляний вовк. Чим цікаве це тварина?

Опис земляного вовка

Земляний вовк, іменований також протелом, є єдиним видом підродини Рroteles Сristatus. Його представники вважаються найменшими в сімействі гиеновых.

Цей вид дуже своєрідний, а тому був виділений в окреме підродина. Земляні вовки і гієни відрізняються будовою щелеп. Якщо у решти гієн вони потужні і сильні, у протелов — навпаки, дуже слабкі. Цей фактор обумовлений особливостями харчування земляного тварини.

  • Середня вага протела становить 8 – 12 кг
  • Висота в холці може становити до 0,5 м.
  • Хутро тварини сірувато-жовтий, з рідкими невеликими смужками, і сбегающей у напрямку від потилиці до хвоста гривою.
  • Ікла вовка не особливо сильні, зубів у протела більше, ніж у решти гиеновидных — 32.
  • За зовнішнім виглядом і кольором вона нагадує маленьку тонконогую гієну.
  • Це цікаво. Перші гієни населяли землю приблизно 22 млн. років тому. При цьому тварини мешкали на території сучасної Африки, як на сьогоднішній день, а на теренах Європи, проникнувши на африканський континент набагато пізніше. Поступово предки гієн розділилися на два типу (залежно від способу живлення).
  • Так звані собакоподобные особини були типовими хижаки, що харчуються травоїдної здобиччю.
  • Інша підгрупа, представлена великими і міцними тваринами, хоч і зберегла мисливські навички, стала падальниками і харчувалася померлими тваринами. Їх сильні міцні щелепи дозволяли перегризати кістки навіть величезних тварин (слонів, носорогів, бегемотів).

Набагато пізніше на простори Євразії з Північної Америки вторглися перші дикі пси, що склали конкуренцію древнім гієнам. Останні виявилися в програші і практично назавжди були стерті з лиця землі.

Зникли, однак, не всі — один вид тварин в Африці залишився. Це і був так званий протел, дрібний земляний вовк. Збереглися ці тварини завдяки особливому типу харчування, відмінному від харчування диких собак. Що ж стосується гієн-падальщики, вони зуміли вистояти в боротьбі з конкурентами і з кліматичними умовами і успішно населяють Землю і донині. Але вижили всього 3 види цих тварин. Таким чином нашу планету населяють 4 види гиеноподобных тварин, один з яких — протел.

Місця проживання

Протелы проживають на теренах Південної Африки, а також на Сході континенту. Ареал їх проживання досить розірваний: частина проживає в центрі Танзанії, інша — в околицях Єгипту. В якості середовища проживання вони вибирають рівнини, оскільки тільки тут вони можуть знайти свою специфічну видобуток.

Спосіб життя і харчування вовка

Земляні вовки не їдять занепалих тварин навіть у голодний період. Зрідка протелы можуть поласувати яйцем з гнізда птахів, мишею або ящіркою.

Але головною їжею цих гиеноподобных тварин становлять терміти. Кажучи науковою мовою, протелы є термитофагами.

До речі. Земляні вовки на відміну від мурахоїдів або трубкозубов, не руйнують термітники. Протелы терпляче чекають, поки комахи вийдуть з житла і злизують їх з поверхні землі широким язиком. В результаті нічного полювання один вовк здатний з’їсти від 200 до 300 тис. термітів. У рік ця цифра становить близько 100 млн. комах.

Земляні вовки живуть парами, але харчування для них справа дуже інтимна, а тому полюють тварини поодинці — в увазі особливостей свого раціону вони не потребують допомоги під час пошуку здобичі. Також протелы можуть формувати невеликі групи, в основному складаються з самок і підростаючих цуценят.

Земляні вовки не мігрують, залишаючись на звичній їм території. Свої володіння вони позначають сечею або мускусної рідиною, що виділяється з анальних залоз. Цікаво, що позначають територію зазвичай тварини обох статей, хоча самці — частіше.

Більшу частину доби протелы проводять у підземних норах. При цьому їх міцні кігті дозволяють вирити їх самостійно, але, як правило, земляні вовки оселяються в помешканнях, залишених дикобразами або трубкозубами.

Загрузка...

Популяція і статус виду

Самець і самка протелов спаровуються в період з червня по липень. Через 3 місяці в надрах нори з’являється 2 – 4 дитинча. Перший місяць життя вони залишаються в притулок під наглядом батьків. Вовченята потребують матері перші 3 – 4 місяці життя, при цьому сім’я один раз в місяць змінює нору. Поступово цуценята земляного вовка покидають нору разом з батьками і приступають до пошуків їжі. Швидко опанувавши мисливськими навичками, молодняк починає годуватися самостійно і до року покидає батьківську територію.

До відома. Протелы не внесені до міжнародної Червоної книги, оскільки їх популяція не вважається схильною небезпеки, хоча кількість цих вовків, які проживають у світі, невелика.

Тим не менш, в деяких місцях їх чисельність значно знижується через полювання на цих тварин.

Природні вороги

Недружніх сусідів, що мешкають неподалік від земляних вовків, вистачає. Найчастіше протелу доводиться вступати в сутичку з шакалами, левами, леопардами і власними побратимами — гієнами.

Вовк не дуже хороший бігун і тому основна тактика захисту будується в спробах стати непомітним, тобто в маскуванні. Додатково протелы можуть відлякувати хижаків виділеннями з анальних залоз, тобто їх хімічна атака сильно нагадує ту ж саму процедуру, вироблену скунсом. Захищаючись, земляний вовк починає гарчати і гавкати. Інший метод залякування ворога — підняття дибки холки. Завдяки такому маневру тварина візуально збільшується в розмірах, причому досить істотно — майже до 20 см.

Земляний вовк і людина

Чорношкірі африканські мисливці часто розглядають земляного вовка як видобуток завдяки його хутрі. Іноді протелов винищують як джерело живлення. Мирні фермери вважають цих тварин небезпечними і навіть корисними. Крім людини, небезпека для протелов можуть становити домашні собаки, а також автомобілі, нерідко збивають гиеноподобных тварин в темряві ночі.

Середня тривалість життя гиеноподобного вовка — 8 років. У неволі вони можуть прожити і до 15 років. Земляні вовки — дуже своєрідні представники сімейства гиеновых. За типом свого харчування суттєво відрізняються від родичів, вважаючи за краще харчуватися виключно комахами — термітами. Популяція цих тварин невелика, хоча протелы і не вважаються вимираючим видом.