Звичайна зеленушка – дрібна птиця, відома своїм дзвінким співом і доброзичливою вдачею.

Її можна зустріти в лісах і парках, скверах і садах, де вона голосно сповіщає про прихід перших теплих днів і початку нового шлюбного сезону.

Опис звичайної зеленушки

Рядовка зелена або дубоноска, як її називали в давнину, є представником сімейства Вьюрковых і, як і більшість в’юрків, відрізняється невеликими розмірами. Вона трохи перевершує горобця і схожа на нього по статурі.

Опис виду Carduelis chloris можна почати з того, що це пернате створіння має коротку шию, щільне тіло і маленький хвіст з виїмкою посередині. Оперення забарвлене в буро-оливковий колір, який стає більш світлим внизу живота і на спинці під крилами. Груди має більш насичений зеленувато-жовтий відтінок. На крилах і по краях хвоста є яскраві жовті смужки.

У птиці широкий підставі великий дзьоб конічної форми, який вона використовує для розгризання зерен і насіння. Очі схожі на блискучі намистинки чорного кольору,щоки і хвіст – сірого відтінку. Самки зазвичай забарвлені менш яскраво, ніж самці.

Спосіб життя і поведінку

Зеленушка веде денний спосіб життя і є умовно перелітним виглядом. В більш теплих регіонах він не покидає насиджених місць, тоді як у холодних може відлітати на зимівлю. Відстані, які долають пернаті в період сезонної міграції, не дуже великі. Тому ранньою весною лісові канарки, як ще називають цих птахів, що повертаються на звичні місця проживання одними з перших.

Вони переміщуються невеликими зграйками, супроводжуючи свою появу дзвінким щебетанням. Рядовки спокійні і неконфліктні. Вони рідко вступають у суперечки і не представляють загрози для інших видів.

Це цікаво! Примітний політ цих маленьких істот. Траєкторія, яку вони описують в повітрі, подібна до тієї, що характерна для кажанів. Крім того, птахи здатні здійснювати різноманітні піруети і стрімко знижуватись зверху вниз, зробивши перед цим кілька кіл.

Ареал, місця проживання

Природний ареал поширення зеленушок – Північна Африка і Євразія. Штучно вони були розселені в Австралії і Південній Америці. У дикій природі птахи воліють такі ландшафти, де є деревна рослинність або кущ з густою кроною. Глухих темних лісів вони уникають, вибираючи добре провітрювані узлісся і просіки. Поблизу міст люблять селитися в зарослих садах і старих парках. Часто їх можна зустріти поблизу сільських угідь, де птахи годуються дарами полів.

Загрузка...

Раціон харчування зеленушки

Рядовки всеїдні, але більшу частину їх раціону складає рослинна їжа. Вони споживають насіння, зерна, ягоди, бруньки, проростки рослин. Великі насіння довго обробляються в дзьобі і тільки після того, як будуть звільнені від твердої оболонки, проковтують.

Птахи відрізняються хорошим апетитом. Одне з улюблених ласощів – плоди ялівцю. Комахи потрапляють в їх меню лише зрідка і в невеликій кількості. Це можуть бути мухи, личинки, маленькі жучки. У неволі їх годують канарково сумішшю, насінням бур’янистих трав, ріпаком, сорго.

Розмноження і потомство

Птах зеленушка починає піклуватися про продовження роду з приходом весни. Більшу частину турбот по створенню гнізда бере на себе самка. Висиджування вона теж здійснює самостійно. Внесок самця в репродуктивний процес обмежується заплідненням і забезпеченням самки їжею, поки вона сидить на яйцях. Після вилуплення пташенят обоє батьків добувають їжу для своїх нащадків.

Потомство швидко зростає і вже через 2 тижні готовий покинути отчий дім. Перший тиждень після вильоту з гнізда батьки підгодовують пташенят, а потім надають їм можливість шукати їжу самим. Після того як перший виводок перейшов на самостійне годування, самець і самка приступають до спорудження нового гнізда і знову роблять кладку. При хороших умовах розмноження відбувається 2-3 рази за сезон.

Спів птаха

Carduelis chloris часто тримають в будинку в якості співочих птахів. У цих милих істот переливистый дзвінкий голос, їх спів приємно і різноманітно. Воно складається з щебетань і трелей, перемежованих характерним для цих пернатих звуком «вжжж-е-еууу» або «джжю-ю-іі». Раскатистая трель, яку виводять рядовки, здається складається ніби з маленьких намистинок, перекочующихся в їх шийці з дзвінким постукуванням. Спів зеленушки особливо часто можна почути в квітні і травні, але триває воно і протягом усього літа.

Пернаті не відмовляються від своїх пісень і в неволі. Щебетати в умовах квартири вони починають у січні-березні і при хороших умовах утримання часто радують власника бадьорими переливами. Спостереження за цим птахом і спілкування з нею, безумовно, здатне підняти настрій і внести радісне пожвавлення в нудні сірі будні.