Бобер звичайний або річковий (Castor fiber) – представник ряду Гризуни. Разом з канадським бобром входить до складу сімейства Боброві. Займає друге місце на планеті за величиною. Першість – за капибарой.

Опис і особливості звичайного бобра

Річкові бобри – полуводные тварини. Тіло дорослого звіра – 100-130 см в довжину, в холці – 35-35,5 см. Вага – близько 32 кг Самці трохи дрібніше самок. На тулубі є 4 парні кінцівки, на кожній – по 5 пальців з кігтями. Задні лапки більш розвинені, порівняно з передніми. Перетинки між пальцями допомагають при плаванні. Вони є тільки на задніх лапах.

Сплюснутий хвіст, має веслообразную форму. Довжина – близько 30 см, майже 13 см в ширину. Вкрите шерстю тільки основу. Ороговіла шкіра щитками покриває більшу частину хвоста. Між ними знаходяться короткі ворсини. По середині хвоста проходить кіль.

У звірків маленькі вічка і вушка, які не сильно виступають із хутра. При зануренні носові і вушні проходи закриваються, а очі прикриває третє віко. Воно прозоре.

У корінних зубів немає коренів. Різці розташовані ззаду. Рот ізольований від них губними виростами. Це дає можливість гризти прямо у воді.

Хутро оригінальний і красивий. Під грубим остьовим волосом розташовується м’який і густий шар подпушки. Линька починається перед літом і триває до кінця осені.

Забарвлення варіюється від світло-коричневого до темно-бурого. Рідко буває майже чорним. Шкіра на лапках і хвіст завжди чорні.

Під хвостом розташовуються спарені залози і бобровий струмінь. Вони виробляють секрет з різким запахом. У ньому міститься інформація про особи, яка залишила напис: вік, стать. Цим секретом тварини мітять територію.

З-за дивного хутра та унікального секрету, що виробляється залозами тварини, бобри були практично знищені. З метою збереження виду їх занесли в Червону книгу.

Ареал і місця проживання

Ці великі гризуни будують хатки, які мають спеціальну конструкцію. Відмітна риса – вхід. Він завжди знаходиться під водою. Гризун риє нору – це складний лабіринт, в якому кілька входів. Стеля і стінки рівняються і ретельно трамбують. До будівництва хатки приступають наприкінці літа. У готовому вигляді вона нагадує конус. Стіни покриваються глиною і мулом. Це посилює конструкцію. Вона неприступна для багатьох хижаків.

Бобри самі охайні із ссавців. Вони не засмічують житло несъеденными кормами і екскрементами.

На річках, де вода змінює рівень, тварини будують загати. Це потрібно, щоб підтримувати перший в одному положенні. Каркасом для греблі є повалені дерева. Тварини обкладають їх іншими «будівельними матеріалами». Її довжина може становити до 30 метрів, ширина основи – до 6 метрів, а висота – від 2 до 5 метрів.

Бобри, щоб не бути голодними валять дерева. Також вони їх використовують для будівництва своїх будинків і гребель. Вони підгризають стовбури біля кореня. З дерева, що впало тварини відгризають бічні гілки, а стовбур ділять на частини.

Щоб звалити осику в 5-7 см завтовшки, потрібно 5 хвилин. Щоб звалити дерево з діаметром стовбура трохи менше 50 см, потрібна всього одна ніч. Виконуючи таку роботу, стають на задні лапки, а хвіст служить додатковою опорою. Робота щелеп порівнянна з пилкою. Різці з зовнішньої сторони покриті сверхтвердым дентином. Вони самозатачивающиеся.

Частина гілок з’їдають відразу, решта оттаскивают до житла чи запруде. За час тривалого проживання на одному місці звірята натаптывают стежки, які з часом заповнюються водою і виходять «боброві канали». Їх глибина часом буває до 1 метра. За ним гризуни сплавляють деревний корм. Місцевість, що зазнала зміни в процесі діяльності цих ссавців, отримала назву «бобровий ландшафт».

Загрузка...

Харчування гризуна

Бобри – полуводные ссавці, їх раціон складається тільки з рослинної їжі. Краще харчуватися вербою і осикою, тополею, березою, також трав’янистими рослинами кубушки, кувшинкой, рогозом, ірисом, пагонами очерету. Всього в раціоні – більше 300 найменувань рослинної їжі. Місце, де мешкає бобер, обумовлено наявністю дерев з м’якою деревиною.

Другорядне місце в меню займають кора липи, в’яза, ліщини, черемхи. Вільха і дуб тварини не їдять, а застосовують тільки для будівництва. Бобри люблять жолуді. Кожен день вони повинні з’їдати їжі в кількості 20% від власної ваги.

Великі зуби і сильний прикус дозволяють гризунам поїдати корми рослинного походження будь-якої твердості. Їжа, багата целюлозою, перетравлюється в кишечнику завдяки своєрідній мікрофлорі.

Зазвичай ці тварини їдять деревину декількох порід. При переході на інші корми потрібен час, щоб мікрофлора кишечника змогла адаптуватися до них. Навесні і влітку збільшується кількість трав’янистих кормів.

З настанням осені звірята починають робити зимові запаси. Їх поміщають у воду. Таким чином якість і харчова цінність залишаються незмінними до лютого. Одна сім’я заготовляє до 70 кубів корму.

Розмноження і потомство

Звичайні бобри стають статевозрілими до трьох років. В кінці лютого починається гін і триває до квітня. Дорослі особини виходять із зимівлі. Купаються в ополонках, гуляють по снігу, залишаючи мітки. Такою особливістю, як бобровий струмінь мають статевозрілі тварини обох статей.

Спаровуються зазвичай у воді. Виношування вагітності триває 105-107 діб. Зазвичай в кладці бувають 1-5 бобрят. Кількість дитинчат залежить від того, скільки років жінці. Молоді народжують 1-2, а старі – 3-4 дитинча.

Рослинні корми в раціон бобрят вводяться з 3-4 тижні, а до цього вони живляться молоком матері.

У віці 6-9 тижнів самки припиняють годувати потомство молоком, тому що у молодняка починають рости різці і корінні зуби. Слідуючи за батьками, вони самі йдуть до місця годівлі. На другому році життя бобрята стають самостійними і можуть самі побудувати собі хатинку.

Чисельність в одній сім’ї коливається від 1 до 10 особин різних вікових груп. Але зазвичай сім’я складається з пари дорослих тварин і потомства за останні 2 роки.

Природні вороги

Вороги бобра в природі:

  • вовки;
  • росомахи;
  • лисиці;
  • рисі;
  • ведмеді;
  • бродячі собаки.

Маленькі та слабкі діти можуть бути знищені филинами, тайменями або щуками. Багаторічними спостереженнями доведено, що видри не шкодять бобрам.

Господарське значення

Здавна хутро цього ссавця високо цінувався за свою красу. Також досі цінується і «бобровий струмінь». Її застосовують у парфумерії і медицині.

М’ясо цього великого гризуна вважається пісним і використовується в їжу. Але сьогодні їх знищення заради м’яса значно скоротилося. Вони є носіями сальмонельозу – кишкової інфекції небезпечною для людини.

До початку 20 століття популяція перебувала на межі зникнення, налічувалося 1200 особин. Завдяки ефективним охоронним заходам у 1998 р. на території Європи та Росії нараховувалося понад 430 000 особин.

Цікаві факти

Серед цікавої інформації:

  • У штаті Монтана, на річці Джефферсон, ці дивні звірята спорудили гігантську греблю. Її довжина була майже 700 метрів.
  • В середні століття вони були зараховані до рибам. Це зробили, щоб їсти м’ясо в піст.
  • Уміння будувати хатки закладено в генетичній пам’яті ссавців.
  • Здатні затримувати дихання майже на 15 хвилин.
  • За допомогою хвоста регулюють глибину занурення.
  • Головою в сім’ї є самка – матріархат.

Звичайні бобри відрізняються своєю високою організованістю. Вивчаючи їх повадки, можна почерпнути чимало інформації, яка буде корисною і людям.