Звичайний глухар (Tetrao Linnaeus) на території Росії раніше зустрічався повсюдно. Наприклад, москвичі могли побачити його навіть в Ізмайловському парку, де птахи жили, не дуже побоюючись людей, і цим нагадували голубів. Сьогодні потрібно докласти чималих зусиль, щоб побачити глухаря в його природному середовищі існування. Але птах настільки красива, а поведінка її так цікаво, що витрачені зусилля того варті.

Загальна характеристика звичайного глухаря

Велика особина належить до сімейства фазанових, підродини тетеревиных. Не важко відрізнити глухарів за статевою ознакою. Самці набагато крупніше, а оперення їх яскравіше, ніж у самок.

Так, вага самців зазвичай коливається в межах 4-6 кг Це справжній рекорд серед птахів, що мешкають в лісах середньої смуги Росії. Самки ж рідко важать більше 2 кг. тобто вони навіть на зовнішній вигляд виглядають в 2-3 рази менше самців.

У чоловічих особин на шиї можна побачити пучок пір’я, має схожість з бородою. Шкірні утворення над очима нагадують червоні брови. Темне оперення, але аж ніяк не однорідне. В ньому можна виділити чорний і коричневий, сірий і смарагдового кольору. Глухарів-самців також звуть «півнями».

Самочки не тільки менше, але і оперення їх значно скромніше. У ньому поєднуються коричневі і іржаві руді тони. В цілому строкаті птахи. Але на животі різні відтінки складаються таким чином, що нагадують смуги.

В районі хвоста у глухарів можна спостерігати білі плями.

Спочатку цих птахів поділяли на 12 видів, потім стали розмежовувати на 2 основних.

Перший – це звичайний глухар. Птах має гачкуватим дзьобом, вага глухаря досягає 6,5 кг. До підтипів цієї категорії відносяться чернобрюхий, білочеревого і темний тайговий глухар. Перший підтип зустрічається в європейській частині Росії, другий – на Уралі і в Західному Сибіру, третій – на півночі країни.

Другий вид – кам’яний глухар. Ці птахи мешкають на сході Росії – від Байкалу до Сахаліну. Дзьоб у них прямий, а максимальна вага досягає 4 кг

Місця проживання і спосіб життя

Глухар мешкає переважно в хвойних лісах, рідше – в мішаних і листяних. І також цю птицю можна побачити в болотистій місцевості, адже тут багато ягід, які вельми привабливі для даного сімейства фазанових.

На жаль, в Росії йде активна вирубка лісів, тому ареал глухаря звужується. Птахи зустрічаються в районі Рязані, на Волзі – північ Бузулука, на Південному Уралі, в Західному Сибіру, на Алтаї.

Можна зустріти птицю і в Європі. Насамперед, це Альпи і Піренеї, Родопи і Скандинавський півострів, ліси в околицях Києва і Чернігова.

Спосіб життя глухарі воліють осілий, уникають тривалих перельотів. І правда, великі відстані даються цим птахам нелегко. Вони надзвичайно рідко піднімаються високо, частіше літають у десятці метрів від землі, при цьому гучно ляскають крилами. Воліють днем прогулюватися, а ночами ховатися, сховавшись в густих кронах дерев або чагарників.

У пернатих прекрасні зір і слух, які попереджають про наближення небезпеки.

Зазвичай птахи живуть невеликими зграями. Зимують вони в звичних місцях проживання, в разі сильних морозів зариваються в сніг, вибираючись звідти 1-2 рази в день, щоб добути їжу. При цьому глухарі ризикують: якщо на зміну відлиги прийдуть різкі холоду, сніг може покритися крижаною кіркою і птах опиниться в пастці.

Самки мовчазні, самці ж співають навесні. Вони видають досить своєрідні звуки, які можна розділити на 3 частини. Подвійні клацання змінюються трелью-скрежетанием (скирканьем). Безперервно пісня глухаря триває близько 10 секунд, причому в кінці він тимчасово втрачає слух.

Великі птахи рідко вибираються на відкритий простір, ніби розуміють, що там вони будуть дуже помітні і вразливі. Хоча, опинившись на піску, використовують його в якості гігієнічних процедур — «купаються», щоб підтримати чистоту пір’я.

Раціон харчування

Влітку добути харчування глухарю не становить праці.

Що його приваблюють:

  • комахи (мурашки тощо);
  • ягоди;
  • молоді зелені пагони рослин;
  • деякі квіти і трави.

Взимку раціон стає більш грубим. Бруньки сосни та ялинки, хвоя кедра, ялиці, вцілілі ягоди горобини і ялівцю. За день птах з’їдає до 0,5 кг їжі. Самка трохи менше, самець – побільше. Щоб груба їжа легше засвоювалася, глухарі ковтають дрібні камінчики, які допомагають їм перетирати корм.

З-за того, що м’ясо глухарів дуже смачне, а самі птахи невибагливі в їжі, людина зацікавлений в утриманні їх у неволі. У шлюбний період птахів відловлюють мережами і поміщають у вольєри. Разом тримають 5-6 самок і 3-4 півня. На крила надягають спеціальні жилети, щоб пернаті не травмували один одного.

В неволі глухарів годують листям осики, хвоєю модрини, вівсом, кукурудзою, кедровими горіхами.

Розмноження глухаря

Місце, де глухарі токують по весні, іменуються токовищем. Самці можуть розташуватися як на землі, так і на гілках дерев. Вони рухаються, ніби танцюють, топорща пір’я, видаючи звуки, які схожі на тріск.

Саме з цим періодом і пов’язана назва, отримане птахами. У внутрішньому вусі у них є особлива складка, містить багато кровоносних судин. У період токування, коли глухарі виконують свої арії, до їх головах приливає таку кількість крові, що складки починають розбухати і самці втрачають слух. В цей час їх, як кажуть, можна брати голими руками.

Але в шлюбний період пернаті і жорстоко б’ються. Якщо суперники надто наближаються один до одного (звичайне відстань становить більше 100 м), вони можуть почати битися до крові.

Цей вид птахів відноситься до полігамних: самець може злучитися з 2-3 глухарками. У розпалі весни, коли вже з’являється листя, самка влаштовує гніздо в заростях трави, чагарнику. Діаметр такого житла досягає 25 див. Майбутня матуся здатна відкласти від 4 до 14 яєць і близько місяця їх висиджує.

Пташенята швидко стають самостійними, відразу починають їсти комах, а приблизно через тиждень після появи на світло вже пробують злітати. Через місяць, вони остаточно покидають гніздо.

Самці починають розмножуватися у віці 2 років, самки стають турботливими матерями до 3 років.

Розведення в неволі проблематично, вимагає спеціальних знань.

Тривалість життя

Далеко не з усіх яєць вилуплюються пташенята. Більшість з них – до 80% – гине. Виною тому – низькі температури повітря, і хижаки, які люблять поласувати такими делікатесами.

Приблизно половина маленьких глухарят гине з тих же причин.

Особливо небезпечна для них затяжна весна. Страждаючи від холоду, пташенята туляться до матері, не відходять, щоб добути собі корм, і гинуть від голоду.

Дорослі птахи в рідних лісах живуть близько 9-12 років.

Вороги у природі

Основними ворогами глухарів в дикій природі є вовки, лисиці, ведмеді. Горностаї, куниці та інші дрібні хижаки розоряють гнізда, поїдають яйця. Завдають шкоди оселям птахів і кабани.

І також можуть зробити глухаря своєю здобиччю яструби і шуліки, єнотовидні собаки.

Особлива небезпека чигає на пернатих в період токування. Коли самці втрачають слух, вони являють собою легку здобич для хижаків.

Полювання на птицю

Глухарі є привабливим мисливським трофеєм і для людини. М’ясо у них дуже смачне. У XVII і XIX століттях полюванні на глухарів приділялася велика увага.

Любителі цього виду дичини спрямовуються до місця її перебування в дозволений період, який починається з кінця серпня. Але потрібно дізнаватися: в різних областях є свої зрушення за термінами.

Восени полюють на виводки глухарів. Помічницею у цей час стає собака (лайка, лягава гарно або спанієль), яка піднімає птахів з гілок, людина ж стріляє по рухомим цілям.

Взимку глухаря доведеться чекати: птах харчується тим, що знаходить під деревами. Головне – непомітно наблизитися до видобутку.

Для полювання рекомендується використовувати рушниці з гладким стовбуром 12 або 16 калібру. Найзручніше на практиці виявляються багатозарядні рушниці з оптичним прицілом.

Цікаві факти

Люди спостерігали за поведінкою глухарів на протязі довгих років. Вдалося помітити чимало цікавих фактів.

У шлунку птахів може перебувати до 2 тисяч маленьких камінчиків, які допомагають перетирати їжу.

Дорослі особини віддають перевагу пагони, бруньки і ягоди, пташенят ж матері вигодовують білковою їжею – комахами.

Самці не піклуються про потомство. Після закінчення шлюбного періоду вони, як справжні «джентльмени», покидають своїх подруг і ховаються в глухому місці лісу, в цей час у них відбувається линька.

Молода самка може втратити гніздо, в цьому випадку пташенят чекає неминуча загибель.

Невеликі зграї глухарів «ведуть спільне господарство». За кожною з птахів «закріплено» своє дерево. Якщо один з членів спільноти гине, родичі не займають його стовбур.

Під час польоту птахи частіше махають крилами, ніж вдихають повітря. Не задихаються вони в цей час тільки тому, що до легким додаються повітряні мішки, яких цілих п’ять штук.

Глухарі можуть схрещуватися з тетеревами. Пташенят, одержані від такого союзу, звуть «межняками».

Ще в середині XIX століття було опубліковано перше дослідження, присвячене змістом глухарів в неволі. Вихованці А. Хватова вивелися з яєць, які він зібрав у лісі. Жили птахи в сараї, були зовсім ручними. Півники навесні почали токувати, а глухарки знесли яйця і виводять пташенят.

У середині XX століття аналогічні дослідження проводилися в заповідниках, де яйця глухарів підкладали під курей-квочок. Був зроблений висновок, що глухарі вельми придатні для одомашнення.

Птахи схильні ряду захворювань, особливо часто зустрічаються у них паразити. І також ці особини настільки важкі в польоті, що часто гинуть, стикаючись з лініями електропередач.

Ось така цікава птиця глухар. Тим, хто зустрінеться з цим цікавим пернатим в лісі, потрібно не упустити можливість і поспостерігати за дивовижним творінням природи.