Звичайний шпак володіє цікавими звичками і допитливим характером. Він вміє співати і імітувати різні звуки, легко приручаються і підходить для утримання навіть у домашніх умовах.

Опис і особливості звичайного шпака

Птах є характерним представником сімейства Скворцовых роду співочих птахів. Опис виду можна почати з того, що шпак має яскраве чорне оперення, яке злегка змінює відтінок в залежності від сезону. Взимку і навесні на його пір’ї з’являється безліч білих або сіруватих цяток, які розкидані по грудях, животі, голові і крил. Після того як відбудеться линька, колір пера стає чорним з вираженим металевим блиском, на ньому можна помітити сині, зелені, фіолетові і бронзові переливи.

Розмір шпака звичайного (sturnus vulgaris) не перевищує 21-22 див. У нього коротка шия і невеликий хвіст, маленькі крила і масивне тіло. Дзьоб злегка сплощений, довгий, гострий, жовтого відтінку. Райдужка коричнева. У самок більш витончена шийка, ніж у самців. А ще в останніх під дзьобом є синє пляма. Зовнішнім виглядом птах схожий на чорного дрозда. Але шпаки пересуваються по землі, крокуючи, а дрозди – стрибаючи.

Спосіб життя і середовище проживання

Шпаки зустрічаються майже повсюдно, в ареал проживання не включено лише пустелі і тропіки. До Північної Америки, Південно-Західну Африку, Нову Зеландію та Австралію ці птахи були завезені людиною спеціально. Переселенці легко приживалися в нових регіонах, часто витісняючи місцевих мешканців. Вони довірливі по відношенню до людини, тому швидко освоюють міські та сільські території. Їх можна зустріти в садах і скверах, поблизу ферм і звалищ. На відкритих просторах птахи часто збиваються в численні зграї і виписують у повітрі складні піруети.

У дикій природі їх можна зустріти в не дуже глухих лісах листяного, хвойного або змішаного типу. Гнізда можуть розташовуватися як високо на деревах, так в чагарнику і навіть на землі серед коріння або трави. У містах вони охоче в’ють гнізда на відкритих балконах, у забутому відрі або квітковому горщику, в архітектурних нішах або щілинах будівель. Людей майже не бояться і легко приручаються.

Шпаки ведуть перелітний спосіб життя в холодних північних областях та осілий – в південних. У Бельгії і Великобританії взимку вони не залишають насиджених місць, у Німеччині, Нідерландах, Швейцарії – відлітають частково. В Росії, Північній Україні, Скандинавії, Східній Польщі – покидають країну. Зимують вони на Північно-Заході Африки, в Індії, на Півдні Європи.

Загрузка...

Харчування птиці

Sturnus vulgaris не вибагливий у їжі. В його раціон входить велика кількість комах (гусениці, мухи, метелики, личинки, черв’яки, жуки). Влітку і восени меню збагачується також різноманітними зернами, ягодами, насінням, горіхами і стиглими плодами. Пернаті легко справляються навіть з твердою їжею. Вони проклевывают насіння і горіхи дзьобом, а потім, різко розкриваючи його, розколюють їжу, добираючись до м’якоті.

Обґрунтовуючись в садах і на виноградниках, що можуть завдавати шкоди сільському господарству, ушкоджуючи урожай. Але в той же час птахи винищують величезну кількість комах-шкідників, тому більшість садівників раді бачити їх на своїх угіддях.

Розмноження шпака

Шпаки полиамурны. За сезон вони можуть злучатися з декількома самками, які за літо здійснюють від 1 до 3 кладок яєць. У створенні гнізда і догляді за пташенятами беруть участь обоє батьків.

Починаючи з кінця лютого-початку березня у Середній смузі вже можна спостерігати появу перших перелітних птахів. Спочатку прилітають самці. Вони вибирають і займають місця, найбільш придатні для розмноження, і оголошують про свою знахідку невпинним співом.

Трохи пізніше самки прилітають і вибирають собі підходящу партію. Залицяння триває недовго і вже через кілька тижнів починається висиджування яєць. Пташенята вилуплюються через 10-14 днів, а через 3 тижні вони вже здатні покинути гніздо і приступити до самостійного годівлі.

Тривалість життя

У дикій природі тривалість життя пернатих багато в чому залежить від умов, в яких вони опинилися. Має значення екологічна обстановка, наявність місць для безпечного виведення потомства, кількість і якість кормів, доступних для поїдання, і багато іншого. У місті шпак може жити 7-8 років, у лісі або сільській місцевості – до 12. В домашніх умовах при гарному догляді та утриманні в просторому вольєрі – можливо, і більше.

Утримання в домашніх умовах

Ці птахи – одні з тих, що легко переносять умови неволі і не втрачають під замком ні апетит, ні жвавий характер. Єдина умова – клітина повинна бути просторою. Шпаки не відносяться до охайним видами. Вони люблять купатися, розбризкуючи воду, можуть перекидати ємності з кормом і розкидати вміст підстилки. Тим, хто хоче завести цих пернатих, треба бути готовими до того, що простір навколо клітини (підлога, стіни, а іноді і стеля) буде заплямовано екскрементами і залишками їжі.

Зверніть увагу! Враховуючи агресивність цих пернатих та їх непосидючий характер, не рекомендується тримати їх у одному вольєрі з іншими птахами такого ж розміру і, тим більше, з більш дрібними видами.

Нагодувати Sturnus vulgaris легко. Він їсть варене і сире м’ясо, яйця, каші, хліб, крупи, сир, личинок комах, мурашині яйця та багато іншого. Якщо випустити його вільно літати по кімнаті, він може позбавити приміщення від комарів, мух, павуків та іншої неприємної живності.

Шпак представляє великий інтерес як співочий птах. Багатьох власників приваблює можливість навчити свого вихованця повторювати певні слова або наспівувати пісеньки. Пернатий наділений даром наслідування не менше, ніж більшість папуг.

Цікавий факт. Ці птахи здатні відтворювати не тільки фрагменти людської мови, але і звуки неприродні: сигнали машин, стукіт по клавішах, дзвінок телефону.

Голос співочої птиці

Хоча спів цих крилатих створінь оспіване в віршах і піснях, воно не завжди може здатися приємним. Голос шпака складається з безлічі звуків, це і свист, і скрип, і гуркіт, і навіть нявкання або квакання. Щебечучи та клацають трелі досить гучні і при тісному сусідстві (зміст вихованця в квартирі) можуть набридати. Пісні мають безперервний характер і не відрізняються чітко визначеною тривалістю. Співають в основному самці, а самки, що містяться в неволі, теж можуть проявити здатність до імітації звуків.

Sturnus vulgaris давно сусідить з людиною. Мешкаючи в садах і на фермах, він приносить чималу користь. Його красиве оперення, бадьорий характер і яскраві вокальні дані роблять птицю цікавою для спостереження у природному середовищі та привабливою для утримання в неволі.