Як часто на світанку можна почути дивне спів маленької пташки. Звичайний соловей – це ранкова пташка, яка формально відноситься до сімейства дроздовых. Його дуже часто приймають за вільшанку, так як вони практично однакового розміру і мають схожий забарвлення.

Опис і особливості птиці

Вчені вважають, що це птах була відома ще 1000 років тому. У перекладі з англосаксонського «соловей» означає «нічний співак». Своє ім’я він отримав тому, що співає як вночі, так і вдень. Проте вважається, що в нічний час співають тільки непарні самці, таким чином намагаються привернути увагу самок. Латинською назву птаха звучить як «luscinia».

А інші вважають, що назва «соловей» походить від слова «соловый», який означає рудувато-жовтувато-бурий колір. Саме такий відтінок має оперення у птиці.

Це маленькі птахи. В середньому розмір солов’я не перевищує 15-16 см у висоту. Опис виду слід зосередити на його забарвленні: пір’я, що покриває тіло птиці, переважно коричневого кольору, а ось хвіст з одного боку пофарбований у червоний колір.

Природний ареал проживання

Східний соловей живе у Європейських, Азіатських густих лісах і рідколіссях, виключаючи тільки ті, які знаходяться на крайній півночі. Незважаючи на те, що в природному середовищі їх присутня величезна кількість, цю маленьку пташку дуже важко виявити. Соловйов можна легко почути по гучного співу, але дуже часто вони ховаються в густому листі поза полем зору.

Соловей – це перелітний птах. Кожен рік він долає величезні відстані. Влітку прилітає для виведення потомства в Європу і Азію, а взимку мігрують в теплі країни Африки.

Раціон солов’я

Це всеїдні птахи. Головними продуктами харчування соловйов є фрукти, горіхи, насіння і деякі комахи. У природних умовах птах є їжею для великої кількості хижаків. Це обумовлено її маленькими розмірами. Вороги солов’я:

  • щури,
  • лисиці,
  • кішки,
  • великий ящірки,
  • змії.

Крім цього, небезпечні для нього і хижі птахи.

Загрузка...

Розмноження і потомство

Злучатися солов’ї починають у весняний період. Самка будує гніздечко в густих заростях. Гніздо солов’я має чашоподібну форму і знаходиться недалеко від землі. Воно добре приховане від зовнішнього світу і складається з гілок, листя, трави.

Самка солов’я в середньому відкладає від 2 до 5 яєць оливкової або коричнево-оливкового кольору. Пташенята пернатого створення з’являються на світ всього через 14 днів. Їх вигодовують обоє батьків.

Утримання в домашніх умовах

З недавніх пір соловйов почали тримати в домашніх умовах. Він може жити в неволі, але йому необхідний ретельний догляд. Він дуже добре співає в клітці, іноді навіть краще, ніж у дикій природі. Однак для цього йому треба створити гарні умови.

Клітка для солов’я може бути середнього або великого розміру, а вгору повинен бути м’яким. Її розмір не повинен бути меншим, ніж 0,6х0,3х0,4 м. На ніч фахівці рекомендують прикривати клітку тканиною з тієї сторони, з якої падає світло від вуличного ліхтаря. Така дія допоможе зробити птицю більш спокійною.

Солов’ю знадобиться деякий час, щоб звикнути до домашніх умов. В результаті можна отримати ручну птицю.

Кожна клітина повинна бути обладнана поїлкою, годівницею, піддоном з чистим піском. Замість звичайних жердочек йому краще в «оселі» поставити справжні гілочки. Так як це дуже полохлива птиця, тому на самому початку їй краще перев’язати крила. Це дасть представнику пернатих час заспокоїтися і не покалічити себе. В перші дні після посадки в клітку, останню краще накрити світлою тканиною і зайвий раз не турбувати солов’я.

Важливо! При правильному догляді птах дуже швидко звикне до нового місця і почне співати у перші 10 днів після посадки в клітку.

Раціон харчування солов’я складається з мух, личинок, сарани. Зазвичай такий корм можна придбати в будь-якому зоомагазині. Така птиця не відмовиться від дрібно нарізаних листя салату, капусти, хвої і пророщених зерен. Годувати солов’я необхідно не менше 3 разів на день.

Власнику пташки слід запам’ятати, що в маленькій клітці у неї обмежено рух, тому може порушитися обмін речовин. В результаті з’являються ожиріння і задишка. Щоб допомогти птиці, необхідно виключити м’ясні компоненти і віддати перевагу зеленим вітамінів і кормів.

Спів солов’я

Саме самці відомі своїм співом. Навіть деяких співаків-людей із захопленням називають «солов’ями». Пісня птаха дуже гучна з характерними свистками, трелями і булькающими звуками. Їх мелодію можна розбити на кілька колін. Фахівці відзначають, що деякі самці у своїй пісні використовують 13 колін, а ось для решти особин характерно всього 8-10.

Спів солов’я добре чути ввечері, так як в цей час ще не розпочали свій концерт інші птахи. Вчені стверджують, що вночі найчастіше співають самці без пари. Таким чином вони прагнуть залучити свою майбутню партнерку. За годину до світанку, птах співає для того, щоб захистити свою територію від чужинців.

А чи знаєте Ви? Саме із-за характерного нічного співу в багатьох мовах у назві птаха присутнє слово «ніч».

Згідно з дослідженнями, солов’ї співають набагато голосніше в міських умовах. Так вони намагаються подолати фоновий шум мегаполісів.

Тривалість життя

Середня тривалість життя соловейка становить близько 2 років. Проте відомо, що деякі особини (особливо ті, які перебувають у неволі) живуть набагато довше.

Цікаві факти про співочої птиці

Фахівці виділяють такі незвичайні факти про соловьях:

  • Самки трохи менше самців.
  • У птиці коричневе оперення – червонуватий хвіст і білувато-сірі смуги на нижній частині грудей. Самець і самка виглядають однаково.
  • Вони мають гострий дзьоб, маленьке, вертикально розташоване тіло і довгі ноги.
  • Соловей всеїдний. Його меню засноване на фруктах, насінні і комах.
  • Співати пташка починає через 3-5 днів після прильоту.
  • Якщо умови сприятливі, і за зиму нічого не змінилося, то співочий птах буде повертатися в одне і те ж місце протягом кількох років.
  • Соловей маленька, скритна птах. Його рідко можна побачити в дикій природі, тому що більшу частину часу він проводить в густих заростях.
  • Птах припиняє співати в першій половині липня.
  • Гніздяться солов’їні пари розташовуються на відстані 50-100 м один від одного.
  • Перелітний птах проводить зиму в сухих саванах Африки на південь від Сахари.
  • Соловей – одиночна птах поза сезоном розмноження.
  • Він також відомий своїми романтичними мелодійними піснями, які можна почути як вдень, так і вночі. Соловей співає надзвичайно різноманітні і складні мелодії, які складені з більш ніж 200 різних фраз.
  • Пісні цієї птиці послужили натхненням для багатьох відомих музикантів (Бетховен і Чайковський), письменників (Гомер, Софокл, Вільям Шекспір і Джон Кітс) і навіть філософів (Аристотель).
  • Тільки самці співають. Основна мета співу — привернути самок під час шлюбного сезону. Мелодійні пісні не можуть бути почуті протягом періоду гніздування (тому що вони повідомлять хижакам про місцезнаходження гнізда). Їх зазвичай замінюють маленькими щебетаниями і жаб’ячими тривожними дзвінками, коли соловей виявляє хижаків біля гнізда.
  • Обоє батьків піклуються і вигодовують своїх пташенят, поки вони не стануть готові постояти за себе. Пташенята проводять у гнізді перші 10-12 днів. Вони вчаться літати через 3-5 днів після того, як покидають оселі. Через 2-4 тижні молоді солов’ї готові до самостійного життя.
  • Соловей — національна птах Ірану.
  • На місце гніздування вони прилітають у другій половині квітня-першій половині травня. Зазвичай приліт їх непомітний, так як з’являються птахи вночі.
  • Відлітають солов’ї дуже приховано. Вчені визначили, що перші птахи цього виду відправляються в теплі краї в середині серпня.
  • Максимальний вік солов’я зареєстрований дослідниками склав 8 років і 10 місяців.

Соловей – воістину дивовижний птах. Його пісні можна порівняти тільки з відомими композиціями світових класичних композиторів. Кожному співакові приємно почути похвалу від своїх шанувальників, що він співає як соловей. Ця птиця радує не тільки покоління сучасних людей, але й захоплювало їх предків протягом більше 1000 років. Тому збереження цього виду повинна стояти на першому місці для кожного любителя живої природи.