Голос цієї пташки можна чути в гарну погоду вже з кінця лютого. Звичайний зяблик часто мешкає поруч з житлом людини, проте віддає перевагу співати свої пісні високо на гілках. У народі кажуть, що птиця здатна передбачати зміну погоди, подаючи сигнал перед дощем.

Опис і особливості зяблика звичайного

Наукова назва Fringilla coelebs птиці сімейства вьюрковых дав батько систематики К. Лінней ще в 1758 р. Довжина тіла дорослих особин цього виду становить 14 – 16 см, маса — від 15 до 35 г, розмах крил — до 28 див. Дзьоб має конічну форму.

Птах зяблик розміром з горобця. Статевий диморфізм яскраво виражений. Самці крупніше самок, навесні в шлюбному оперенні виглядають найбільш яскраво, що легко помітити на фото.

Опис самця:

  • Голову покриває синьо-сіра «шапочка», лоб чорний, щоки, горло і груди буро-червоні або коричнювато-рожеві.
  • Дзьоб блакитного або сталевого кольору з темним кінчиком, взимку світліє.
  • Спинка сіро-бура, надхвістя зелене.
  • Крила темно-сірі та чорні з білими смужками різної довжини і форми.

Забарвлення жіночої особини більш скромна, адже саме їй доводиться висиджувати пташенят серед гілок дерева або високого чагарнику.

Оперення з переважанням буро-сірих і блідо-коричневих відтінків — хороша маскування для дрібної птиці. Дзьоб світло-коричневий. На крилах і по краю хвоста − білі смужки. Забарвлення молодняку обох статей така ж, як у самок. Тільки на голові є більш світле пляма.

Характер і спосіб життя

Зяблик багато часу проводить на землі в пошуках корму. Птах швидко крокує, пересувається короткими і довгими стрибками. Одночасно повертає голову, киває, видає короткі звуки, склевывает комах і насіння.

Зяблики гніздяться в лісах, воліють місця проживання з чергуванням листяних і хвойних дерев, чагарників, вологі береги річок, передгір’я з різноманітною рослинністю. Зустрічаються в ялинових лісах разом з чубатого синицею. Зябликам достатньо корму і місць для побудови гнізд в парках, великих садах, на кладовищах.

Пісня птаха залежить від регіону. Самці навчаються нових звуків від дорослих самців, слухаючи і повторюючи сигнали, трелі. З часом співочий птах не тільки повторює «невивчений урок», але й талановито імпровізує.

У Центральній Європі зяблики — зимуючі і мігруючі птахи, а в Північній і Східній Європі, за Уралом — перелітні. Зимують в Середземномор’ї, Передкавказзя, Середньої Азії, на півдні Казахстану. Перелітають на Близький Схід, Північну Африку.

Дорослі птахи можуть залишатися на зиму в містах, прилітають до годівниць разом з іншими дрібними горобиними.

Змішаними зграями зяблики перелітають на поля, кочують у пошуках їжі і більш теплих місць для відпочинку.

Розмноження і потомство

Самці прилітають першими, починають співати, підтверджуючи, що територія зайнята. Зимуючі зяблики подають голос вже в сонячні лютневі дні. Самки повертаються в місця гніздування в кінці березня або початку квітня.

Будування гнізда птахи починають після того, як з’являється листя на деревах:

  • Самка майстерно плете глибоку чашу діаметром 10 см і заввишки 5 – 8 см з прутиків, травинок.
  • Гнізда розташовує на висоті від 1,5 до 15 м підставі гілок дерев листяних порід, на гілках хвойних.
  • Всередині і зовні утеплює мохом, дно вистилає пір’ям, шерстю тварин, зовні маскує лишайником, берестой, мохом.
  • Для скріплення матеріалів використовується павутина.

Зяблики — полігамні птиці. Самці запліднюють кілька самок. Протягом літа можуть бути 1 або 2 кладки: спочатку в травні – червні, потім в червні – серпні. Самка відкладає від 4 до 7 блакитно-білих або червонувато-коричневих яєць з плямами і смужками. Інкубаційний період триває від 13 до 15 днів.

Висиджують яйця тільки самки. Самці беруть участь у вигодовуванні нащадків комахами, їх личинками. Пташенята вилітають з гнізда через 14 днів, харчуються протягом 3 – 4 тижнів разом з батьками, потім ведуть самостійне життя.

Загрузка...

Тривалість життя зяблика

Вік найстарішої птахи цього виду — 14 років. Як правило, зяблики в природі живуть не довше 5 років. Висока смертність серед пташенят частіше всього пов’язана з браком гусениць.

В неволі зяблики живуть 8 років і більше.

У деяких народів поширені конкурси співочих птахів. Зябликів, як володарів дзвінкого голосу, часто включають в змагання. Пісні цього виду представлені тонкими свистами на початку, треллю, коротким різким звуком в кінці (розчерком). Самці можуть повторювати цей набір з різними варіаціями по багато разів.

Існують спеціальні прийоми, які допомагають навчити пернатих співати «по команді». Легше навчаються новим звуків молоді зяблики, деякі види славок. Початковий етап — приручення. Птицю утримують у клітці з тонкими прутами, яку встановлюють на рівні очей людини. Годувати повинен тільки господар, розмовляти з пернатим вихованцем.

Коли птах починає співати, змінюють місце клітини: виставляють на стіл, підвіконня. Незабаром зяблик звикає до частої зміни обстановки, мало звертає увагу на нові об’єкти.

Найбільш перспективні для домашнього утримання пташки з «бійцівським» характером. Такий самець, якщо чує іншу птицю або голосні звуки, включається в «співочий конкурс» і може заливатися годинами.

Раціон харчування птиці

Їжа зябликів складається з різних видів дрібних безхребетних (імаго і гусениць метеликів, жуків, павуків), насіння, ягід. Пташенят батьки вигодовують переважно личинками і дорослими комахами. Восени і взимку в раціоні птахів переважає рослинний корм: насіння, ягоди і нирки.

Природні вороги

Зяблики можуть виводити пташенят поблизу місць гніздування великих хижих птахів, які зазвичай не полюють в безпосередній близькості від своїх кладок, відганяють від них інших. Якщо листя на деревах мало, то виводки дрібних пернатих гинуть, так як гнізда видно хижакам. Найлютіші вороги зябликів: сови, яструб-перепелятник.