Борсук медоїд − самий безстрашний звір: опис виду, ареал, спосіб життя, цікаві факти

Зовні це істота нагадує невеликих розмірів чарівного і нешкідливого ведмедика. Не віриться, що це миле з вигляду тварина відносять до самим безстрашним і агресивним на планеті хижаків. І все ж, це так. Борсук-медоїд — рекордсмен за кількістю страшних і кривавих сутичок, виходить з яких він майже завжди переможцем.

Опис і середовище проживання медоеда

Борсук-медоїд (наукової класифікації Mellivora capensis), званий також лисим борсуком, або рателем, − представник родини куницевих, хижак, якому на землі немає рівних.

  • Його тіло виростає близько 70 − 90 см у довжину і 30 см в холці при вазі близько 15 кг.
  • Довжина хвоста складає близько 20 див.
  • Верхня частина голови спини і хвоста тварини пофарбовані в темний колір, в той час як нижня частина тіла світла (влітку світлішає ще більше).

Відмінною рисою цієї тварини є дуже жорстка товста шкіра, яка при цьому залишається досить вільній, що і пояснює незвичайну спритність звірка. Завдяки цій особливості, борсук може з легкістю ухилитися від схватившего його ззаду супротивника і впиться в нього гострими зубами і лезами-кігтями.

Зуби цього звіра дуже гострі, а щелепи — потужні, тому йому під силу розгризти і розірвати практично будь-яку частину спійманої ним дичини, включаючи кістки і навіть панцирі черепах.

Зовні медоїд трохи нагадує скунса з-за своєї чорно-білої забарвлення. На цьому подібність закінчується — борсук також має своєрідний анальний мішечок, який виділяє сильний різкий запах. Ця особливість допомагає йому лякати великих хижаків.

Живе борсук-медоїд в пустельних місцевостях Азії та Африки, Аравійського півострова і Індії. При цьому в Африці для житла ці тварини вибирають дупла дерев, в Азії — самостійно риють нори.

Характер і спосіб життя тварини

Борсук-медоїд — рекордсмен книги Гіннеса. Занесений він у неї як самий безстрашний звір на планеті. Це тварина з легкістю вступає в сутичку з хижаками, що перевищують його розміри в скільки раз: левами, леопардами, варанами. Особливості будови шкірного покриву цього звірка роблять його дуже спритним, а тому хижакові надзвичайно важко вбити медоеда. У запалі сутички борсук вгризається в тіло жертви і нерідко у тій не залишається жодних шансів на порятунок.

Крім безстрашності, відрізняє барсуков також неабиякий інтелект і спостережливість. В процесі полювання ці тварини використовують безліч варіантів лову видобутку. Так, натуралісти не раз відзначали, як борсук, для того щоб дістатися до вулика з медом, присуває до дерева колоду або камінь.

Медоеда ведуть переважно нічний спосіб життя, вдень висипаючи в дуплі або норі. Глибина виритої нори може досягати 3 м і нерідко такі житла утворюють ціле містечко. Борсук відмінно лазить по деревах, але забирається на них виключно у випадках, коли хоче поласувати медом диких бджіл.

Медоеда відрізняє характерна хода: звір притискає до землі корпус і прогинає спину. Ці тварини здатні виконати досить великі відстані, пересуваючись галопом. Розгніваний борсук здатний наздогнати навіть рекордсмена-спринтера гепарда.

Медоїд — звір-одинак, що контактує з собі подібними виключно в шлюбний період.

Чим харчується звір

У раціон рателя входять різні гризуни: ховрахи, пацюки, миші. Не гребує борсук також черепахами, їжаками, ящірками, жабами, комахами, птахами і навіть маленькими крокодилами, зрідка — рослинами і ягодами.

Це цікаво. Борсук-медоїд з легкістю перетравлює змій, навіть отруйних, наприклад кобру чи гадюку, а живуть на просторах Азії особини можуть з’їсти навіть скорпіона.

Після зміїних укусів борсук веде себе справді унікально. Деякий час, від декількох хвилин до години, тварина може битися в страшних конвульсіях. З боку може здатися, що борсук ось-ось помре у страшних муках. Після судом він на деякий час затихає, а потім піднімається і відправляється по своїх справах. Вчені досі не можуть дати точного пояснення цьому феномену лисого борсука.

Дотик, зір і слух у рателя воістину вражаюче — він може відчути свою здобич, що знаходиться на глибині до 1.5 м під землею. Борсук тут же починає розкопувати грунт своїми могутніми лапами і душить жертву.

Але улюбленим ласощами цього різновиду борсука є, звичайно ж, мед, завдяки якому звір і отримав свою назву. Справедливості заради, слід зазначити, що ласувати їм ратель не дуже часто. В процесі полювання на вулик диких бджіл йому допомагає пташка, прозвана медоуказчиком. Як стає зрозуміло з назви, вона вказує борсука на місце розташування вулика специфічним свистом. Слідуючи за птахом по землі, ратель виявляє вулик, розоряє його і ласує медом, птах-медоуказчик підбирає личинки бджіл. Обидва, ссавець і пернатий, вельми задоволені подібним співпрацею.

Наситившись медом або гризунами, лисий борсук відправляється на відпочинок в нору чи дупло.

Шлюбний період і догляд за потомством

Одинаки-борсуки утворюють пари виключно під час шлюбного періоду, який зазвичай починається в вересні − жовтні (хоча вони можуть злучатися протягом усього року). Після запліднення самець залишає самку і повертається на свою ділянку. Через півроку у барсучихи народжується 1 − 3 дитинчати. Перші 2 тижні малюки не покидають свого житла, а самка ревно охороняє їх від можливого нападу хижаків.

Молоді борсуки залишаються з матір’ю, яка вчить їх добувати їжу до року. По досягненні цього віку вони покидають її житло і вступають в самостійне життя.

Тривалість життя

Незважаючи на пильне спостереження натуралістів за рателем, встановити і офіційно зафіксувати тривалість життя цих тварин у дикій природі не вдалося. За деякими даними ця цифра може досягати 8 − 10 років.

Живуть у неволі лисі борсуки можуть досягти віку 25 років. Однак що містяться в зоопарках особини дуже важко піддаються розмноженню.

Природні вороги

В увазі своєї безстрашності, гострих кігтів і щелеп, медоїд не має багато ворогів. Основними його недругами вважаються дикі собаки та вовки. Навіть леви намагаються уникати безстрашного рателя, хоча деякі з них і можуть полювати на борсука. Проте це відбувається вкрай рідко і частіше всього на життя медоеда посягають особини, вигнані з прайду або ж поранені звірі, зневірені від голоду.

Медоеда і людина

Відносини з людиною у лисого борсука досить напружені. Через нестачу їжі цей хижак може зробити підкоп під курник і, проникнувши в нього, знищити всіх курей. У дикій природі звірятко побоюється двоногих і намагається не з’являтися на їх шляху.

Однак, жителі Африки й деяких районів Азії, можуть зустрітися з цим безстрашним створенням, і тоді перевага може виявитися аж ніяк не на боці людини. Адже хутро борсука не чутлива до стріл, і навіть самий гострий мачете не здатний пробити цей панцир.

Мандрівникам рекомендується намагатися обходити місця можливої зустрічі з медоедом.

А якщо ж допитливому туристу не вдалося уникнути зіткнення з рателем, слід взяти на замітку кілька рекомендацій:

  • Не потрібно намагатися загнати тварину в кут. Медоїд придбав репутацію невтомного бійця і, швидше за все, людина втомиться набагато раніше, ніж він.
  • Ні за яких обставин не слід хапати хижака руками. Перше враження про його неповороткості оманливе. Вивернувшись, медоїд з легкістю може роздряпати людині особа.
  • Не слід недооцінювати з маленького увазі медоеда. Відчувши загрозу, тварина без зволікання атакує противника.
  • Також не варто намагатися врятуватися від лисого борсука, піднявшись на дерево. Ратель — прекрасний альпініст і наздожене ворога навіть на висоті.

Єдиний спосіб убити розлюченого борсука-медоеда — вистрілити йому в голову з рушниці.

Однак доводити ситуацію до трагічної розв’язки все ж не варто, краще всього взагалі уникати зустрічі з цим рекордсменом книги рекордів Гіннеса.

Цікаві факти про барсуку

Борсук-медоїд цікавий не тільки своїми безстрашними звичками, але і багатьма іншими особливостями.

Багаторічні спостереження натуралістів дозволили виявити кілька цікавих фактів про цьому милому на вигляд звіряті:

  • Ратель здатний з вражаючою швидкістю вирити яму в твердій землі. При цьому буквально за кілька хвилин вона буде такою глибокою, що тварина може сховатися в ній повністю.
  • Лисий борсук пересувається підтюпцем, як кінь.
  • Самців-медоеда часто називають «кнурами», самок — «свиноматками», а їх дитинчат — «комплектами».
  • Партнер медоеда — медоуказчик використовується для пошуків меду не тільки борсуком, але і людьми. Так, деякі ефіопські народи в пошуках цієї природної солодощі нерідко застосовують спеціальний свист, залучаючи цих птахів.

Лисий борсук — аж ніяк не нешкідливий родич звичайних борсуків, які часто зустрічаються в лісах Росії. Цей звір — справжнісінький злагоджений механізм, призначений для полювання і захисту від хижаків. Цього не самому великому звірові дарма навіть цар звірів — лев, при необхідності ратель вступить з ним у сутичку і, швидше за все, зверне того в ганебну втечу. Саме через виключного безстрашності борсука-медоеда, людям рекомендується уникати місць можливої зустрічі з ним.