Кенгуру: де живе, чим харчується, цікаві факти

Кенгуру відносять до загону сумчастих двурезцових ссавців. Цих тварин неможливо сплутати з будь-якими іншими, так як вони унікальні з точки зору поведінки і зовнішнього вигляду. Всього в світі існує 69 видів кенгурових, які не перестають дивувати уяву своїми особливостями.

Опис сумчастих ссавців

Розмір кенгуру варіюється в залежності від виду. Таким чином, найбільший представник – сірий східний кенгуру. Його вага може досягати 85 кг, а довжина – 3 м. Досить значні розміри, погодьтеся. Самі дрібні особини даного сімейства важать всього лише 3 − 7 кг. Їх розмір змінюється від 27 до 63 див.

До таких малюків відносяться:

  • филандеры;
  • смугасті зайці-кенгуру;
  • куцохвості кенгуру.

Тулубі добре розвинене, яскраво виражена мускулатура. Єдина частина тіла, яка порівняно гірше сформована – це передні лапи. Вони трохи короткуваті, але цілком придатні для виконання нескладних дій. Задні лапи масивні, сильні. Саме завдяки цим кінцівок кенгуру здатні досить швидко пересуватися і виконувати свої дивовижні стрибки. А витягнутий хвіст, який може досягати 1 м в довжину, допомагає утримати баланс в стрибку або в бійці.

Голова у кенгуру невелика, трохи видовжена, з великими вухами і очима. Що примітно, тварина має вії, що виконують захисну функцію від вітрів і пилу. Щелепа має незвичайну будову: її нижні кінці загнуті всередину. У ссавця 32 − 34 зуба без кореневої системи.

Де живе тварина

Тим, хто тільки починає знайомитися з цим кумедним тваринам, звичайно ж, стане цікаво, де живуть кенгуру. Його батьківщиною багато назвуть Австралію, і це частково правильну відповідь. Але не тільки там можна зустріти таких особливих істот.

Вони мешкають на архіпелазі Бісмарка і на таких прилеглих островах як:

  • Нова Гвінея;
  • Тасманія;
  • Гаваї;
  • Кавау;
  • Нова Зеландія (завезені штучно).

В якості ареалу проживання кенгуру вибирають різні кліматичні зони: від висохлих пустель (центральні регіони Австралії) до густих лісів з евкаліптами (окраїни континенту, басейни річок Муррей і Дарлінг, штати Новий Південний Уельс, Вікторія і Квінсленд).

Так, наприклад, дерев’яні кенгуру – унікальні представники даного сімейства, яким до душі виявилися зелені зарості. А ось їх родичі заячі кенгуру найбільш комфортно почувають себе в напівпустельної і пустельної місцевості. Часто цих тварин привертають родючі області. Деяких дрібних особин можна зустріти в гірській скелястій місцевості. Вони більшу частину часу проводять у місцях з хорошою тінню.

Спосіб життя і харчування

Спосіб життя дрібних і великих кенгуру не однаковий. Тому розглянемо кожен окремо. Так, невеликі особини воліють триматися відсторонено. Вони не створюють груп, за винятком самиць з новонародженими дитинчатами. Активна фаза життя у них наступає в нічний час: в цей період доби вони полюють, харчуються. Вдень же з-за нестерпної спеки тварини ховаються в затишних місцях.

Великі кенгуру збираються в групи, які налічують до 65 особин. Великим компаніям кенгуру легше протистояти своїм ворогам.

Приналежність до такої громаді носить вільний характер − будь-яка тварина може запросто вступити в нього або ж, навпаки, його покинути.

На питання, що їдять кенгуру, однозначну відповідь дати неможливо. Все знову-таки залежить від виду і території проживання певного тварини.

У раціон даних істот входять:

  • колючий і м’яка трава;
  • коріння рослин;
  • гриби;
  • листя;
  • насіння;
  • фрукти;
  • деякі овочі (кукурудза).

Хоч такі ссавці по більшій частині відносяться до травоїдних, серед їх представників зустрічаються і всеїдні особини.

Вони можуть знаходити і поїдати яйця птахів і навіть маленьких пташенят. Подібні переваги притаманні лісовим кенгуру, які, крім іншого, харчуються корою дерев та злаковими культурами.

Розмноження та догляд за потомством

Шлюбний період у кенгуру триває практично цілий рік, за винятком деяких представників, у яких цей процес займає лише певний період. Статева зрілість у самок наступає у віці двох років, у самців пізніше. Більш дорослі і великі особини мають обґрунтовані шанси перемогти в поєдинку і, як наслідок, отримати доступ до самки.

Для того щоб відвоювати її, самці влаштовують неабиякі бійки, які несуть серйозні наслідки для здоров’я або навіть загрожують життю тварини. Переможцем вважається той, хто звалить опонента на землю і поб’є задніми кінцівками, а вони, як відомо, у кенгуру досить сильні. Самець, який здолав суперника, залишає на місцевості сліди своєї слини. Цей запах дає зрозуміти іншим особинам, що тут є господар. Що примітно, такі мітки звірі можуть залишати і на своїх партнерок, щоб уберегти їх від небажаних обхаживаний.

Вагітність у кенгуру коротка – всього місяць. Як правило, одна самиця приводить на світ одного дитинча, рідше − двох чи трьох.

З-за відсутності у цих ссавців плаценти, малята народжуються дуже слабкими і не самостійними. Ще довгий час (від півроку до року) вони знаходяться в так званій сумці матері, розташованої на її животі. Дитинча харчується молоком самки, подачу якого вона регулює м’язами. Коли кенгуреня зміцніє, то зможе потроху вилазити і пізнавати навколишній світ. Але при появі небезпеки мати знову ховає його в сумку.

Цікавим фактом є й те, що паралельно самка може ростити двох малюків різного віку. При цьому проживати в сумці має право тільки молодший її дитина, а харчуватися з сосків – обидва. Ці матусі навіть розвинули в собі фізіологічну здатність давати не однакову кількість молока малюкам, залежно від його віку.

Природні вороги

Хоч тварина кенгуру здається на вигляд мирним і нешкідливим, воно має власних ворогів, що виникли історично в процесі еволюції. Всі недруги цього ссавця об’єднані з ним середовищем існування.

Найбільш небезпечними з них є:

  • дика собака Дінго;
  • сумчастий вовк (нині вимерлий вид);
  • великі змії;
  • хижі птахи.

Тоді як змії і птахи здатні вловити лише дрібних особин кенгуру або їх дитинчат, дикі Дінго здатні зловити навіть крупного представника, який може розвивати велику швидкість на суші і наносити важкі удари задніми ногами. Але хитрі собаки розвинули особливу стратегію, яка дозволяє не вступати з масивними тваринами в прямий бій. Зграя псів заганяє кенгуру у воду, намагаючись втопити.

Мошкара доставляє цим стрибунам не менше клопоту, ніж собаки Дінго. З’явившись після дощового періоду, вона атакує кенгуру, жалячи їм очі. У деяких випадках така сутичка навіть призводить до тимчасової або постійної сліпоти. Піщані гельмінти і блохи теж мучать бідних ссавців, значно погіршуючи якість їх життя.

Кенгуру і людина

Як людина кенгуру, так і кенгуру людині може нанести серйозної шкоди. Так, необережний контакт з твариною може призвести до серйозних травм. Справа в тому, що сила задніх лап цього ссавця величезна і воно, запідозривши недобре, може вправно ними захищатися.

Історії відомо безліч випадків, коли людей госпіталізували з проламаним черепом або переломами кінцівок, що виникли в результаті зустрічі з цією твариною.

Через скорочення чисельності собак Дінго почалося стрімке зростання кількості особин кенгуру. Збільшення їх популяції в цьому столітті не на жарт стурбувало австралійських фермерів. Причиною обурення є злісна звичка цих створінь знищувати посіви та врожай. Нещодавно місцева влада офіційно дозволила проводити відстріл кенгуру, посилаючись на посуху і недолік вологи для домашньої худоби. Але сумчасті тварини за своїм природним здібностям можуть близько місяця втамовувати спрагу росою або соком трав, що ставить під сумнів рішення уряду.

Безконтрольне знищення кенгуру ставить під загрозу зникнення багато їх види. Цьому сприяють і завезені на континент лисиці, що використовувалися як помічники у спортивному полюванні. Руді хижаки швидко зметикували, що в якості здобичі відмінно підходять не тільки такі ж завезені кролики, але і місцеві дрібні кенгуру.

Цікаві факти про тваринний

Незвичайні сумчасті ссавці вимагають пильного вивчення і охорони, оскільки несуть у собі біологічну і історичну цінність.

Ознайомимося з деякими цікавими фактами про цю тварину:

  • Аборигени Австралії здавна вживають м’ясо кенгуру в їжу. Воно є їх харчовою основою, так як володіє невисокою жирністю і достатньою кількістю білка.
  • Шкуру тварини використовують в якості матеріалу для виготовлення курток, сумок, гаманців і інших аксесуарів.
  • Самка кенгуру має цілих три піхви: два з них призначені для спаровування і зачаття малюка, третя – для його народження.
  • Мало кому відомо, що «кенгуру» − це збірне поняття. Воно призначене для визначення сімейства великих особин, а більш дрібних представників називають валару і валлабі.
  • Кенгуру і страус – офіційні символи Австралії. Вони прикрашають її герб не тільки з-за того, що ця країна стала для них місцем проживання. В силу природних особливостей, ці тварини не здатні йти назад, що і стало символічним принципом для творців державної емблеми.

Щоб кенгуру ще довгі століття радували наших нащадків своєю унікальністю, варто приділити їм особливу увагу. Раціональне взаємодія людини з природою гарантує збереження і розмноження всіх видів тварин, в тому числі, і перебувають на межі зникнення.