Сибірський тигр (амурський) – найбільший в світі: опис підвиди, середовище проживання і спосіб життя найбільшого хижака сімейства Котячих

Сибірського тигра ще називають амурським, усурійським, далекосхідним. Цей північний представник сімейства котячих внесений в Червону книгу Росії і Міжнародного союзу охорони природи. Евенки називають його «амба», що означає «великий», «величезний».

Опис зовнішнього вигляду амурського тигра

Опис підвиди:

  • У хижака витягнуте тіло, яке відрізняється гнучкістю і вкрите густою шерстю.
  • Забарвлення спини помаранчевий, живота – білий. Тулуб і круглу голову покривають яскраві симетричні смужки чорного кольору.
  • Довгий і гнучкий хвіст теж смугастий.
  • На голові короткі вуха.
  • Здатний розпізнавати кольори, в нічний час бачить краще людини в 5 разів.
  • Довжина тварини від носа до кінчика хвоста – 2,7-3,8 м. Жіночі особини трохи менше.
  • Вага коливається в межах 180-306 кг у самців, 100-167 кг у самок.

Особливості і середовище існування

Уссурійська тайга – місце, де живе самий північний тигр. Цей регіон відомий своїм екстремальним кліматом: взимку буває дуже холодно, влітку – жарко, і часто йдуть дощі. Гористий рельєф місцевості з різноманітною рослинністю. Найчастіше вибирає для життя кедрові і заплавні дубові ліси. Перевагу віддає місцевості, де багато здобичі. У Росії його природного місця проживання розташовано на берегах Амура, Уссурі в безпосередній близькості до хребтів Сіхоте-Аліня.

Дорослі самці живуть відособлено. Мітять свої ділянки сечею, подряпинами на деревах, розпушуванням землі, снігового покриву. Самки піклуються про дитинчат. Мисливські угіддя чоловічої особини складають близько 1000 кв. км, жіночої – до 400 кв. км

Хижак швидко бігає, чудово плаває, в юності лазить по деревах. Без особливої праці здатний подолати відстань в 20 км за 24 години. При цьому може розвинути швидкість до 18-20 м/сек. Здатний стрибнути у висоту на 4-5 метрів і на 10 метрів в довжину.

Характер і спосіб життя

Сибірський підвид цурається людини і контакт з ним не вступає. Проявляє агресію тільки, якщо поранений, або його переслідують мисливці. Голод змушує його нападати на худобу і собак. За статистикою, за 10 років найпівнічніша кішка зробила 19 атак на людей. Дві людини загинули.

Свої мисливські угіддя регулярно обходить, причому користується одними і тими ж стежками. Оновлює мітки: дряпає землю і дерева пазуристими лапами, обприскує сечею.

Раціон харчування сибірського тигра

Хижа тварина харчується м’ясом. Сибірський тигр багато полює, тому що тільки 1 з 10 спроб забезпечити себе обідом виявляється вдалою. Головною його їжею є великі копитні: лосі, козулі, плямисті олені, кабани, изюбри. Не гребує медвежатины.

По можливості ловить рибу, жаб, птахів, дрібних гризунів. Не відмовляється від плодів рослин і трави. Добове споживання їжі на одного великого звіра – 9-10 кг м’яса. Для нормального життя хижакові потрібно 50-70 копитних в рік.

Шлюбний період і розмноження тварини

Розмноження відбувається зазвичай влітку. Самка відправляється шукати самця. Якщо все проходить вдало, хижаки деякий час не розлучаються. Багато разів спаровуються, а з настанням вагітності романтичні стосунки закінчуються, і самець йде шукати нові «пригоди».

Період вагітності становить приблизно 14-16 тижнів. Зазвичай у виводку – три дитинчати. Тигренята народжуються безпорадними, сліпими і глухими. Через 14 днів у них проявляються зір і слух. Малюки дуже грайливі. Намагаються вибратися з лігва і видертися на дерева. І це з часом у них починає виходити. На полювання перший раз виходять з тигрицею.

Мати годує їх Молоком близько 6 місяців. Навчання молодих особин триває довго, і тільки через два роки сім’я розпадається.

Цікаві факти про хижака

Багато цікавих фактів про зібрано амурському тигру:

  • саме тварин цього підвиду менше всіх залишилося на планеті;
  • у нього найбільш густа і довга шерсть;
  • він самий великий тигр у світі;
  • найдовший хвіст – 110-115 см;
  • його можна віднести до «абсолютним хижакам» – нападає на всіх, хто менше за розміром;
  • запас не вбиває, а лише стільки, скільки зможе з’їсти;
  • полює із засідки, поповзом підбираючись до жертви. Їсть лежачи, притримуючи м’ясо лапами. Залишки бенкету ховає;
  • рідше інших особин сімейства котячих атакують людей. Причина невідома;
  • вони дуже мовчазні, подають голос тільки в шлюбний період;
  • густа шерсть і шар жиру в 5 см на животі допомагають звіру вижити в суворі зими;
  • смужки на тілі індивідуальні, ніколи не повторюються, як відбитки пальців людини. Забарвлення не тільки на хутрі, але і на шкірі;
  • тигр зображений на гербі Приморського краю;
  • у Китаї введено смертну кару за вбивство цього хижака;
  • образ тварини використовується в мультиплікації та літератури.

Червона книга та амурський тигр

Настав час, коли потрібно подбати про збереження підвиди. Лише близько 30% особин гине з природних причин. Інші випадки відносяться до браконьєрства. Їх органи використовуються в народній китайській медицині. Їх ціна на нелегальних ринках безмежна, тому тварини трохи повністю не зникла.

Це тварина охороняється державою і внесено в Червону книгу. Розроблена програма щодо їх захисту від браконьєрів, по збереженню кормової бази та його місць проживання. Крім цього, використовується сучасна техніка для моніторингу популяції.

В середині сорокових років минулого століття чисельність тигрів становила 40 особин. У 2015 році їх налічувалося в природі 540 примірників, плюс близько 450, що містяться в неволі.

Створено спеціальний заповідник «Уссурійський». Співробітники підтримують популяцію копитних, охороняють територію від браконьєрів і пожеж, спостерігають за тиграми і ведуть наукові дослідження.

Заходи щодо захисту тигрів зупинили тотальне знищення унікальних тварин. Але припиняти допомогу поки ще рано. Турбота і увага фахівців зроблять свою справу: наші онуки і правнуки зможуть побачити цього представника котячих наживо.