Звичайна летяга: короткий опис, цікаві факти, середовище проживання білки-летяги

Цей дивовижний звір легко планує між стовбурами листяних дерев в рідколіссі, хоча у нього немає крил. Летяга звичайна – єдиний представник сімейства білячих, підродини летяг на території Росії. Природа нагородила її особливими шкірними перетинками, які подібно до дельтаплану утримують крихітне тіло в повітрі.

Короткий опис

Білки-летяги дуже граціозні, шерсть у них м’яка і шовковиста. Вони отримали свою назву за здатність перелітати з дерева на дерево. Перетинка, яка знаходиться між передніми і задніми кінцівками, дозволяє їм планувати, пролітаючи відстань до 90 м. Вони можуть керувати своїм польотом робити різкі розвороти під кутом 90 °.

Із звичайної білкою летягу сплутати важко, переконатися в цьому допоможе короткий опис:

  • Хутро у звірка пухнастий, дуже м’який, передні і задні лапки з’єднані шкіряною складкою.
  • Хвіст великий і пухнастий, трохи світлішим за кольором, ніж спина, з «расчесом» посередині.
  • Самці мають довжину тіла до 23 см і масу до 180 г, самки бувають трохи дрібніше.
  • Маленьку круглу мордочку прикрашають закруглені вушка без пензликів і великі чорні очі.
  • Задні лапки трохи довше передніх.

Линька відбувається 2 рази на рік: річна охристо-сіра шубка змінюється на пишну зимову, пофарбовану в усі відтінки сірого кольору. У відповідності з особливостями забарвлення всього виділяють 10 підвидів летяг.

Середовище існування тварини

Листяні рідколісся помірного клімату – основне місце проживання звичайних летяг. Вони можуть жити в змішаних і високогірних лісах, де є високі листяні породи. Охоче селяться в заростях вільхи біля боліт і по берегах річок. Дупла для гніздування і зимівлі знаходять на висоті від 2,5 до 10 м, іноді займають житло дятлов.

На просторах Сибіру летяга зустрічається в стрічкових борах, що утворилися після льодовикового періоду, і в світлих березових гаях. У хвойних лісах селиться рідко, воліючи високостовбурні лиственничники.

Спосіб життя і звички

Летяги рідко спускаються на землю. Велика частина їх життя проходить у верхньому ярусі листяного чи мішаного лісу. Тут вони відчувають себе в безпеці: наземного хижакові зловити звіра не так-то просто.

Тварини дуже потайливі: вони ведуть нічний спосіб життя, вдень сплять в гнізді. Сіра забарвлення хутра допомагає їм зливатися зі стовбурами дерев у сутінках. Щоб зробити стрибок, забираються на верхівку найвищого дерева і, відштовхнувшись задніми лапами, планують по дугоподібній траєкторії в потрібному напрямку. Замість «керма» звірятам служить хвіст. Вони можуть змінювати напрямок польоту і гальмувати в разі необхідності. Наближаючись до місця посадки, летяги приймають вертикальне положення, чіпляються кігтиками за дерево і швидко перебігають на іншу частину стовбура. Така спритність допомагає їм рятуватися від хижих птахів.

Чим живляться білки летючі

На зиму в гніздо білки запасають сережки вільхи і берези, вони охоче їдять молоду хвою і верхівки пагонів, різні горішки та насіння шишок. Іноді обгризають кору молодих дерев – верби, берези, клена, вільхи.

У літній час раціон поповнюється рослинною їжею – молодими бруньками дерев, свіжими плодами та ягодами, лісовими грибами. Деякі летяги були помічені в поїданні пташиних яєць і тільки що вилупилися пташенят. Раціон залежить від місця проживання, наприклад, звірятка, які живуть на північному сході ареалу, воліють нирки модрини всім іншим кормів.

Розмноження, чисельність і охорона

Шлюбний період у летяг починається в квітні і триває до червня. Гніздо самка зазвичай влаштовують у дуплі, може використовувати шпаківні для птахів. Вагітність триває трохи більше місяця. Навесні народжується потомство з 2 або 4 голих більчат, пізні виводки з’являються на світло в кінці червня.

Новонароджені білченята сліпі і голі, важать близько 7 м, мають довжину тіла до 5 см, хвоста – близько 1,5 див. Перший місяць вони харчуються молоком матері, потребують обігріву, тому білка-летяга рідко покидає своє потомство. Самець селиться поблизу в окремому дуплі. Приблизно через півтора місяці малюки під наглядом матері починають виходити з гнізда і намагаються робити перші планують стрибки. До кінця другого місяця життя білченята повністю переходять на дорослий раціон і живуть самостійно.

Молоді білченята часто зимують разом з дорослими в одному дуплі. У разі небезпеки мати відчайдушно захищає виводок. Через рік після народження білки створюють свої сім’ї, досягаючи статевої зрілості.

У природі чисельність летяг невелика. Їх відловлюють для утримання в домашніх умовах і з метою отримання хутра. Промислової цінності шкурка звірка не має. Червона книга кількох регіонів Росії та інших країн зараховує летягу до рідкісного, зникаючого виду, який потребує охорони.

Взаємодія з людиною

Звірка успішно утримують у неволі, він легко приручається, прив’язується до людини. Мешкаючи в квартирі, летюча білка прокидається вночі і спати лягає тільки вранці. Цей пустотливий пустун рідко сидить на одному місці, його активність після заходу сонця може принести дискомфорт господарям. Іноді тварина підлаштовує свої біоритми під людини і переходить в домашніх умовах на денний спосіб життя.

Для правильного розвитку білків потрібно багато кальцію, тому їх можна годувати сиром. Охоче їдять домашні вихованці кавуни та інші соковиті, солодкі плоди. Вдень відпочивають у великій клітці з укриттям у вигляді шпаківні, сухими сучками, драбинками, годівницею та поїлкою. В природі звірі живуть 5-8 років, в домашніх умовах – до 13 років.

Клітку з летягами ставлять подалі від батарей центрального опалення і віконного скла, звідки можуть потрапляти прямі сонячні промені. В домашніх умовах звірята потомства не дають, їм потрібен великий сезонний перепад температур. Для розведення летяг містять в закритих, просторих вольєрах на вулиці.

Цей гризун родини білячих набагато товариськими звичайних білок, легко йде на контакт з людиною, не виявляючи агресивність. Нервовим поведінкою відрізняються лише самки в шлюбний період та під час вигодовування потомства. Звір їсть запропоновану їжу, затиснувши в передніх лапах, як в руках. Для корму, який потрібно давати щодня, у клітці встановлюють 2 годівниці – для зернових і соковитих кормів, а також поїлки для води. Годуючим білків дають молоко з вітамінно-мінеральними добавками. Щодня розвішують пучки свіжих гілок – це основний корм летяг.

Цікаві факти про білку-летяге

На відміну від звичайних білок, летяги взимку не сплять. Коли дуже холодно, вони сидять в дуплі, харчуючись зробленими з осені запасами. Гніздо, вистелене зсередини мохом і сухою травою, утримує тепло. Допомагає білкам зігрітися також дружелюбність – в одному місці на зимівлю часто влаштовується кілька звірків.

Дізнатися про присутність прихованої летяги неподалік можна по особливому низькому стрекотанию, яке вона видає в нічному лісі.

Цікавих молодих більчат, які вибралися на гілки, і годуючих самок іноді можна помітити в лісі вдень. Невдало спланована під ноги бельчонка краще посадити на гілку дерева: його сім’я десь поблизу спостерігає за подіями і подбає про малюка, як тільки ви підете.

Симпатичний звір білка-летяга може жити в домашніх умовах, якщо їй створити відповідні умови. Коли немає можливості влаштувати вольєр або поставити для звірка велику клітку, краще його не заводити.