Звичайний боривітер: опис виду, де мешкає, цікаві факти

Невелика хижа птиця боривітер звичайний відноситься до сімейства Соколині. Вона широко поширена в Старому Світі, її можна зустріти в Євразії та Африці. Птах освоїла майже всі кліматичні зони і навіть пристосувалася до життя у містах.

Опис і середовище проживання боривітра

Це самий маленький у світі сокіл з чорними очима, короткими загнутим дзьобом і коричнево-бурим оперенням. Самці трохи дрібніше самок і злегка відрізняються забарвленням.

Опис виду:

  • у самців сіра голова і темні ромбоподібні цятки на бурої спині, кермові пір’я і поперек сірі;
  • на кінці хвоста у самців видно чорні смужки з білосніжною облямівкою;
  • самки однорідного буро-коричневого кольору з пестринами.

Розміри тіла у різних підвидів і конкретних екземплярів птахів можуть відрізнятися. У середньому доросла, добре вгодований, самець важить 200 грам, самка під час кладки – 300 грам. Чим важче самка, тим успішніше у неї проходить кладка та висиджування пташенят. Довжина тіла птаха – близько 35 см, а розмах крил – 75 див.

Зазвичай ці птахи використовують висхідні потоки повітря для ширяння. Вони летять завжди обличчям до зустрічному вітрі, тому їх назва українською мовою звучить, як «борывитер». В залежності від регіону проживання, птахи можуть бути осілими, кочівними або перелітними. Якщо в холодну пору року кількості корму недостатньо для виживання, зграї мігрують у більш теплі регіони. Вони можуть летіти над гірськими вершинами Європи, які стоять на шляху, але частіше вбирають маршрут вздовж гірських перевалів.

Для проживання боривітра (falco tinnunculus) вибирають відкриті простори з невеликою кількістю дерев. Вони уникають селитися в лісах і безлісих європейських степах. Мисливські угіддя птахи – це ландшафти з низькою травою. Птахи, що живуть в лісостепу, під час гніздування утворюють зграї, що включають від 2 до 100 пар.

Харчування і харчову поведінку сокола

Боривітри, що живуть в степу, харчуються полівками, міські соколи часто ловлять воробйов і дрібних співочих птахів. Раціон харчування птиці залежить від регіону проживання. У південно-європейських країнах основним кормом стають дрібні ящірки. Якщо гризунів і ящірок мало, боривітер їсть коників. жуков, дощових черв’яків. Пташенята-слетки теж спочатку живляться комахами, і тільки набравшись досвіду, починають полювати за більш великою дичиною.

Для пошуку видобутку сокіл боривітер використовує особливий надзвичайно зворушливий політ. Зависаючи на одному місці, перната видивляється жертву. Її хвіст при цьому розпущений віялом, а крила роблять часті помахи. Спійманих гризунів птах їсть разом з кістками, нутрощами і шкуркою, розриваючи дзьобом та лапами на дрібні шматочки.

Вдало птах полює в зимовий час з присады, використовуючи високі дерева або частокіл. Пікірування з висоти під час польоту найчастіше використовує влітку, особливо якщо побачить велику зграю дрібних птахів, які окупували ділянку поля.

Розмноження та тривалість життя

Голос боривітра можна почути з березня по квітень. Самець супроводжує свій політ з віражами зазывными криками, намагаючись привернути самку і повідомити одноплемінникам про межі своєї ділянки. До спаровування запрошує і самка: вона підлітає до партнера, видаючи писк подібно голодному пташеняти.

Боривітер будує гнізда на деревах, в тріщинах скель або глиняних обривів. Якщо в місцях її проживання немає високої рослинності, гніздиться на стовпах ліній електропередач. Самка відкладає 6 строкатих яєць і висиджує їх, поки не з’являться пташенята. У разі небезпеки літає над гніздом, видаючи тривожне тріскотіння.

У природі боривітер живе до 16 років і більше. Це змогли встановити орнітологи завдяки спостереженню за окольцованными птахами. Але молодняк іноді не живе більше року, і вилетів з гнізда підлітка тільки 50% шансів вижити. Це пов’язано з недостатністю харчування в січні–лютому, коли молодим птахам особливо важко добувати корм.

Особливості полювання боривітра

Боривітра харчуються великими комахами та дрібними хребетними. Вони вистежують здобич у польоті. Володіючи зором у 2,5 рази кращим, ніж у людини, вони помічають з 20-метрової висоти гризунів в траві. Крім того, ці птахи можуть бачити в ультрафіолетовому спектрі, що дозволяє їм знаходити не тільки потенційну здобич, але навіть її сліди, залишені на землі.

Помітивши в траві миша, ширяюча боривітер кидається каменем вниз, пригальмовуючи тільки біля самої землі. Цікавою особливістю птаха є її здатність до трепетного польоту, коли вона швидко-швидко перебираючи в повітрі крильми, переміщаючи великі маси повітря. Так вона зависає в одній точці, щоб розглянути видобуток на землі.

Природні вороги

Самостійною спорудою гнізд сімейства соколиних, зокрема боривітер, не займається, відкладаючи яйця в залишені воронами або сороками. Ці птахи можуть знищувати яйця і пташенят боривітра. Розоряють гнізда також куниці.

На Мальті популяція боривітра повністю зникла в результаті відстрілу мисливцями-любителями. Страждає птах від господарської діяльності людини. Використання пестицидів на полях призводить до зникнення доступного корму.

Цікаві факти

Сокіл швидко приручаються, його можна тримати в домашніх умовах. Однак створити для нього комфортні умови не так і просто. Його не можна, як інших птахів, садити в клітку: сокіл відчайдушно б’ється об прути, поки не истреплет все пір’я. Підійде великий вольєр зі склом замість прутів або доведеться виготовити наряд ловчої птиці і присаду, відомі з глибокої давнини. Зробити необхідні предмети можна своїми руками, почитавши відповідну літературу (Дементьєв, Флінт і т. д.).

З домашнім соколом можна гуляти. Для дрессировок і прогулянок знадобиться рукавичка, щоб руки не були весь час в проколах. Амуніцію можна замовити або використовувати чоловічу шкіряну рукавичку з лівої руки, пришивши до зап’ястя кільце під боржник. Щоб приручити сокола, його потрібно годувати з рук і домагатися, щоб їв на рукавичці. Інакше він так і залишиться диким.

У природі боривітер з’їдає щодня живий корм, рівний по вазі чверті маси її тіла. Цієї кількості достатньо для поповнення енерговитрат. В домашніх умовах птах може загинути, якщо її перегодовувати. До м’яса обов’язково потрібно додавати перемелені кістки або яєчну шкаралупу.

Боривітер в польоті під час полювання – це красиве видовище. Краще милуватися їй в природі, ніж утримувати вдома.